Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Klemm: Sramota je da je protokol previdio pozvati generala Markača!

Autor: Siniša Klarica

22.01.2013. 23:00
Klemm: Sramota je da je protokol previdio pozvati generala Markača!

Foto: Zvonko KUCELIN



Onaj tko je poslao pozivnicu Gotovini, mogao je poslati i generalu Markaču, rekao je Kapetanović aludirajući upravo na protokol Zadarske županije, na koga prstom upire i Ured predsjednika Republike i MORH kao suorganizatori obilježavanja


Na drugoj strani proslave 20. obljetnice VRO Maslenica pojavio se skandal s nepozivanjem na proslavu generala Mladena Markača. General navodno nije uopće primio pozivnicu. Ovaj propust organizatora posebno je razočarao generala Markača koji je mjesec dana prije, primljen uz najveće počasti u Domu Zadarske županije. Tom prilikom slavila se njegova uloga u obrani Velebita na kojem su njegovi specijalci proveli tri vrlo surove ratne zime.
Podsjetimo, župan Stipe Zrilić je na tiskovnoj konferenciji istaknuo da je organizacijski odbor proslave 20. obljetnice akcije Maslenica zapravo neformalne prirode i da svatko može sudjelovati u njemu. Štoviše, župan je posebno i javno naglasio da su generali pozvani na proslavu. Međutim, u međuvremenu su tiskane pozivnice koje su preuzeli članovi neformalnog organizacijskog odbora.
– Riječ je o 600 pozivnica, od čega je polovica pozivnica poslana na Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a oni su pak te pozivnice trebali adresirati na svoje goste, rekla je glasnogovornica Zadarske županije Vlatka Vučić Marasović.
Međutim, Kordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata tek je jedna od braniteljskih asocijacija u Zadru. Na drugoj strani je skup udruga okupljenih oko HVIDR-e Zadar koja je također neformalna udruga, isto kao i Koordinacija. Štoviše, neki od članova bili su na tiskovnoj konferenciji u Domu županije kad je župan Zrilić, nakon novinarskog upita, javno pozvao generale da se dođu na obilježavanje 20. obljetnice VRO Maslenica.
Predsjednik udruge Specijalne policije Poskoci u Zadru Ivica Kapetanović rekao nam je sinoć da on o tome ne zna ništa.
– Onaj tko je poslao pozivnicu Gotovini, mogao je poslati i generalu Markaču, rekao je Kapetanović aludirajući upravo na protokol Zadarske županije, na koga prstom upire i Ured predsjednika Republike i MORH kao suorganizatori obilježavanja.
No sve to nije moglo skriti gorčinu predsjednika Udruge specijalne policije Josipa Klemma koji je potvrdio da pozivnica za generala, kao ni za jednog od zapovjednika Specijalne policije nije stigla na adresu udruge.
– Sramota je da je protokol previdio pozvati generala Markača, jednog od trojice glavnih zapovjednika operacije Maslenica uz generale Bobetka i Gotovinu. Nije se našlo mjesta ni za naše ratne zapovjednike poput Vladimira Fabera ili Josipa Turkalja. Zar se ne zna koliki je doprinos Specijalne policije u toj i u drugim oslobodilačkim akcijama, zapitao se pun ogorčenja Josip Klemm.


 ŽUPAN: POZIV JE UPUĆEN S TRI STRANE




Župan Stipe Zrilić na današnjem kolegiju župana rekao je kako su Markaču poziv uputili Zadarska županija, Općina Posedarje i Udruga specijalne policije, ali je očigledno došlo do nekakvog nesporazuma.