Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kćer Marsa – kopriva

23.01.2021. 09:36


 
Ona žari do suza ili o ljubavi, kao kod Hipokrata, općepriznatog rodonačelnika znanstvene medicine, koji je bio prvi pravi meštar dijagnostike i jednako veliki meštar u spravljanju terapijskih biljnih pripravaka. Tako i moja malenkost nedokučivim putovima sinkroniciteta i sinergije podjednako voli Hipokrata i njegovu miljenicu žaru iliti koprivu. Njezino divljaštvo mi se sviđa. Ona nanosi bol i vidljive tragove na neupućenom ili neopreznom namjerniku. To izgleda upravo onako kao kod urtikarije (jer je kopriva službeno Urtica dioica) ili mala kopriva- U. urens, alergijske reakcije na koži uslijed konzumiranja određenih vrsta hrane ili lijekova koje neki organizmi ne podnose dobro. Oprez je uvijek predvorje mudrosti, a ponešto znanja i iskustva može pomoći i kad niste najbolje opremljeni. Tako sam nedavno koprivu brala golim rukama i pri tome pazila da je dotičem samo dlanom šake, jer su na toj površini njezine žarne moći zbog debljine tog dijela kože nemoćne. Naime ona prodire bespoštedno no plitko, samo na površinu kože.


Potiče otpuštanje endorfina
Žara nas žari vrlo krhkim kukicama ili bodljicama građenima od silicija, a on je krhak kao i kristal stakla koje se od njega radi. Kad ih dotaknemo, one puknu i pošalju niz kemijskih spojeva u kožu. Uvriježeno je da nas žari zbog mravlje kiseline koju sadrži, ali znanost kaže da se to događa zahvaljujući izlučivanju identične kopije neurotransmitera acetil-kolina, serotonina (iako je poznat kao hormon sreće ubrizgan u kožu-izaziva bol!) i histamina (on je taj koji izaziva upalnu reakciju kao kod alergije), zaduženih za prenošenje signala između naših stanica. Zahvaljujući upravo tim kopijama, kopriva se koristi protiv bolova jer se ti neurotransmiteri toliko »ižive« na stanicama da one više nisu u stanju »prenositi bol«. Otprilike, logika bi bila: klin se klinom izbija. No ne samo na taj način. Tijelo ima ugrađeni sistem – kada osjetimo bol otpuštaju se endorfini, prirodni način da se bol smanji. Isti onaj koji će se pojaviti kada prenapregnemo mišiće fizičkom aktivnosti ili prožvačemo ljuti feferončić.
No te analgetičke moći su zapravo prava sitnica u katalogu ljekovitih svojstava žare. Nema niti jednog dijela koprive koji nije ljekovit, a gotovo niti jednog našeg organa na koji ne djeluje blagotvorno. Zato je bila Hipokratova kraljica.
Kopriva sadrži znatnu količinu mineralnih tvari, a onda i acetil-kolin, mravlju kiselinu, vitamine, klorofil, enzime i određene supstance koje snižavaju količinu šećera u krvi. Ako patite od manjka željeza u organizmu i često se osjećate umorno i bezvoljno, kopriva je odlična pomoć. Ona sadrži puno željeza te se uspješno primjenjuje u slučajevima anemije. Nakon određenog razdoblja korištenja ljekovitih pripravaka od koprive, primijetit ćete željene promjene u vašem organizmu. U narodnoj medicini se čaj od koprive koristi kod bolesti jetre i žuči te kod poremećaja sna. Učinkovita je kod: bolesti pluća, loše cirkulacije, benignih promjena na prostati, gubitka kose, održavanju zdravog mikrobioma u našim organizmima… Čaj je potrebno biti četiri tjedna, ali ga nemojte zakuhati jer će to uništiti njegove dragocjene sastojke. Možete popiti jednu čašu čaja od koprive dnevno tijekom cijele godine. On ima blagotvorno djelovanje i kod virusnih i bakterijskih infekcija.


Čaj za cirkulaciju
Čaj se pije za cirkulaciju, smanjivanje alergija, blago sredstvo za poticanje mokrenja, jačanje organizma, jer posjeduje izrazito puno protuupalnih plifenola i antioksidansa. To znači da smiruje upalne procese u organizmu, iako ih na koži izaziva i bori se protiv slobodnih radikala, tj. onih nezgodnih lutajućih bombi u organizmu koju uzrokuju starenje, degeneraciju i smrt stanica.
Korijen, koji ima drugačiji sastav kemijskih molekula, je taj koji pomaže kod povećane prostate i gubitka kose.
Novija znanstvena istraživanja donijela su koprivi odgovarajući status i u službenoj medicini, pa se preporuča njezina upotreba za poticanje cjelokupne izmjene tvari odnosno za detoksikaciju organizma. U određenim prigodama se koristi i kao stimulator imunološkog sustava, a pomaže i kod liječenja te sprečavanja alergija i alergijskih reakcija. Dokazano je da učinkovito djeluje kod nekih bakterijskih i virusnih infekcija, a blagotvorna je i kod bolesti bubrega i jetre, no samo ako nisu jako oštećeni.
Pomaže u liječenju plućnih bolesti i infekcija te crijevnih bolesti i čira na želucu. Muška populacije je sve više koristi u sprečavanju opadanja kose iako je i ćelavost u postmodernim društvima postala posve privlačna estetska vrednota. A posebno su ciljani muškarci jer u sebi sadrži jednu formu molekule koja u tijelu djeluje kao testasteron.




Kopriva i u hrani
Kažu da su naši stari preporučali za reumatizam i artritis višekratno žarenja odgovarajućih dijelova tijela svježim koprivama kao učinkoviti način ublažavanja tegoba, a kažu da se među starim narodima, Germanima posve sigurno, kopriva smatrala utjelovljenjem ili simbolom boga groma. Tko bi znao je li zato neće grom u koprive ili možda zbog toga što se misli da je riječ o neuglednom korovu kojeg ima gdje god da se makneš, pa eto nije čak vrijedan ni nebesnikove destrukcije? Što se mene tiče, grom može gdje hoće, ali u proljeće je i bolje da neće u koprive jer moja će malenkost sigurno tamo biti, da si osiguram ukusni ručak za rižoto ili pitu od koprive. I svima to preporučam, njemu za inat ili njemu u čast, ovisno kako tumačite poznatu izreku. Ne samo stoga što je Hipokratova kraljica, već i stoga što je prava poslastica. Volim je, naravno i na Hipokratov način, ali podjednako i kao bazu za njoke, torte, fritaje i lazanje ili kao vulgaris prilog a la blitva s češnjakom i maslinovim uljem.
U simbologiji biljaka i legendama, ona je kćer Marsa-boga rata, ali i snage, energije, entuzijazma- što je inače i djelovanje endorfina koje ona svojim bolnim iglicama potiče- hormon zadovoljstva i euforije!
Baš kao i ljude koji su naizgled tvrdog karaktera, ali zato zlatnog srca….