Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Država spašava ili nepristojno “viri” u džepove građana?

Autor: Ivana Burica

22.02.2013. 23:00
Država spašava ili nepristojno “viri” u džepove građana?

Foto: Zvonko KUCELIN



Najava ministra Slavka Linića da će se u roku od godinu dana svaki minus na računima građana veći od jedne mjesečne plaće mijenjati ugovorom o kreditu na koji će biti manje kamate, naišla je dijelom na odobravanje, a dijelom je izazvala uznemirenost i oštre reakcije .
Osim banaka, koje bi na ovaj način mogle izgubiti dobar dio profita koji ubiru od golemih kamata (oko 12 na dopušteni do 14 posto ne nedopušteni minus) na ukupno 7,5 milijarda kuna minusa na tekućim računima hrvatskih građana, najava o smanjenju minusa uznemirila je i građane koji će ih morati “krpati”. Po podacima iz banaka, prosječan iznos minusa kreće se oko 3.500 kuna po računu.
– Ne znam tko u Hrvatskoj nije u minusu. Konkretno moj trenutačni minus iznosi tri mjesečne plaće i ako sad budem morala vraćati dvije plaće, pa makar kreditom s povoljnijim kamatama, ne znam kako ću uopće živjeti, kaže jedna Zadranka.
Slavko Linić poručio je da se ovakvim mjerama, koje će biti regulirane izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, želi zaustaviti zarade kreditora na građanima.
– Mjere idu u korist građana, jer će im ostati više u kućnom budžetu, izjavio je ministar financija.
No Josip Miletić iz udruge Zadarski potrošač ne misli tako.
– Ovim mjerama se neće postići ništa drugo osim što će se građanima ostaviti manje manevarskog prostora za ‘krpanje’ rupa u kućnom budžetu, a time, na kraju krajeva, i manje prostora za puko preživljavanje, kaže Miletić.
Njegov kolega Zoran Knežević, predsjednik Udruge Zadarski potrošač smatra pak da su mjere najavljene iz Ministarstva financija, iako će u prvi mah predstavljati šok za građane, u osnovi dobre.
– Što je veći minus, veće su i kamate što neminovno vodi upadanju u dužničko ropstvo. S druge strane građanima je već i onako dovoljno teško spojiti kraj s krajem. Plaće su ostale jednake ili su se čak i smanjile, a istovremeno je sve poskupjelo. S novim kreditom na koji će biti natjerani silom zakona jasno je da će građanima kratkoročno biti još teže. No dugoročno bi ovo mogla biti dobra odluka, mišljenja je Knežević.
U svakom slučaju, kaže on, neće se više događati da se nekomu tko izgubi karticu “popeglaju” tri već “samo” jedna mjesečna plaća.
– Jasno mi je da se mnogima ne sviđa što država i na ovaj način ‘viri’ u građanske džepove. No to je redovito tako. Država se uvijek upliće, osim kad treba natjerati poslodavce da daju plaće. Tada se zakoni selektivno provode, kazao je Knežević.