Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Projektima ukazali na značaj liječenja bojama i važnost čitanja u starijoj dobi

24.02.2020. 09:30


Učenici zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića boravili su krajem siječnja u Mariboru gdje su sudjelovali u međunarodnom projektu »E-medica«, pokrenutom još 2005. godine od strane profesora ove škole Edina Kadića.
»E-medica« je projekt temeljen na suradnji hrvatskih i inozemnih zdravstvenih i nezdravstvenih škola koji se povezuju kroz suradnju u učeničkim istraživačkim projektima, a posljednji u nizu projekata u sklopu kojih je organiziran posjet Srednjoj zdravstvenoj in kozmetičnoj šoli Maribor su projekti »Kromoterapija i kako vratiti život u ravnotežu« i »Utjecaj čitanja na starije.«
Ova druga učenička razmjena organizirana je od 27. do 31. siječnja ove godine i u njoj je sudjelovalo devet učenika trećih i četvrtih razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića i Zdravstvene gimnazije, smjera medicinske sestre opće njege i medicinski tehničar opće njege.


U Sveučilišnoj bolnici u Mariboru
Kako doznajemo od medicinskih sestara i nastavnica u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Verice Elveđi i Ljiljane Grginović, koje su zajedno s medicinskom sestrom Sonjom Šare boravile s učenicima u Sloveniji, zadarska škola sa Srednjom zdravstvenom i kozmetičkom školom Maribor, već niz godina uspješno surađuje na projektima »E-Emedice.«
– U projektu »E-medica« učenici sudjeluju u teorijskoj i praktičnoj nastavi u školi domaćina, ali se i upoznaju s organizacijom i načinom rada drugih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu, kaže Verica Elveđi i ističe da su učenici ovom prigodom upoznali način rada u Sveučilišnoj bolnici u Mariboru gdje su bili smješteni po različitim odjelima i sudjelovali u svim postupcima njege bolesnika.
Zadarski učenici, kako sami ističu, bili su iznimno zadovoljni prijemom u bolnici, i od strane osoblja i pacijenata, a u samom radu, odnosno njezi bolesnika nisu zamijetili nikakve značajne razlike u odnosu na zadarsku Opću bolnicu, osim nešto bolju opremljenost s obzirom da je riječ o Sveučilišnoj bolnici.
Tako su, doznajemo dalje, odradili vježbe na Odjelu za gastroenterologiju, Odjelu za reumatologiju, Odjelu za neurološke bolesti i Odjelu za nefrologiju, a glavna sestra Bolnice upoznala ih je s organizacijom zdravstvene njege i rada, te obrazovanja zdravstvenih tehničara i medicinskih sestara. Učenici su se upoznali i s tamošnjim Hitnim prijemom bolesnika.
Učenici, nadalje, ističu i lijepe dojmove o samoj školi domaćinu susreta, u kojoj su ih se posebno dojmili kabineti i načini vježbi i rada. Sudjelovali su i na nastavi zdravstvene njege djeteta, patologije, biofizike i kuhanja. Tijekom nastave kuhanja izradili su energetsku voćnu slasticu.
– Bilo je vremena i za zabavne aktivnosti poput odigrane prijateljske utakmice u odbojci s domaćom ekipom, u sklopu sata Sportskog odgoja i zdravstvene kulture, a rezultat je bio neriješen. Obišli smo snježno Pohorje i bili na izletu u Rogaškoj Slatini gdje smo posjetili Medical centar Rogaška i upoznali se s ljekovitim djelovanjem mineralne vode Donat Mg. Tijekom izleta u Štajersku posjetili smo i franjevački samostan Olimpje gdje smo razgledali muzej ljekovitih biljnih pripravaka i upoznali se s trećom najstarijom ljekarnom na svijetu, kaže dalje Verica Elveđi.


Kromoterapijom do ravnoteže
Kromoterapija, kojoj je posvećen jedan od dva navedena projekta, podrazumijeva prirodnu terapiju bojama s ciljem revitalizacije organa i sustava kako bi se uspostavila energetska ravnoteža. Stoga su ciljevi projekta »Kromoterapija i kako vratiti tijelo u ravnotežu«, doznajemo od Ljiljane Grginović, ukazati na značaj liječenja bojama s ciljem vraćanja tijela u ravnotežu, poticati prosvijećenost mladih školske dobi o važnosti očuvanja mentalnog, fizičkog i socijalnog zdravlja, educirati mlade školske dobi o zdravom načinu života, te senzibilizirati javnost o važnosti psihičkog opuštanja i liječenja kao posljedica stresnih stanja.
Projektom pak »Utjecaj čitanja na starije« želi se ukazati na značaj očuvanja mentalnog zdravlja u starijoj dobi, poticati čitanje kao vježbu za mentalno zdravlje u osoba starije dobi, educirati mlade o važnosti očuvanja kognitivnih sposobnosti u starosti, ali i senzibilizirati javnost o važnosti aktivnog zdravog starenja i prevenirati predrasude o starijima, kao i prevenirati osamljenost i socijalnu izolaciju osoba starije dobi smještenih u instituciju.
– O obje teme učenici su se najprije dobro educirali, a onda pokazali ostalima što su sve istražili i radili, te ih upoznali s rezultatima projekata. Kroz projekte učenici se uče načinu prezentacije, ali i razvijaju svoju kreativnost i komunikaciju, posebno na engleskom jeziku koji je službeni jezik projekata, kaže Ljiljana Grginović.
Istaknimo još kako se godišnje kroz timove realizira 30-tak zajedničkih projekta, kroz suradnju 26 zdravstvenih škola iz Hrvatske ili inozemstva. Također, svi oni koji su prethodne školske godine sudjelovali u radu na učeničkim projektima »E-medica«, svoje projekte predstavljaju na godišnjoj smotri Dani E-medice, koja se održava od 2007. godine. Ovogodišnja 13. Smotra »Dani e-medica 2020.« održat će se od 2. do 5. travnja 2020. u hotelu »Well« u Termama Tuhelj.




Sudionici posjeta Mariboru
U razmjeni sa Srednjom zdravstvenom in kozmetičnom šolom Maribor sudjelovali su sljedeći učenici: Danijela Matek, Anita Vazgeč, Ivana Vazgeč, Ahmet Hirkić, Anđela Koton, Ela Pavelić, Antonio Ivčić, Larisa Vekić i Marija Čulina.


»U projektu ‘E-medica’ učenici sudjeluju u teorijskoj i praktičnoj nastavi u školi domaćina, ali se i upoznaju s organizacijom
i načinom rada drugih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu«
Verica ELVEĐI