Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rađenović: Načelnica Turbić želi ukloniti antifašistički spomenik

24.02.2020. 18:15


Politička situacija u Gračacu sve je napetija. Nakon čestitke s proustaškim simbolima HDZ-ove načelnice Nataše Turbić, zaiskrilo je opet na relaciji između nje i mještana srpske nacionalnosti koji čine gotovo polovicu stanovništva općine.
Naime, SDSS-ova donačenica Općine, Rajka Rađenović, otvoreno upozorava da načelnica želi ukloniti spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora koji se nalazi u središtu Gračaca. Rađenović tako kaže da je načelnica rekla kako će se, »ako ima Boga i pravde«’ spomenik maknuti iz parka te da tamo uopće nije ni trebao biti postavljen.
Udruga antifašističkih boraca Gračaca i mještani srpske nacionalnosti, međutim, smatraju kako načelnica namjerno ignorira njihove zahtjeve želeći se po svaku cijenu riješiti spomenika te da joj je jedini cilj zapravo pljuvati po njihovim precima.


Ponižavajući odnos prema antifašisima
Riječ je o spomeniku podignutom u znak sjećanja na 816 poginulih boraca NOB-a i 1836 žrtava fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. O njemu se svojedobno raspravljalo čak i u Saboru kada je zastupnica SDSS-a, Dragana Jeckov, ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek pitala što će poduzeti u vezi s devastiranim spomenikom u Gračacu, kao i s ostalim antifašističkim spomenicima u Hrvatskoj.
O najnovijoj situaciji u Gračacu stoga smo razgovarali s donačelnicom Rajkom Rađenović, ali zatražili i mišljenje načelnice Nataše Turbić koja se pak oglasila tek šturim odgovorom kojim ne pojašnjava ništa posebno. Donačelnica pak otvoreno govori o situaciji kakva vlada u Gračacu nakon proustaške čestitke rukometašima objavljene na Instagramu te najnovijeg pokušaja uklanjanja spomenika antifašističkim borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu.
– Predsjednik podružnice Udruge antifašističkih boraca Gračac išao je na razgovor kod načelnice i ona mu je rekla da će ga kroz tjedan dana obavijestiti. Međutim, kasnije se nije javljala, ali se nije javljao ni predsjednik ove udruge jer je za njega ponižavajuće toliko puta ići kod načelnice. Kontaktirali su se i pismeno i usmeno, a zadnji put bilo je to prije petnaestak dana. Policija je zaprimila zahtjev roditelja čija se djeca igraju u parku u kojemu je spomenik, tražeći sigurnost svoje djece jer se spomenik počeo urušavati, ali nisu tražili da se spomenik ukloni, već da ga se sanira. Nije u pitanju neka veća sanacija i to se može brzo riješiti, međutim načelnica se oglušila na to i usmeno im rekla da ako ima Boga i pravde ona će to maknuti jer spomenik nije trebao tamo ni biti, kaže donačelnica Rađenović, napominjući kako načelnici Turbić nitko ne daje za pravo suditi o spomenicima jer i nije povjesničarka.


Treba raditi za dobrobit svih građana
– Ona je načelnica i treba raditi za dobrobit svih građana općine. Spomenik je oštećen u ratu, ali je i zub vremena učinio svoje. No, njezin je odgovor bio da bi ga ona makla, a mi želimo da trajno podsjeća na žrtve koje su ugradile svoj život u slobodu koju i mi i načelnica sada dostojno živimo. Jer ne služi joj na čast da se ovalo poigrava, svaki spomenik podsjeća na povijest, sviđala se ona nekome ili ne. U istom je parku i spomenik Domovinskom ratu i nikome ne smeta, pa čemu sada ovo nepoštivanje prema drugima i drugačijima koji godinama žive s tim spomenicima, poručuje donačelnica.
Za komentar ove situacije obratili smo se i načelnici Nataši Turbić koja je pak, na pitanje je li donijela odluku o obnovi ili onu o uklanjanju spomenika poginulim antifašističkim borcima, kratko odgovorila: »Odluka ne postoji«.
Na pitanje hoće li se Udruzi antifašističkih boraca očitovati na zahtjev o obnovi spomenika, s obzirom da su nam izjavili kako se oglušuje na sve njihove molbe, navela je:
– Zahtjev za obnovom od dotične udruge nije nam poznato da postoji. Napominjem da je predmetni spomenik u nadležnosti lokalne samouprave te da će se o daljnjim koracima odlučivati u dogovoru sa svim relevantnim stručnim tijelima, kaže načelnica.
I Udruga antifašista i predstavnici srpskog stanovništva u Općini na kraju su nam još kazali kako će pažljivo pratiti rasplet situacije u Gračacu, odnosno to hoće li načelnica doista ukloniti spomenik poginulim borcima unatoč zahtjevu mještana za njegovom obnovom.




 
»Ne postoji odluka o tome hoće li se obnavljati ili ukloniti spomenik poginulim antifašističkim borcima u Gračacu. Općini nije poznato da postoji zahtjev
za obnovom ovog spomenika, a koji je podnijela Udruga antifašističkih boraca Gračaca
Nataša Turbić (HDZ), načelnica Gračaca


Antifašisti: Načelnica nas ignorira
Predsjednik županijske Udruge antifašista i antifašističkih boraca, Nikola Dobre, kaže kako su zbog spomenika u Gračacu kontaktirali čak i Ministarstvo kulture kako bi saznali što je na spomeniku pisalo te ga moglo obnoviti s izvornim natpisom.
– Točno je da smo tražili obnovu spomenika, ali nemamo nikakvog odgovora od načelnice Općine. Kada su spomenici u pitanju, mi antifašisti nalazimo se u teškoj situaciji s obzirom na toliki broj srušenih spomenika, pa nas ovakvo ignoriranje boli. U Domovinskom ratu srušen je velik broj antifašističkih spomenika i zato nam je želja obnoviti one čija se devastacija može spriječiti, pa tako i ovaj u Gračacu, ali naš kolega, predsjednik podružnice Udruge u Gračacu, ne može nikako dobiti odgovor načelnice jer nas ona ignorira, kaže Dobre.