Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

NA DNEVNOM REDU Zadarska Opća bolnica loše prošla s limitom, kao da je kažnjena!

23.02.2021. 12:27


Na Skupštini Zadarske županije raspravljalo se o stanju u školstvu i zdravstvu.
Uz prijedloge odluke o kriterijima i planu rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini srednjoškolskih, kao i osnovnoškolskih ustanova u 2021. godini, nezavisni vijećnik Stipe Bjeliš je pokrenuo raspravu.
– Županija bi se primarno trebala baviti svime vezanim za školstvo i za zdravstvo jer je ustanovama u toj domeni osnivač. Kad govorimo o sredstvima, ona su jako mala i skučena jer je takav i naš proračun. Mislim da bismo puno više trebali ulagati u to, kako se ne bismo morali dovoditi u situaciju da organiziramo humanitarne akcije. U školama samo krpamo određene probleme. Imamo situaciju da pojedine jedinice lokalne samouprave nisu uložile ni jedne kune u škole na njihovim područjima, Županija bi trebala sve. S druge strane, Županija uredno pomaže tim jedinicama lokalne samouprave u njihovim projektima. Tako je na primjeru linearnog akceleratora. Mogu općine i gradovi pomagati i školstvo i zdravstvo, iako nisu osnivači. Jer mi pomažemo njihove projekte, ali onda pati ulaganje u školstvo i zdravstvo, istaknuo je Bjeliš.


Školske ustanove nemaju dugova
Pročelnik za školstvo, Ivan Šimunić se složio s time. Istaknuo je da školske ustanove nemaju dugova za razliku od zdravstvenih.
– Sredstva kojima raspolažemo se racionalno raspoređuju, tako da kad se pri nekoj javnoj nabavi uštedi, odmah se to preusmjerava u drugu školu. Tako da svake godine na kraju imamo i više ulaganja, no što je na početku bilo planirano, rekao je Šimunić.
Župan Božidar Longin je podsjetio kako se preko EU fondova još mnogo sredstava uložilo u škole te na taj način, uložilo se mnogo više no što bi županijski proračun mogao sam.
Vijećnica SDP-a, Radoslava Gregov, izrazila je žaljenje što se propustilo iskoristiti europska sredstva za obnovu fasada i energetsku učinkovitost, kao na primjer u Ekonomskoj školi.
– Tu su dvije škole, a o dvorani koja nije uvjetna ne želim ni pričati. Tu nije dovoljno napravljeno, rekla je Gregov, dodajući kako je unutrašnjost škole, u kojoj djeluju dvije srednje škole, krasna, ali samo zahvaljujući ravnateljima.
Župan je rekao da to nije istina, da su napravili maksimalno.
– Obnovili smo u potpunosti četiri škole, što nije malo. Ali moram reći da je samo 35 posto pokriveno sredstvima iz fondova, a ne možemo se rastegnuti više nego što možemo. A kad spominjete Ekonomsku školu, znate da je napravljena kompletna dokumentacija i za tu školu i za Đački dom, tako da će ići i to, istaknuo je župan Longin.
Radoslava Gregov je podsjetila kako je bilo i mogućnosti za dobiti i 65 posto od cjelokupnih sredstava.
– A to se propustilo jer smo prespori, kazala je Gregov.


Nepravda prema zadarskoj bolnici
Uz Prijedlog odluke o kriterijima, mjerilima, načinu financiranja i rasporedu sredstava za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove na području Zadarske županije u 2021. godini, Željko Lončar (HDZ) pokrenuo je raspravu o nepravdi prema zadarskoj bolnici.
– Zadarska bolnica je s limitom prošla vrlo loše, čak i najgore. Dobila je povećanje limita od 800 tisuća kuna, a samo za plaće već nekoliko godina nedostaje više od 2,7 milijuna kuna. Bolnice u Dubrovniku, Čakovcu, Korpivnici dobile su puno više. Nije meni krivo zbog tih gradova, dapače, ali Zadar je peti grad u državi. Bez obzira što su župan i ljudi oko njega pokušavali riješiti ovu čudnu situaciju, a to traje još od 93., 94. godine kad su određeni limiti i nije se ništa promijenilo. Kod interventnih sredstava za pokrivanje dugova veledrogerija praktički zadarska bolnica nije dobila ni kunu, slobodno mogu tako reći. Jer to što je dobila je sramotno malo. Apeliram da vrlo žestoko reagiramo na to jer nam je svima stalo do naših pacijenata. Svi bitni aparati koji su kupljeni, a koji su neophodni, kupljeni su na ovaj način, humanitarnim akcijama. Treba zahvaliti svima koji su sudjelovali, ali to ne eskulpira HZZO da nam ne daje barem jednaka sredstva kao drugima. Naša bolnica posluje s dobiti, a na ovaj način je praktički kažnjena. Samim time, kažnjeni su i svi njeni pacijenti, naglasio je Lončar.




O ambulanti u Obrovcu
MOST-ov vijećnik Ivan Matić istaknuo je kako su oni u Obrovcu tek nedavno dobili liječnika.
– Mi u ambulanti nemamo ni osnovne stvari – ni usni oksimetar, ni defibrilator, čak ni kisik! A, ambulanta u Obrovcu pokriva jako veliko područje, nadovezao se Matić.
HDZ-ova vijećnica, liječnica dr. Melanija Ražov Radas, zahvalila je vijećniku Lončaru što je potegnuo to goruće pitanje.
– Svi mi znamo da je čudno da je Opća bolnica Zadar od 1995. godine skoro na istom limitu, a mi radimo neke zahvate na razini kliničko-bolničkih centara, određeni odjeli posebice su na jako visokom nivou. Nepravedno smo zakinuti, a razlog za to nitko od nas ne razumije. Ne znamo zašto. Mi liječnici smo strahovito isfrustrirani s time, smatramo se liječnicima drugog reda, a educirani smo jednako kao drugi. Čak neki pacijenti iz Splita dolaze na gastro odjel kod nas jer imamo neke stvari što u Splitu nemaju, istaknula je dr. Ražov Radas.
Na primjedbu Ivana Matića o obrovačkoj ambulanti, istaknula je kako je kao predsjednica Upravnog vijeća Doma Zdravlja Zadar, upoznata s time te istaknula da će to sigurno biti riješeno u vrlo kratkom roku.
 


Izabrana Iris Pavić Tumpa
Pri kraju sjednice, glasalo se o imenovanju Iris Pavić Tumpe za novu/staru ravnateljicu Kazališta lutaka Zadar. Pritom su vijećnici u materijalima dobili i programe Pavić Tumpe, kao i druge kandidatkinje Maje Šimić. Vijećnica SDP-a Suzana Jakovac javila se za raspravu u vezi imenovanja Pavić Tumpe, napravivši usporedbu između programa dviju kandidatkinja.
– Osobno već 3-4 godine smatram da Iris Pavić Tumpa savršeno radi svoj posao jer nam se to stalno prezentira. Za razliku od Renate Peroš, ona je tiha, samozatajna osoba, tako da je taj njen karakter moj dojam pojačao. Ali čitajući programe, ostala sam frapirana. Aktualna ravnateljica donosi četverogodišnji program za Kazalište na svega 9 stranica, a Maja Šimić na 46 stranica. U iznimno manjkavom programu konstantno se vraća na ono što je već učinjeno. Očekivala bih više od osobe koja je na čelu ustanove od 2009. godine. Program Maje Šimić, kao jedne hrabre, smjele osobe, inovativan je i kreativan te gotovo futuristički napisan i žao mi je što to nije prepoznato, rekla je Jakovac.
Joso Nekić, koji je na čelu Odbora za školstvo i kulturu je replicirao i dodao da je već rekao kako je aktualna ravnateljica uspješno vodila Kazalište, i financijski i programski, te da se ne daje mandat drugom kvalitetnom kandidatu samo kako bi dobio priliku da vidimo kako će on to raditi.
– Uspješni ravnatelj se ne miče s pozicije, nego treba dobiti novi madat, rekao je Nekić.
Ivan Matić se nadovezao i složio se s vijećnicom Jakovac.
– Smatram da je program Maje Šimić bio puno inovativniji i kreativniji i ne vidim zašto ona nije mogla biti izabrana za ravnateljicu, rekao je Matić.
Pavić Tumpa je izabrana s 23 glasa za, tri protiv i jednim suzdržanim. Protiv su bili Suzana Jakovac, Ivan Matić i Nino Mrčela, a Radoslava Gregov bila je suzdržana.