»Nepotrebno su nas opteretili cijepljenjem po ambulantama«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Čelnik liječničke udruge dr. Damir Biloglav upozorava
Vidjeli smo kako se digla sva javnost kada se netko cijepi preko reda, a ja moram sam odrediti koje ću pacijente cijepiti prvog dana, koje drugog i tako dalje, što nije u redu, kaže dr. Biloglav
Vedran SITNICA
Dr. Damir Biloglav, predsjednik Županijske udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu

Nakon što je dio liječnika obiteljske medicine negodovao zbog cijepljenja pacijenata u svojim ambulanatama, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Zoran Škrgatić, za naš je list izjavio kako od svih liječnika primarne medicine očekuje da cijepe svoje pacijente jer oni ih najbolje poznaju i mogu dati cjepivo onome kome je najpotrebnije. Napomenuio je i kako od njih očekuje da daju puni obol u ovom trenutku te da ne bi smjeli odbiti davati cjepivo jer su svi liječnici educirani te u slučajevima bilo kakvih reakcija na cjepivo mogu dati svu potrebnu pomoć. Osim toga, pacijenti se za svoje liječnike obiteljske medicine i opredjeljuju prema mjestu stanovanja te im je zbog toga i lakše doći cijepiti se u izabranu ambulantu, poručio im je ravnatelj Škrgatić.

Problemi s listama

Dr. Damir Biloglav, predsjednik županijske Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu, pak kaže kako je cijepljenje nekorektno prebačeno na njih koji su ionako već preopterećeni poslom.
- Riječ je o tome da je ovo cijepljenje neobavezno i prema ugovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje nismo dužni obavljati ga, ali ga ipak provodimo da bismo olakšali život i svojim pacijentima i kolegama iz Zavoda za javno zdravstvo. Međutim, ovdje treba pojasniti jednu stvar zbog koje je nama primarcima teško obavljati cijepljenje protiv covida-19. Naime, cjepivo protiv gripe nalazi se u pojedinačnim dozama za razliku od ovog protiv covida gdje iz jedne bočice moramo izvući šest doza cjepiva koje se odmah moraju potrošiti, što znači da moram u čekaonici imati pripremljenih šestero ljudi. Za svakog je predviđeno deset minuta, međutim ukoliko netko od njih ne dođe, cjepivo mi propada. A nikad se neće dogoditi da svih šestero pacijenata dođe u zakazano vrijeme u ambulantu jer će netko zakasniti, netko će zaboraviti doći ili će odgoditi i ta cjepiva onda propadaju - kaže Biloglav, ističući još jedan problem zbog kojega je liječnicima primarne zaštite teško provoditi cijepljenje u svojoj ambulanti, zbog čega je u konačnici i u ostaku Hrvatske bilo negodovanja zašto je cijepljenje prebačeno i na »primarce«:

U svijetu je ovo drugačije organizirano

- Drugi je razlog mnogima od nas još veći problem, a riječ je o činjenici da, uz svoj redoviti rad u kojemu ionako već jedva stižemo sve obaviti, moramo odvojiti sat vremena i za cijepljenje. Tada ne mogu primiti nikog drugog i pacijenti će čekati, a može doči do neke hitnosti. U cijelom je svijetu ovo drugačije organizirano i cijepljenje se provodi na punktovima s ekipama za cijepljenje i s onima za administraciju te središnjim informatičkim sustavom u koji se cijepljenje upisuje. Međutim, mi nismo organizirani, sve se komplicira i Zavod za javno zdravstvo svoj dio posla prebacuje na nas. Na žalost, stav mojih kolega je da nemaju čvrsti stav, zbog čega tu ne možemo ništa dogovoriti te nam stalno uvaljuju obveze koje nam se pripadaju. Neki bi kolege dio pacijenata cijepili, drugi ne bi, ali to ne ide tako, ili ćeš cijepiti ili nećeš - poručuje predsjednik Udruge.
Upozorava i na problem sastavljanja lista cijepljenja, osobito nakon afera s nekoliko javnih osoba koje su rodbinu i prijatelje cijepili preko reda:

Nepotrebno su nas opteretili

- Ukoliko ću dnevno u svojoj ordinaciji cijepiti deset ljudi, pitanje je tko je tih desetero ljudi? Vidjeli smo kako se digla sva javnost kada se netko cijepi preko reda, a ja moram sam odrediti koje ću pacijente cijepiti prvog dana, koje drugog i tako dalje, što nije u redu. Uz naš posao, jednostavno ne možemo odraditi i cijepljenje. Mogli bismo se uključiti u cijepljenja na punktovima i tako pomoći ekipi Zavoda za javno zdravstvo, ali i to smatram nekorektnim jer oni tamo imaju dovoljno ljudi, a cijepljenje ne iziskuje angažman liječnika jer ga ionako provode tehničari i medicinske sestre. Moglo bi se, dakle, sve to organizirati na način da se na punkt postavi tim Hitne pomoći za slučaj neke neugodne reakcije koja iziskuje hitnu terapiju. Nas lječnike primarne medicine nepotrebno su opteretili i cijepljenjem po ambulantama, ne dopuštaju nam da radimo svoj posao i zato rezultati u našoj zdravstvenoj zaštiti i jesu takvi kakvi jesu. Naš bi posao trebala biti prevencija, odnosno pregled ljudi radi sprječavanja bolesti, a mi radimo svašta drugo uz to - zaključuje dr. Damir Biloglav.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)