Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

SIMBOL NACIONALNOG IDENTITETA Djeca čuvaju glagoljicu od zaborava

23.02.2021. 12:40


Jučer je obilježen Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, spomendan Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor nedavno službeno proglasio na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.


Vrijednosti i ljepota hrvatskog glagoljičnoga pisma
– Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora. Svojom inicijativom Institut je želio skrenuti pozornost javnosti i svih govornika hrvatskoga jezika na važnost promicanja vrijednosti i ljepota hrvatskog glagoljičnoga pisma te omogućiti glagoljici da jedan dan u godini bude upravo njezin spomendan, objavljeno je na mrežnim stranicama Instituta.
Nameće se pitanje kako najbolje zaštititi glagoljicu. Upravo prenoseći ju »onima na kojima svijet ostaje«.
U skladu s tim, Udruga glagoljaša Zadar, uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije, održala je u studenom prošle godine manifestaciju Staza glagoljaša. U projekt su uključene OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Bartula Kašića, Zadar, OŠ Šimuna Kožičića Benje, PŠ Diklo, Zadar, OŠ Stjepana Radića, Bibinje, OŠ Franka Lisice, Polača, OŠ Zadarski otoci, Zadar i OŠ Privlaka, Privlaka.


Staza glagoljaša
– U ovom projektu sudjeluje sedam škola i velik broj djece i učiteljica te na taj način čuvamo i širimo glagoljicu. Pokojni don Pavao Kero, koji je bio pokretač Udruge glagoljaša Zadar, rekao je: »Čuvajte mi glagoljicu« i te njegove zadnje riječi mi širimo, potičemo i želimo da glagoljica saživi s gradom i djecom jer su ona naša sadašnjost i budućnost. Dakle, cilj je projekta promicanje i uporaba glagoljice u osnovnoj i srednjoj školi, kako bi djeca od malih nogu, ne samo naučila čitati i pisati glagoljicu, već i cijeniti hrvatsku kulturnu baštinu, naglasila je Željka Diklan, učiteljica i članica Udruge glagoljaša.
Osim toga, OŠ Zadarski otoci sudjeluje u u likovnom natječaju ‘Iskoni bje slovo’ za osnovne škole Republike Hrvatske.
– Riječ je o likovnom izražaju u glagoljici, a cilj je osvijestiti važnost glagoljice, njezino povijesno značenje. Učenici i učitelji pratili bi tragove hrvatske prošlosti i upravo na tom tragu mogli bi pronaći vizualnu ljepotu svakog kamena, ulice, crkve, narodne nošnje, čipke, čovjeka i pretočiti ju kroz prošlost, sadašnjost ili budućnost Hrvatske, kroz povijesne knjige i glagoljska slova u likovni izričaj/likovne uratke. Samo zajedničkim radom može se postići da se srca sudionika ražare i da slikaju ili crtaju potaknuti ljubavlju i dobrotom. Na taj način djeca bi otkrila bogatstvo i ljepotu stvaralaštva i važnost glagoljice te bi ju čuvala od zaborava, ističe ravnatelj Davor Barić.
Danijela Deković, predsjednica Udruge glagoljaša Zadar i voditeljica Male škole glagoljice, kazala je kako je jučer u Turnju održana misa za pokojnog don Pava Keru nakon čega je održan sastanak Udruge.
Ove će godine, kada okolnosti dopuste, organizirati predstavljanje zbornika Svećenici glagoljaši i njihova ostavština.