Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Biciklističke staze koriste i invalidi

Autor: Nikola Markulin

22.03.2009. 23:00
Biciklističke staze koriste i invalidi

Foto: Filip BRALA



“Aktivizam kroz objektiv” naziv je prodajne izložbe fotografija s internet natječaja “Moj bajk” koja je svečano otvorena u Arsenalu. Organizator izložbe je udruga “Eko Zadar”, a motiv organiziranja pojasnila je Atana Grbić-Martinović, predsjednica udruge:
– Sredstva koja večeras prikupimo prodajom fotografija pristiglih na naš natječaj “Moj bajk” namijenjena su kupnji električnih invalidskih kolica koja bi studentici Marini Buri olakšala svakodnevni život. Marina, rodom Šibenčanaka, studentica je engleskog jezika i sociologije na Sveučilištu u Zadru. Budući da je motiv natječaja bicikl, valja kazati kako bi biciklističke staze za čiju se izgradnju u Zadru mi zalažemo, koristile i osobe s invaliditetom, odnosno osobe koje se otežano kreću. Između ostalog, cilj je ove izložbe senzibiliziranje javnosti za uređenje biciklističkih staza u našem gradu. Najzad, i s “eko” stajališta bicikl je prihvatljivo sredstvo kretanja.
Prije početka aukcije prikazan je i kratki film koji je zorno predočio poteškoće u kretanju s kojima se Marina na svom putu od Studentskog doma do zgrade Sveučilišta (na Obali kralja Petra Krešimira IV.) i do Gradske knjižnice svakodnevno susreće. Na natječaju je pobijedio rad Ivice Ivčevića “Moj bajk II.”, koji je na kasnijoj aukciji kupljen za 250 kuna. Istu cijenu postigla je i fotografija Ivana Gambiraže “Oko” koja je bila druga na licitaciji.
Izložba će u Arsenalu na katu biti postavljena do 1. travnja, a posjetitelji mogu pogledati oko 30 fotografija prisitglih na natječaj.