Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Škola počinje kasnije, zimski praznici dulji

22.03.2011. 23:00
Škola počinje kasnije, zimski praznici dulji


Sljedeća školska godina počet će 5. rujna, ali županije će moći zbog sezone odgoditi početak nastave za tjedan dana, što će se nadoknađivati tijekom zimskih praznika


O datumu  početka školske godine od jeseni će odlučivati županije.  Školska godina 2011/2012. tako će početi 5. rujna, no županije koje to žele moći će odgoditi početak nastave za dodatnih tjedan dana, odnosno  do 12. rujna. “Izgubljeni” tjedan nadoknadit će u zimskim  praznicima, koji se produžuju  na tri tjedna, ali će u županijama koje odgode početak  nastave trajati dva umjesto tri  tjedna. Proljetni se praznici  pomiču na tjedan dana prije  Uskrsa, te završavaju uskrsnim ponedjeljkom.
Novi sustav planiranja školskih praznika pravilnikom je  propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, kako  bi ih uskladilo s potrebama  hrvatskog turizma. Tako školarci u priobalju neće morati u  školu u jeku turističke sezone,  a oni koji idu na skijanje izbjeći će najskuplji termin  početkom siječnja, tvrde u  Ministarstvu turizma gdje je  jučer predstavljen novi pravilnik.
– Ovo je iskorak u pravom  smjeru. Hrvatska mora turistički disati – ocijenio je ministar turizma Damir Bajs,  koji smatra da će se decentralizacijom školskog kalendara omogućiti produljenje  glavne turističke sezone, i bolja turistička iskoristivost uskršnjih i zimskih praznika.  Predstavnici turističkih  udruženja, koji ovakav potez  priželjkuju već godinama, tvrde da će se fleksibilnim praznicima produžiti sezona na  Jadranu, a roditeljima omogućiti odmor u jeftinijim terminima.
Županije svoje prijedloge  školskog kalendara moraju  izraditi i poslati na uvid Ministarstvu obrazovanja do 1.  lipnja, a pritom moraju voditi  računa da ispune 175 nastavnih dana određenih zakonom. Promjenjiv će, osim  početka školske godine, biti  treći tjedan zimskih praznika  koji prema kalendaru za  šk.god. 2011/2012. traju od 27.  prosinca do 13. siječnja, te  prva polovina proljetnih praznika, koji traju od 2. do 6.  travnja.
Dok su zimski praznici dobili tjedan dana više nego dosad, proljetni odmor skraćen  je za tri dana, što će maturantima, kojima nastava završava 18. svibnja, omogućiti  više nastavnih dana u kontinuitetu. Kraj nastavne godine isti je za sve škole, i  određen je za 15. lipnja.
 


Kalendar školske godine 2011./2012.




            Početak nastave           5. ili 12.rujna
            Zimski odmor   27. prosinca do 6. ili 13. siječnja
            Proljetni odmor 2. do 6. travnja ili 5. i 6. travnja
            Završetak nastave        18. svibnja (maturanti), 15. lipnja (ostali)


 


Uskoro nove mjere za stimuliranje domaćih maturalaca


Zahvaljujući potporama Ministarstva turizma, prošle je godine u Hrvatsku  na maturalac otišlo 16.000 maturanata, rekao je ministar Bajs odgovarajući  na pitanja novinara.
– Aranžmani za maturalce u zemlji upola su jeftiniji nego oni u inozemstvu,  a nitko ne može dati nalog učenicima kamo da putuju – kazao je Bajs.  Ministar Fuchs najavio je da će u najskorije vrijeme predložiti nove mjere za  stimuliranje “domaćih” maturalaca.