Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Niknule” šparoge

Autor: Irena Jurjević

22.03.2013. 23:00
“Niknule” šparoge

Foto: Zvonko KUCELIN



Učestali medijski napisi u posljednje vrijeme, u kojima piše o kažnjavanju berača šparoga, učinili su svoje, pa je fotografiranje šparoga tjeralo pojedine prodavače u bijeg


Prvi topliji dani donijeli su šparoge na zadarsku tržnicu. Jedan stručak košta trideset kuna, pa kupaca baš i nema, kazuje jedna prodavačica koja je, naravno, željela ostati anonimna. Učestali medijski napisi u posljednje vrijeme, u kojima piše o kažnjavanju berača šparoga, učinili su svoje, pa nam je bilo poprilično teško naći sugovornika. I fotografiranje šparoga tjeralo je pojedine prodavače, doslovce u bijeg. Ipak, jedna se odvažila, kazujući da se ne boji spornog zakona.
– Otkad je svijeta i naroda šparoge se bere. I sada da meni netko dođe i počne to braniti. Ma neka dođe i sam ministar pa nek prigovori, kazala je prodavačica.
Za jedan stručak šparoga potrebno je, kaže, dva sata branja, a bere jer nema izbora.
– Treba puno proći da bi se skupilo. Ova zadnja hladnoća ih je uništila pa ih nema previše, pojašnjava. Topla vremena dolaze i šparoga bi trebalo biti više, a onda bi trebala pasti i njihova cijena.
– Ma padat će cijena kroz nekoliko tjedana na 10-15 kuna za stručak. Sad je ovako kako jest, malo ih je teže skupiti, pa su i cijene veće, zaključila je prodavačica.