Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zrilić: Liberalni kapitalizam ušao je u naše porezne politike

Autor: Nives Rogoznica

22.03.2013. 23:00
Zrilić: Liberalni kapitalizam ušao je u naše porezne politike

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ova porezna presija crpi zadnje snage poduzetnika, osobito malih. Nadam se da će se to mijenjati i da će se voditi računa o interesu malih poduzetnika, a pogotovo obrtnika kojih ima dosta na našem području, rekao je župan Stipe Zrilić


Jednoglasno i bez rasprave vijećnici Županijske skupštine usvojili su odluku o rasporedu viška prihoda iz prošlogodišnjeg proračuna.
-Proračun za 2012. je na prihodovnoj strani izvršen 96,71 % što iznosi 184 milijuna kuna, a rashodi su ostvareni u iznosu od 171,4 milijuna kuna ili 90,62% te je ostvaren višak u iznosu od 11,37 milijuna kuna, napomenula je Grozdana Perić, predsjednica skupštinskog Odbora za financije i proračun govoreći o izvještaju o izvršenju proračuna za 2012. koji je također usvojen bez rasprave, no uz protivljenja dijela opozicije.
Kritika i prošloj i sadašnjoj vlasti
Iz sredstava viška prihoda ostvarenih u prošlogodišnjem proračunu za ulaganja u zgrade u vlasništvu Županije izdvojit će se 2,5 milijuna kuna, za aktivnosti u zdravstvu 900.000 kuna, za aktivnosti u poljoprivredi nešto manje od 700.000 kuna, za aktivnosti osnovnih i srednjih škola ukupno nešto preko 3 milijuna kuna, te za aktivnosti Kazališta lutaka, Narodnog muzeja, JU Natura Jadera i Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije ukupno 1,26 milijuna kuna. Za razvojne projekte pri tom je planirano 1,67 milijuna kuna od čega najveći pojedinačni iznos otpada na projekt “Jadranski tunelski mostovi” za kojeg će se izdvojiti 550.000 kuna, dok se 420.000 kuna planira izdvojiti za pripremu dokumentacije za projekte koji se prijavljuju za financiranje uz fondova EU. Na rashode poslovanja otpast će nešto iznad milijun kuna, dok se za provedbu komunikacijske strategije planira izdvojiti 150.000 kuna, a za program poticanja proizvodnje i korištenja biogoriva 100.000 kuna.
Izvješće župana o radu županijske samouprave za  2012. godinu prihvaćeno je uz glasove “protiv” vijećnika  SDP-a, no rasprava o izviješću prošla je bez tenzija i uglavnom s osvrtom na probleme koji nadilaze županijsku razinu odlučivanja. Vijećnik SDP-a Nikola Turčinov upozorio je na sporo utvrđivanje granica pomorskog dobra i dugotrajne žalbene postupke kod dodjeljivanja koncesija za sidrišta.
– Od 1.341 kilometara, granice pomorskog dobra utvrdili smo za 86 kilometara, što je 6,4 %. Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama još nije donesen i to sprječava razvoj i ovo je kritika upućena i prošloj i sadašnjoj vlasti. U 2012. smo imali 26 prikupljanja ponuda za sidrišta, a samo osam ih je prošlo što nije dobro. Tu postoji problem zakona i žalbi, ali rezultat je takav da je velik promet, a mala zarada i to treba promijeniti. Predugo se rješavaju žalbe, to nije kriva Županija, ali ljudi koji rade u Zagrebu bi se trebali aktivirati jer neki koji su prošlog ljeta dobili koncesiju za sidrišta još nisu dobili rješenje na žalbu, a ljeto dolazi. Gubi se vrijeme i novac, ustvrdio je Turčinov.
Samo 4 odobrene subvencije
Njegova stranačka kolegica Ljubica Budan zabrinjavajućim je ocijenila što je neiskorištenima ostalo 20 milijuna kuna namijenjenih subvencioniranju kamate na kredite poduzetnika iz razloga što je bilo podneseno samo 6 zahtjeva, od čega ih je odobreno četiri.
-Zahtjeva za subvencioniranjem kamate je bilo malo. Očito je da nije više lako ići u poduzetništvo, a naročito je teško malim poduzetnicima tim više što je ova porezna presija takva da crpi zadnje snage poduzetnika, osobito malih. Očito je da je pristup liberalnog kapitalizma ušao u  naše porezne politike i nadam se da će se to mijenjati i da će se voditi računa o interesu malih poduzetnika, a pogotovo obrtnika kojih ima dosta na našem području, odgovorio je župan Stipe Zrilić koji je ustvrdio kako je unatoč globalnoj krizi i centraliziranoj državi “koja na županije polako prenosi ovlasti, ali ne i sredstva za njihovo izvršavanje” županijski proračun u 2012. imao “zadovoljavajuću razinu stabilnosti što govori o zakonitom i racionalnom trošenju sredstava u izvršenju programa rada”.
-Kad je riječ o utvrđivanju granica pomorskog dobra, stalno se govori o promjeni zakona da bi se radilo brže i kvalitetnije. Granice utvrđuje povjerenstvo na državnoj razini, a i ono što smo pripremili stoji negdje u uredima. Znamo za probleme oko toga da sidrišta treba na vrijeme stavljati u funkciju, ali mi to radimo na inicijativu onih koji traže koncesije. Ne može Skupština raspisivati natječaje ako nema inicijative, a sve se to radi u upravnom postupku po propisanim procedurama. Mi u segmentu sidrišta ipak imamo više reda nego bilo koja druga županija, ustvrdio je župan Zrilić.