Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bijeg u svijet mašte putem digitalnih kanala

23.03.2021. 13:45


Program »Muzealci čitaju bajke« namijenjen je najmlađim korisnicima, djeci, ali i odraslima. Djelatnici knjižnice i marketinške službe Narodnog muzeja Zadar će za vrijeme trajanja programa »Zadar čita 2021.« svaki dan online čitati bajke.
Od 22. ožujka do 26. ožujka s početkom u 12 sati na njihovom službenom Youtube kanalu i web stranici muzeja te na Facebooku i Instagramu Narodnog muzeja Zadar korisnici i virtualni posjetitelji moći će poslušati neke od najljepših bajki te se barem na trenutak vratiti u dane djetinjstva i prisjetiti se zašto je dobro čitati bajke. Osim toga u Etnološkom odjelu uz ognjište 22. ožujka izveden je performans Šuma Striborova.
Točno u podne na službenim kanalima Narodnog muzeja svi na trenutak mogu postati princeze i prinčevi, kraljice i kraljevi, vještice, lovci, junaci, vitezovi, starice, lukavci, dvorske lude… upravo ti arhetipovi iz bajki razlog su zašto je od najranije dobi važno čitati bajke. Ti su arhetipovi ono s čim se još u najranijoj dobi poistovjećujemo. Svima je poznato da bajke i priče razvijaju dječju maštu, ali i odraslima je ponekad potrebno, pogotovo u ovo vrijeme »novog normalnog« zaroniti u svijet mašte i na trenutak se odmaknuti od »sive« svakodnevice. Još jedino u obratima iz bajki dobro pobjeđuje zlo iako se na početku činilo suprotnim i iako su neke od njih pomalo mračne i surove. A to je ono što nam u ovom trenutku najviše treba.