Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Djeca u Jasenicama dobila vrtić vrijedan 11 milijuna kuna

23.03.2021. 13:15


Na području Općine Jasenice do sada nije postojao dječji vrtić koji je bilo moguće koristiti. Roditelji su bili prisiljeni snalaziti se na razne načine kako bi djeci pružili predškolski odgoj i druženje s vršnjacima. Svjesni činjenice da moraju zadržati roditelje te nastaviti pozitivan trend rasta broja djece, u Općini su pristupili izradi projekta izgradnje vrtića s kojim su se prijavili na natječaj iz Programa ruralnog razvoja.


Projekt je bio obveza
– Briga o djeci je prioritet moje Općine pa je ova investicija bila prijeko potrebna. Već smo duže vrijeme razmišljali o ovom projektu, no kada se ukazala mogućnost iskorištavanja EU fondova, ovaj projekt je postao obveza. I ispunili smo je, naglasio je načelnik Općine Jasenice Martin Baričević.
Krajem 2018. godine s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali su Ugovor o sufinanciranju provedbe projekta izgradnje dječjeg vrtića Ljubičica iz podmjere 7.4 »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« iz Programa ruralnog razvoja.
– Investicija je vrijedna 11 milijuna kuna s omjerom sufinanciranja 80% EU i 20% Republika Hrvatska, a Općina se dodatno kreditno zadužila kod HBOR-a kako bi projekt završili u roku na radost nas i mještana, kaže Baričević.
Postupkom javne nabave izgradnju je vodila tvrtka MDK GRAĐEVINAR d.o.o. iz Velikog Trgovišća koja je posao uredno izvršila u zadanim rokovima.
Uz sva općinska sredstva koja se izdvajaju, poput naknada za djecu, školarina i stipendija, Općina je do sada izdvajala značajna sredstva za sufinanciranje smještaja djece u druge dječje vrtiće u Obrovcu, Starigradu i Zadru, pa će tako početkom rada vlastitog vrtića ova sredstva biti preusmjerena u njegov rad.


Značajan iskorak
– U predstojećem razdoblju osnovat će se i sama ustanova dječjeg vrtića, krenut će se upisom djece te će se raspisivati javni natječaji s ciljem zapošljavanja djelatnika. U planu je zapošljavanje 9 osoba čime će se izravno smanjiti broj nezaposlenih u našem kraju, ali i povećati potražnja za radnom snagom, dodaje Baričević.
Dječji vrtić Ljubičica je dobio uporabnu dozvolu sredinom prosinca prošle godine te je od tada 870 m2 velik objekt sa svim pripadajućim prostorijama i opremom, te dječjim igralištem u potpunosti spreman za mogućnost smještaja 52 mališana. Vrtić je smješten između Općinske uprave i Osnovne škole Petra Zoranića, a imat će jednu jasličku i dvije vrtičke jedinice.
– S ponosom mogu reći kako je ovo do sada najveći projekt koji je Općina provela te predstavlja značajan iskorak kako u samoj kvaliteti obrazovanja tako i u razvoju infrastrukture i gospodarstva. Realizacijom projekta povećava se kvaliteta života lokalnog stanovništva u pogledu pružanja prostora za smještaj predškolske djece, mogućnosti kvalitetnije pripreme za školu te zapošljavanja radne snage, rekao je Baričević.