Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

O rezidbi, paunovu oku i maslinarskom znanju

23.03.2021. 13:30


Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizirala je za maslinare s područja Parka prirode i okolice besplatnu edukativnu radionicu o rezidbi različitih sorti maslina te osjetljivosti pojedinih sorti na paunovo oko. Radionica je održana ovih dana na Crkvinama, pod vodstvom agronoma Šime Marcelića s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.
Kako stoji na stranicama PP Vransko jezero, na području Parka i okolice sve je više uspješnih maslinara čija ulja na raznim natjecanjima postižu vrhunske rezultate. Ovogodišnja radionica održana je u mladom masliniku Ante Vulina iz Pakoštana, koji je dobitnik zlatnih odličja i šampionskih titula za svoja ekstra djevičanska sortna maslinova ulja. Svi maslinari imali su priliku uz stručnu demonstraciju naučiti osnovne tehnike rezidbe maslina uz prilagodbu zahtjevima pojedine sorte, kao i način formiranja željenog uzgojnog oblika krošnje. Poseban osvrt stavljen je na osjetljivost pojedinih sorti na paunovo oko i načine zaštite, kao i na važnost očuvanja biološke raznolikosti u masliniku i mikrobiološke aktivnosti tla.
Rezidba je važna agrotehnička mjera koja utječe direktno i indirektno na diferenciranje cvjetnih pupova, a tehnike reza su ovisne o vremenu kada se ona provodi, kao i samom intenzitetu rezidbe. Maslina kroz posljednju fazu procesa diferenciranja pupova prolazi tijekom veljače, stoga je ožujak prvo vrijeme vršenja rezidbe na rod te je ova radionica bila prava prilika za naučiti nešto novo, osvježiti svoje maslinarsko znanje te razmijeniti iskustva.