Zadar čita Sergeja Prokofjeva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Organizirana projekcija simfonijske bajke »Petar i vuk«
Priča je duhovita i zanimljiva, a poruka koju nosi ocrtava pozitivan odnos prema prirodi, okolišu, izgrađivanju prijateljskog odnosa i osjećaja za pomoć kada je ona najpotrebnija
Koncertni ured Zadar
U okviru manifestacije »Zadar čita«

U okviru manifestacije »Zadar čita«, koju Gradska knjižnica Zadar održava od 2008. godine, Koncertni ured Zadar će na ovogodišnju središnju temu - pitanje »Zašto je dobro čitati bajke?« - odgovoriti organiziranom projekcijom simfonijske bajke »Petar i vuk« za djecu zadarskih vrtića. Riječ je o snimci koncerta održanog prošle godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, kada je, u dvjema izvedbama pred gotovo devet stotina zadarske predškolske i školske djece, Zadarskim komornim orkestrom ravnao Veton Marevci, a u ulozi naratorice nastupila Sanja Grgina.

Ta se simfonijska priča za djecu, djelo ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva (1891. - 1953.), od praizvedbe 1936. godine naovamo izvodi na brojnim svjetskim pozornicama na oduševljenje djece i odraslih. Djelo je doživjelo nebrojene adaptacije, uključujući i Oscarom nagrađeni kratki film iz 2007. te Grammyjem nagrađeno audio izdanje iz 2003. godine za koje su glasove posudili Bill Clinton, Mihail Gorbačov i Sophia Loren.

Skladateljeva namjera bila je stvoriti djelo za prve susrete publike s umjetničkom (klasičnom) glazbom. Pisano je za gudački orkestar kojemu je Prokofjev pridružio instrumente puhačke sekcije i udaraljke te pripovjedača. Glazba, riječ i slika imaju ravnopravnu ulogu u stvaranju cjelovitog doživljaja.

Priča je duhovita i zanimljiva, a poruka koju nosi ocrtava pozitivan odnos prema prirodi, okolišu, izgrađivanju prijateljskog odnosa i osjećaja za pomoć kada je ona najpotrebnija. Glavni likovi u priči su dječak Petar i njegov Djedica. Petra predstavljaju gudački instrumenti u orkestru, a ostale likove flauta (ptičicu), oboa (patku), klarinet (mačku), fagot (Djedicu), rogovi (vuka) i timpani (lovce).
Organizirane projekcije za djecu zadarskih vrtića će se održavati od ponedjeljka, 22. ožujka do petka, 26. ožujka, svakim danom od 11 do 11.30 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači. Uoči projekcije malim će se posjetiteljima čitati bajke uživo.
Svima ostalima snimka izvedbe Petra i vuka dostupna je na YouTube kanalu Koncertnog ureda Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)