Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar čita Sergeja Prokofjeva

23.03.2021. 14:00


U okviru manifestacije »Zadar čita«, koju Gradska knjižnica Zadar održava od 2008. godine, Koncertni ured Zadar će na ovogodišnju središnju temu – pitanje »Zašto je dobro čitati bajke?« – odgovoriti organiziranom projekcijom simfonijske bajke »Petar i vuk« za djecu zadarskih vrtića. Riječ je o snimci koncerta održanog prošle godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, kada je, u dvjema izvedbama pred gotovo devet stotina zadarske predškolske i školske djece, Zadarskim komornim orkestrom ravnao Veton Marevci, a u ulozi naratorice nastupila Sanja Grgina.
Ta se simfonijska priča za djecu, djelo ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva (1891. – 1953.), od praizvedbe 1936. godine naovamo izvodi na brojnim svjetskim pozornicama na oduševljenje djece i odraslih. Djelo je doživjelo nebrojene adaptacije, uključujući i Oscarom nagrađeni kratki film iz 2007. te Grammyjem nagrađeno audio izdanje iz 2003. godine za koje su glasove posudili Bill Clinton, Mihail Gorbačov i Sophia Loren.
Skladateljeva namjera bila je stvoriti djelo za prve susrete publike s umjetničkom (klasičnom) glazbom. Pisano je za gudački orkestar kojemu je Prokofjev pridružio instrumente puhačke sekcije i udaraljke te pripovjedača. Glazba, riječ i slika imaju ravnopravnu ulogu u stvaranju cjelovitog doživljaja.
Priča je duhovita i zanimljiva, a poruka koju nosi ocrtava pozitivan odnos prema prirodi, okolišu, izgrađivanju prijateljskog odnosa i osjećaja za pomoć kada je ona najpotrebnija. Glavni likovi u priči su dječak Petar i njegov Djedica. Petra predstavljaju gudački instrumenti u orkestru, a ostale likove flauta (ptičicu), oboa (patku), klarinet (mačku), fagot (Djedicu), rogovi (vuka) i timpani (lovce).
Organizirane projekcije za djecu zadarskih vrtića će se održavati od ponedjeljka, 22. ožujka do petka, 26. ožujka, svakim danom od 11 do 11.30 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači. Uoči projekcije malim će se posjetiteljima čitati bajke uživo.
Svima ostalima snimka izvedbe Petra i vuka dostupna je na YouTube kanalu Koncertnog ureda Zadar.