Čisto more Zatonu je od vitalne turističke i ekološke važnosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Pokazala da u zatonskom priobalju i podmorju nema previše otpada
Najviše je otpada izronjeno u dijelu kojeg zovemo Jaruga, dok je u lučici u kojoj vezujemo kaiće bilo baš jako čisto. Otpad sakupljen u ovoj eko akciji zbrinjavamo preko naših komunalaca, a izašli su nam ususret i neki prijatelji koji su teški otpad podigli u kamione i odvezli na deponij, kazao je Peroš
Fabio ŠIMIĆEV
Odličan odaziv

U organizaciji Turističke zajednice mjesta Zaton i Športsko-ribolovnog društva Zaton, održana je prva eko akcija čišćenja obale i podmorja pod nazivom »Eko Zaton 2022.« Okupljanje je započelo u devet sati na mulu Porat, a hvalevrijednoj akciji odazvali su se brojni mještani Zatona, izviđači iz kluba Zarus Zadar te ronioci iz Ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje.
- Ideja za ekološku akciju postoji već dugo vremena, a osnivanjem ŠRD-a Zaton krenuli smo u organizaciju i udruženim snagama pokrenuli smo ovu eko akciju. Odazvali su se gotovo svi koje smo pozvali te mnogi drugi volonteri tako da je odaziv premašio sva naša očekivanja, istaknuo je direktor zatonskog TZ-a, Ivan Miljković i napomenuo kako je količina izronjenog otpada iz mora pokazatelj kako su stanovnici Zatona ali i njihovi gosti, ipak odgovorni i ekološki osviješteni.

Samo otpad koji donesu vjetrovi i plime

- S obzirom na količinu prikupljenog otpada, samo se potvrdilo ono što smo i znali - naše more je poprilično čisto. Smatram da ovakvih eko akcija nikada dosta i samo kontinuiranim radom i suradnjom sa svim sudionicima možemo more i prirodu održavati i dalje čistim te pojačati svijest i odgovornost svih koji žive uz more i od mora kao i onih koji na more tek povremeno dolaze. Cilj akcije je održavanje čistih plaža i podmorja u Zatonu što je od vitalne turističke i ekološke važnosti, kazao Miljković.
- Predsjednik novoosnovanog Športsko ribolovnog društva Zaton Mladen Peroš izrazio je nadu kako će u idućim eko akcijama volonteri prikupljati samo otpad koji donesu vjetrovi i plime.
- Zatonsko je more čisto što je pokazala i ova naša prva eko akcija čišćenja priobalja i podmorja koja će, nadamo se, postati tradicionalna i naravno, iz godine u godinu sve manje zahtjevna. Inače je akcija odrađena na potezu od početka pomorskog dobra Turističkog naselja Zaton do spajanja s bivšom vojarnom Šepurine, dakle, na potezu od nešto preko milje, a u pojasu od nekih sedamdesetak metara od obale i mulova. Najviše je otpada izronjeno u dijelu kojeg zovemo Jaruga, dok je u lučici u kojoj vezujemo kaiće bilo baš jako čisto. Otpad sakupljen u ovoj eko akciji zbrinjavamo preko naših komunalaca, a izašli su nam u susret i neki prijatelji koji su teški otpad podignuli u kamione i odvezli na deponij, kazao je Peroš i dodao kako iduću akciju planiraju već za jesen, nakon turističke sezone.

U kalendaru desetak akcija

Članovi Ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja učestalo sudjeluju u akcijama čišćenja diljem županije i šire, a prema riječima predsjednika Đanija Iglića, do kraja godine imaju zakazano desetak ovakvih događaja.
- Nama je ovo druga akcija ove godine, a u kalendaru ih imamo do sada već desetak. Rado se odazivamo svima i svuda gdje postoji potreba za čišćenjem podmorja pa tako i ovom prilikom pozivam sve kojima treba naša pomoć da nam se obrate. Dovoljan je mail ili poziv preko facebooka, a mi ćemo se, naravno, rado odazvati. Domaćini bi jedino trebali pripremiti par brodica, vreće u koje sakupljamo otpad i par dobrovoljaca koji će nam pomoći u prihvatu iz mora. A ako nemaju svoje komunalno poduzeće, onda zbrinjavanje otpada mi možemo dogovoriti sa Čistoćom iz Zadra, kazao je Iglić, napominjući kako ovakve akcije šalju jasnu poruku.
- Ovakvim akcijama ne samo da doprinosimo čistoći mora nego šaljemo i jasnu poruku, pogotovo djeci koja shvaćaju da more nije spremište za otpad i da to ne treba tako raditi, dodao je Iglić.
Nakon uspješne akcije, za sve sudionike pripremljen je zahvalni obrok uz želju da u budućnosti u prirodi bude cvijeće i zelenilo, a ne plastika i drugi otpad.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno