Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nagrada u kategoriji najprimjenjiviji rad

Autor: Vanja Mirčeta

22.04.2010. 22:00
Nagrada u kategoriji najprimjenjiviji rad

Foto: Adam VIDAS



Učenice 4.E razreda Gimnazije Jurja Barakovića, Ana-Marija Knežević i Luna Lakić, državne prvakinje iz biologije, na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika (ICYS), koje se održalo u poznatom turističkom odredištu Bali u Indoneziji u vremenu od 12. do 18. travnja osvojile su nagradu u kategoriji najprimjenjiviji rad.
Na ovom natjecanju reprezentativno su predstavile svoju školu, Zadarsku županiju i Republiku Hrvatsku. Osim njih, također iz naše županije nagradu u kategoriji najefektniji rad dobio je i jedan učenik Srednje škole Pag. U ovom prestižnom događaju sudjelovalo je oko 150 natjecatelja iz 19 država gdje su učenici prikazivali svoje projekte i istraživanja iz područja fizike, matematike, biologije i ekologije.
Učenici iz Zadarske županije predstavljali su Hrvatsku i osvojili nagrade. Cilj ove manifestacije je otkrivanje potencijala mladih znanstvenika koji će igrati vrlo važnu ulogu u inovacijama važnim za budući razvoj i napredak čovječanstva.
– Veseli nas uspjeh naših učenika, poglavito što se ovih dana, točnije od 19. do 23. travnja 2010. održava “Festival znanosti 2010.” koji je namijenjen popularizaciji znanosti i otkrivanju mladih darovitih učenika. Šestero učenika Gimnazije Jurja Barakovića, jedini iz Zadarske županije, sudjelovalo je i na zasjedanju Europskog parlamenta mladih Hrvatske, gdje se obrađivala aktualna problematika vezana za Republiku Hrvatsku, Europsku uniju te širu regiju. Cilj skupa je povezivanje mladih Hrvatske i drugih europskih zemalja, promoviranje svijesti o pripadnosti europskoj civilizaciji, poticanje interesa za društvena i povijesna zbivanja kao i podučavanje i simulacija rada ključnih europskih institucija, kazao je Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića.