Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar, Cibona ili Cedevita?

Autor: Roman Morović

22.04.2010. 22:00
Zadar, Cibona ili Cedevita?

Foto: Zvonko KUCELIN



Bitka za titulu prvaka Hrvatske svela se na tri momčadi. Ovakav Zagreb, u velikom padu forme, teško da može išta više od četvrtog mjesta i polufinala
Novom, vrlo uvjerljivom pobjedom protiv Zagreba, Cedevita je najavila ili bolje rečeno potvrdila svoju kandidaturu za naslov prvaka Hrvatske. Malo tko je mogao predvidjeti da će momčad, koja je prošlu sezonu u ligi za prvaka završila na šestom mjestu, iza Dubrovnika, bez da je primirisala pobjedi protiv nekog NLB ligaša, ove sezone biti u samom vrhu. Čak i kada je klub iz Podsuseda dobio pozivnicu za NLB ligu ove sezone i uložio još više financijskih sredstava u igrački kadar, vjerojatno ni oni sami nisu očekivali da u debitantskoj sezoni mogu doći do sedmog mjesta i kvalifikacija za Eurokup. No, uspjeli su, a sada će, premda nitko u klubu javno ne ističe tako visoke ambicije, pokušati doći i do prvog trofeja u povijesti. Nakon što su drugi put u svega nekoliko dana pobijedili Zagreb, očito je da se bitka za naslov prvaka Hrvatske svela na tri momčadi, Zadar, Cibonu i Cedevitu. Ovakav Zagreb, u velikom padu forme, teško da može išta više od četvrtog mjesta i polufinala. “Mravi” su doživjeli već četiri poraza i to sve vrlo uvjerljivo, od Cedevite ukupno 30 razlike u dvije utakmice, na gostovanju u Zadru 29, a kod Cibone 17 razlike. Pritom su kod kuće s najmanjim razlikama pobjeđivali A-1 ligaše i lako bi se moglo dogoditi da do kraja lige za prvaka kiksaju u Trogiru, Zaboku ili Slavonskom Brodu. Sigurno je da se igrači Denisa Bajramovića neće predavati i pokušat će se, uz pobjede protiv slabijih momčadi, u Trnskom protiv Cibone i Zadra iskupiti za dosadašnje poraze, no s obzirom na to kako trenutačno igraju, teško da mogu ozbiljnije zaprijetiti vodećem trojcu u doigravanju. A kako će se na prva tri mjesta na kraju poredati Zadar, Cedevita i Cibona teško je prognozirati.
Najbolja pozicija i najteži raspored
Zadar je za sada jedina momčad bez poraza, ali ga očekuju još tri teška gostovanja kod Cedevite, Cibone i Zagreba. Pritom treba reći da ni Cedevitu (2) ni Cibonu (6) nije pobijedio velikom razlikom, a upravo bi međusobna koš razlika na kraju mogla krojiti poredak na vrhu. Stoga će Zadranima, osim pobjede u Trnskom, najvjerojatnije trebati još jedna, u Vrelima ili pod tornjem, da bi osigurali prvo mjesto. Malo je nedostajalo da Cedevita bude ta, zasad jedina neporažena momčad, s obzirom da je u Zadru izgubila u neizvjesnoj završnici, nakon što je u trećoj četvrtini vodila sa deset razlike. No, ni ovako Slobodan Subotić sigurno nije nezadovoljan budući da njegova momčad igra sve bolje i sva dosadašnja ulaganja vlasnika kluba sada se malo pomalo isplaćuju.
– Imaju mirnoću, kvalitetan roster i dobar status. Oni šute, ali očito je da imaju visoke ambicije. Koliko će u tome uspjeti, vidjet ćemo – komentirao je nedavno dobre rezultate kluba iz Sutinskih Vrela Danijel Jusup, trener Zadra.
Momčad od koje sigurno treba očekivati bolje igre do kraja sezone je Cibona. Nakon odličnog nastupa u Euroligi i prvog mjesta u regularnom dijelu NLB lige, “vukovi” su malo posustali. Što zbog ozljeda, što zbog objektivnog razloga da je nemoguće igrati na tako visokom nivou cijelu sezonu. Ipak, porazi na gostovanjima kod Cedevite i Zadra ne znače da su Zagrepčani izgubili bitku za prvo mjesto u ligi za prvaka. Ta bitka zapravo tek počinje i to nakon što odrade završni turnir NLB lige. S obzirom da se igra u Areni Zagreb, da Cibona nikada nije osvojila regionalnu ligu i da će se vrlo vjerojatno, pored Olimpije koja je pred raspadom plasirati u finale, Velimir Perasović je sigurno dobro kalkulirao i pokušao što bolje pripremiti svoje igrače za Final four.


Kome regionalni naslov?


Danas počinje borba za naslov pobjednika devetog izdanja regionalne lige. U prvom polufinalu (17.15) sastaju se dvije srpske momčadi, Partizan i Hemofarm. I koliko god je jasno da je Partizan, sudionik Final foura Eurolige, veliki favorit, ne smije se zanemariti podatak da je Hemofarm nedavno u Vršcu pobijedio Beograđane sa 74:72, a oba susreta u regularnom dijelu NLB lige Partizan je dobio zahvaljujući tricama kapetana Petra Božića u dramatičnim završnicama. Iz nekog razloga, izgleda da su Vrščani prilično neugodan protivnik za momčad Duška Vujoševića i to bi trebao biti zanimljiviji susret od drugog polufinala između Cibone i Olimpije (20.15). Slovenski prvak, koji je u sezonu ušao s velikim ambicijama i na papiru vjerojatno najjačom momčadi lige, pred potpunim je raspadom. Tokom sezone odlazili su igrači, direktori, predsjednici, a nakon Final foura NLB lige moguće je da ode još netko od igrača pa čak i cijeli stručni stožer na čelu sa Jurom Zdovcom. Uz to, Ljubljančane ne maze ni ozljede, a bivši centar Zadra Jure Lalić nema pravo nastupa u NLB ligi pa je upitno u kakvom će sastavu uopće danas istrčati na teren. Iako su ove sezone jedini dvaput pobijedili Cibonu u NLB ligi teško će im to poći za rukom i treći put, s obzirom da su nedavno u slovenskom prvenstvu uspjeli izgubiti na gostovanju kod Šentjura, što će također nešto reći o situaciji u klubu. Cibona je, unatoč također velikim financijskim problemima, nekako uspjela zadržati momčad na okupu i zbog toga, ali i zbog domaćeg terena (biti će vrlo zanimljivo vidjeti kakav će biti odaziv zagrebačke publike) je svakako u velikoj prednosti.
Finala NLB lige
2002. – Union Olimpija – Krka 73:59 (Ljubljana, Final 4)
2003. – Zadar – Maccabi 91:88 (Ljubljana, Final 4)
2004. – Reflex – Cibona 71:70 (Zagreb, Final 4)
2005. – Hemofarm – Partizan 89:76 (Beograd, Final 8)
2006. – FMP – Partizan 73:72 (Sarajevo, Final 8)
2007. – Partizan – FMP 94:82, 85:83 (finale na 2 dobivene)
2008. – Partizan – Hemofarm 69:51 (Ljubljana, Final 4)
2009. – Partizan – Cibona 63:49 (Beograd, Final 4)
2010. – ?




A-1 liga, posljednjih šest kola


ZADAR (8-0): Svjetlost, CEDEVITA, Darda, ZAGREB, CIBONA, Trogir.
CEDEVITA (7-1): DARDA, Zadar, CIBONA, Trogir, ZABOK, Svjetlost.
CIBONA (6-2): Zabok, SVJETLOST, Cedevita, DARDA, Zadar, ZAGREB.
*Napomena: Velikim slovima označene su utakmice u gostima.