Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NOĆ KNJIGE “1202.” i “soba 909” viđeni iz drugačijeg kuta

23.04.2019. 08:18
NOĆ KNJIGE “1202.” i “soba  909” viđeni iz  drugačijeg kuta


Večeras će se u okviru programa "Noć knjige" u GUMA baru održati promocija dva romana zadarskog spisatelja Frane Herende  "1202." i "Soba 909". Događanje će voditi Valentina Mlađen, a kako  najavljuje autor Herenda, pričat će se iz malo iz drugačijeg kuta o spomenutim knjigama.
– Valentina sprema škakljiva pitanja, a očekujem ih i od okupljenih.  Obećajem da ću se nastojati što manje pozivati na pravo na šutnju,  najavljuje kroz smijeh Herenda.
Oba su romana objavljena u nakladi "Profil". Prva knjiga "1202." prati križarsku opsadu Zadra iz 1202 godine kao jedno od najtragičnijih  poglavlja višetisućljetne povijesti grada. Utemeljen na stvarnim događajima, iz doba Četvrtog križarskog pohoda kada je papa Inocent III.  1198. godine pozvao vojsku u pohod na Svetu Zemlju, roman "1202."  opisuje dane koji su prethodili križarskoj opsadi kao i dane neposredno  nakon pada grada. Frane je knjigu napisao prije tri godine dok je roman "Soba 909" svijetlo dana ugledala prošle godine, također u istoj  nakladi.
"Soba 909" prati mladog menadžera, zaposlenog u marketinškom  odjelu velike tvrtke, već duže vremena razočaranog smjerom vlastitog  života. Posao koji mu zapravo predstavlja sve, sveden je na manevriranje pisanim i nepisanim pravilima korporacije za koju radi. Svjestan  besmislenosti toga što radi sve snažnija tjeskoba koju osjeća ne tjeraju  ga na neku životnu promjenu no iz životne kolotečine izbacit će ga  avantura u sobi 909 s nepoznatom djevojkom, avantura koja se odvija  po pravilima koja su njemu nepoznata.