Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vruljica je marginalizirana i nedovoljno korištena

23.04.2019. 11:08
Vruljica je  marginalizirana i  nedovoljno  korištena


Gradski park Vruljica prostor susreta svih generacija, naziv  je treće Gradionice koju priprema Društvo arhitekata Zadar. Gradionica  će se osim u Parku Vruljica održati od 24. do 26. svibnja i u prostoru Coworkinga. Kao i prijašnjih godina, sudionici mogu biti arhitekti, krajobrazni arhitekti, urbanisti, dizajneri, geografi, sociolozi, komunikolozi i  ekonomisti. Voditelji Gradionice su potpredsjednik zadarskog Društva  arhitekata Petar Kozina i Nina Nejašmić Kozina.


 Vruljica – dječji park
– Za park Vruljica ne možemo reći da je potpuno zapušten gradski prostor, ali je svakako marginaliziran i nedovoljno korišten. U svijesti  građana park se odnosi samo na mali dio uz potok i dječji vrtić, ali površina Vruljice zapravo je puno veća – gotovo 5 ha! Ova će radionica ispitivati načine aktivacije parka, a proizvodi radionice moraju biti jednostavna, kreativna, ekonomična i odvažna rješenja ili instalacije, rekao je  Kozina.
Kao i do sada, nastavio je Kozina, kroz trodnevne intenzivne aktivnosti, razmjenu znanja sudionika različitih struka i aktivnim sudjelovanjem  građana cilj je dati poticaj planiranju, projektiranju i mogućim intervencijama u prostoru, istražiti potencijale i dobiti raznolika rješenja korištenja i aktivacije prostora. Osim toga, cilj je i osvješćivanje gradskih  vlasti, građana i šire javnosti o postojanju zapuštenih prostora unutar  strukture gradskog tkiva te njihovo „vraćanje“ građanima na korištenje.  Za sad je, kaže Kozina uvriježena percepcija da je Vruljica dječji park. To  je djelomično istina ako se sagleda njegov manji dio. Međutim, veličina  parka zahtijeva da se on prilagodi svima pa otud i naziv Gradionice "Vruljica – prostor susreta generacija".


Prezentacija i javna izložba
– Mi usred grada imamo jedinstven fenomen, Vruljicu. Zimi je to šuma  puna magle s mističnim potokom koji nekad teče, a nekad ne. Na proljeće park gotovo cijeli procvjeta i prebriše sivilo zelenilom. Ljeti su vedute još pastelnije. Međutim, u toj lirici se krije zamka da se intervencijom  prostor pretvori u nekakav bajkoviti ambijent. Ne bi bilo dobro da upadnemo u zamku karikaturalnosti. Na drugu stranu, znamo da je prostor  nedovoljno opremljen primarnom komunalnom opremom. Bit će izazov dodatno ga opremiti, a pri tom Vruljici održati prirodnost. Također  ćemo ukazati na činjenicu da Vruljica ima puno korisnika, ali je to ipak  prostor koji je neprimjerno korišten. Očekujemo kako će kreativne interdisciplinarne radne grupe svojim prijedlozima stvoriti podlogu za daljnje promišljanje prostora. Prezentacija i javna izložba privući će i senzibilizirati struku, građane i različite interesne skupine za ovaj prostor i  potaknuti moguću raspravu pa i buduće projekte i natječaje, napose temeljitu studiju koja je neophodna. Očekujemo kako će se kroz raznolike  prijedloge, završnu izložbu i prezentaciju u sklopu festivala ulične umjetnosti i kulture KvartArt Zadar te realizaciju najboljih radova, stvoriti  plodno tlo za aktivaciju i drugih sličnih prostora u gradu, rekao je na kraju Petar Kozina dodavši kako se svi zainteresirani mogu javiti u Društvo  arhitekata Zadar do zaključno 20. svibnja ili do popunjavanja kvote.