Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vlada: U Hrvatsku dopremljeno još 57 tona medicinske opreme

23.04.2020. 11:15


U zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman u četvrtak je sletio četvrti zrakoplov SF Airlines Boeing 747, na izravnom letu iz Šangaja na zračnom mostu između Kine i Hrvatske, i dopremio još 57 tona medicinske opreme, priopćeno je iz Vlade RH.
Zračni most između Kine i Hrvatske uspostavljen je radi dopreme zaštitne opreme potrebne u suzbijanju epidemije koronavirusa.
Kao i na prethodnim letovima, njime su dopremljene veće količine opreme koje su komercijalno nabavljene od kompanija MEHECO i Sinopharm te donacije kineskih gradova i pokrajina hrvatskim gradovima i županijama: grada Yangzhoua Korčuli i Dubrovniku, grada Dongtaija Opatiji i pokrajine Jiangxi Zadarskoj županiji, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.
Grad Yangzhou je inače grad prijatelj s Korčulom, a iz njega su i policajci koji su prošle godine tijekom ljetne sezone bili u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policajcima na Plitvičkim jezerima, Dubrovniku, Zadru i Zagrebu, kao omiljenim odredištima kineskih turista, u sklopu projekta „Sigurna turistička sezona“.
Na letu je i donacija bolnicama u Slavonskom Brodu i Zagrebu koju su prikupili studenti Pekinškog sveučilišta stranih studija na kojem već preko deset godina postoji i dodiplomski studij hrvatskog jezika.
Na letu je ukupno 57 tona medicinske opreme, dodaje se u priopćenju iz Vlade RH.
Prva velika pošiljka medicinske opreme iz Kine zbog suzbijanja epidemije, stigla je u Zagreb 12. travnja, u izravnom letom iz Šangaja. Tada je stigao zrakoplov s oko 60 tona zaštitne opreme koja je potrebna hrvatskom zdravstvenom sustavu i drugim službama koje sudjeluju u suzbijanju epidemije koronavirusa, priopćeno je 12. travnja iz Vlade RH. Tada je najavljeno da će sličnih pošiljki, na svojevrsnom zračnom mostu između Kine i Hrvatske, u idućim tjednima biti još nekoliko.
I 19. travnja u zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman izravno iz Šangaja sletio je zrakoplov s oko 70 tona zaštitne opreme, a 21. travnja dopremljeno je 58 tona medicinske opreme.