Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZALIVANJEM PROTIV STRESA Marcelić i Posavec noževima pod koru Oblice

23.04.2020. 13:13


U ponedjeljak krenuo  slobodan odlazak s  otoka i na otoke i  trajekt za Preko krcat  kao u vrijeme turističke sezone. Treba se toliko toga obaviti  u Gradu, ali ima i poslova na  školju koji su čekali na ovaj  dan. Sadnja povrća je pred vratima pa su presadnice pomidora, paprika, balancana i  drugih ljetnica bile krcate  kašete i  borše.
U prvom redu treba pokositi travu iako nije previše  izrasla jer vlada nezapamćena  suša za ovo godišnje doba.  Zemlja ispucala kao usred ljeta. Slijedeći posao je škaranje i  prskanje maslina.
 


Rezidba do pune  cvatnje
Ne samo na otocima, već i  na kopnenom djelu na  značajnom broju maslina nije  obavljena rezidba. Mnogi  maslinari su zbog toga zabrinuti i odustaju od rezidbe jer  je maslina počela s resanjem.
 Za rezidbu nije kasno, već  suprotno. Sada je pravo vrijeme. Maslina se može rezati do  početka cvatnje.
Prednost rezidbe koju radimo odmah po otvaranju pupa  je mogućnost da i manje  stručnog maslinara procjeni  količina cvjetova, a time i moguću količina ploda koju odbacujemo rezidbom. Važno  što kod masline, za razliku od  ostalih vrsta voća, nije moguće golim okom razlikovati  cvjetni pup od onog za izdanke sve do trenutka pojave cvata. Rezidba ne smije kasniti  nakon trenutka pune cvatnje,  jer bi se tada odbacilo tkivo za  koje su već mobilizirani biogeni elementi  i rezerve ugljikohidrata što bi bilo čisto rasipanje resursa.
 


Prskanje i –  navodnjavanje!
Bez obzira na dugo razdoblje bez kiše u velikom broju  maslina koje nisu bile pravilno rezane u prethodnom periodu ili poprskane nakon  berbe i tijekom siječnja pojavila se je bolest Paunovo oko.  Radi sprječavanja proljetne  infekcije zaštitu maslina provodimo prskanjem pripravcima koji za to imaju dozvolu,  ali prednost treba dati sistemicima. S pripravcima pesticida mogu se miješati specijalizirana folijarna gnojiva koja  pospješuju diferencijaciju pupova kao i biostimulatori koji  imaju nemjerljiv utjecaj na  razvoj biokemijskih procesa  ukod maslina pogotovo u vrijeme suše koja upravo vlada.
Tko je ikad zalijevao masline pogotovo na otocima, ali  nastajanjem klimatskih  promjena navodnjavanje  maslina postala je neizostavna agrotehnička mjera. Znamo da treba masline zaliti tijekom ljeta, ali sada čemu postavljaju opravdano pitanje  brojni maslinari.  Ovih dana  tko  ima bilo kakvu mogućnost neka zalije masline. U tlu  nedostaje vode na što nas  upozoravaju svakodnevno  meteorolozi. Ujedno hranjiva  iz gnojiva koje smo dodali tijekom proljeća trebamo  učiniti dostupnim korijenju  masline, a za to je potrebna  voda.
 




Kritična razdoblja i  posljedice stresa
Smatra se kako stablo masline troši od 600-800 mm/ha  vode  u klimatskim uvjetima  dnevne evapotransporacije  od 2-3 mm/danu.
Maslina ima svoja kritična  razdoblja kroz fenofaze, koja  se očituju kroz vodeni stres  rasta drveta i razvoja ploda.  Stres prouzročen nedostatkom vode, može dovesti do  smanjene diferencijacije pupova, izostanka oplodnje, a time i nedostatka zametnutih plodova, veličine plodova,  te ujedno i udjelu ulja u plodu.
Ukoliko je navodnjavanje kontrolirano i pravilno raspoređenih obroka kroz sezonu, može se postići povećan  prinos kroz dugi niz godina,  bez smanjenja kakvoće. Navodnjavanje posebno pomaže  kod sorti maslina sa alternativnom rodnošću kao što  je Oblica jer kod takvih sorata  pomaže razvoju novih izbojaka i pojačanom rastu krošnje,  ali i formiranju većeg broja  rodnih pupova za sljedeću sezonu.
 


Kapanje i mikro  raspršivanje
Danas se koriste dvije vrste  sustava za navodnjavanje –  kapanje i mikro raspršivanje.  Svaki od navedenih sustava  ima svoje prednosti i nedostatke. Bez obzira na  rješenja  osnovno je da minimum 30  posto korjenova sustava dobije vodu.
Za navodnjavanje maslina,  prvenstveno na otocima i uz  more može se koristiti zaslanjena – boćata voda. Prema  dobivenim rezultatima provedenih istraživanja i iskustvima iz mediteranskih zemalja  u kojima se navodnjavaju  masline boćatom vodom bez  opasnosti od pojave znakova  toksičnosti i većeg depresivnog djelovanja na rast maslina proizvođači mogu koristiti  vodu zaslanjenosti do 5 dSm- 1.
Sve veći broj maslinara razočarao se je u nekada neprikosnovenu sortu Oblicu.  Očito da se Oblica nije prilagodila klimatskim promjenama i njezin urod je postao neredovit i zbog toga su maslinari odlučili da je precijepe sa  sortama koje redovito rode i  daju sigurne i redovite prinose. Osim neredovitog uroda  sorta Oblica je osjetljiva na  bolest paunovo oko što gotovo redovito stvara probleme  maslinarima.
 


Navrtanje na Oblicu
Upravo je ovih dana trenutak za navrtanje maslina.  Masline treba cijepiti kada se  kora odvaja od debla.
– Posao cijepljenja je zanat i  vještina koji može savladati  svaki maslinar govori Šime  Marcelić mr. agronomije  koji  je s kolegom Ivanom Posavcem svratio u moj maslinik u  Dobropoljani da precijepe  nekoliko stabala Oblice. Ovih  dana traže nas na sve strane  jer ne samo na otocima već i u  kopnenom dijelu sve se više  precjepljuju masline. Najveći  broj maslinara odlučuje se za  sortu Leccino koja se je pokazala daleko najbolja za naše  područje kako po rodnosti tako i svojstvima ulja. Oni koji  sve više preferiraju pikantna  ulja opredijeliti su se za sorte  Coratina i Frantoio, a zbog  dobre rodnosti i izuzetne kakvoće ulja sorta Piccholen Maroco postala je u posljednjih  nekoliko godina hit, pojašnjava magistar Marcelić.
Siguran sam da ćemo i dalje  ostati disciplinirani, pridržavati se svih mjera  održavanja razmaka i  međusobnih kontakata, te da  će se polako život vratiti u svakodnevnicu, ali nikada više  kao prije pojave pandemije  izazvane koronavirusom.
 


ZALIVAJTE
Ovih dana tko  ima  bilo kakvu  mogućnost neka  zalije masline. U tlu  nedostaje vode na  što nas upozoravaju  svakodnevno  meteorolozi.  Ujedno hranjiva iz  gnojiva koje smo  dodali tijekom  proljeća trebamo  učiniti dostupnim  korijenju masline, a  za to je potrebna  voda