Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Festival trica u Jazinama otišao na stranu Mršićevih igrača

23.04.2021. 06:33


Košarkaši Zadra s uspjehom su otvorili seriju od četiri domaćinstva u hramu košarke, dvorani Jazine, koja im predstoje u narednih tjedan dana. Žrtva za 26. ovosezonsku pobjedu u HT Premijer ligi ispala je Šibenka koja se pokazala dosta žilavim protivnikom, posebno u prvom poluvremenu, No, u drugom dijelu utakmice gosti nisu više imali snage parirati puno snažnijim i kvalitetnijim igračima Veljka Mršića koji su pak prelomili utakmicu u trećoj četvrtini bijegom na 18 razlike. Treći ovosezonski susjedski derbi, ponudio je ležernu igru, bez obrana i s dominantnim napadima na obje strane što će potvrditi uistinu impozantan broj pogođenih trica. Ukupno ih je postignuto 28, od čega je 15 ubacila domaća momčad u kojoj je najraspoloženiji po tom pitanju bio Jordano s pet pogodaka izvan linije 6.75 metara. Ova pobjeda ujedno je Zadranima donijela vrlo vjerojatno osiguranje startne jedinice prije doigravanja jer su im u tome uvelike pomogli Splićani koji su posrnuli kod Škrljeva pa bi se za neostvarenje tog scenarija trebalo dogoditi da Zadar izgubi od Splita te Cibone ili Hermesa, a »Žuti« s druge strane upišu sve tri pobjede.


Obrambeni skok
Od Mršićevih startera jedini su prolaznu ocjenu zaslužili Palokaj i Bursać koji su pak ostali usamljeni u otporu vidno inspiriranijim gostima tijekom prve dionice. Šibenčani su ušli rezolutno u dvoboj, s puno želje, pa im je taj pristup i donio vodstvo u većem dijelu prve četvrtine. Zadrani su se tek osjećali ugodnije njenom polovicom kad je Palokaj vezao pet poena za 12:8, no ubrzo je Šibenka na krilima Freemana i Gulina napravila 7:0 seriju s kojom su vratili prednost (12:15). Uslijedio je izlazak anemičnih Onuakua, Cartera i Junakovića i to je donijelo ipak malo više živosti na domaćoj strani. Pogodili su nešto Planinić, Jordano i Justice te se rezultat pred ulazak u drugu dionicu vratio na početno stanje (21:21). Mršiću je glavobolja sigurno pojačana brojnim nepotrebno izgubljenim loptama kao i katastrofalnim građenjem skoka, što su narančasti iskoristili pokupivši čak sedam lopti pod domaćim obručem. Očekivao se puno bolji Zadar do odlaska u svlačionice, s »računom bez krčmara« da će se Šibenčani umoriti zbog osjetno uže rotacije, ali to se nije zbilo. Umjesto obrane krvavih koljena Mršićeva momčad je ušla u napucavanje s gostima kojima je ta činjenica svakako išla u prilog, pa ne čudi da u tom festivalu trica s jedne i druge strane nisu Mršićevi igrači izvukli veću korist od dva plusa (49:47) poslije odigranih 20 minuta. Iako se samom sredinom četvrtine činilo da brod domaćina plovi prema sigurnoj luci jer su Jordano i Justice namjestili nišanske sprave i odveli svoje na najvećih sedam viška (43:36). No, u obrani se nije pazilo na Freemana i Bašića pa je šibenski Amerikanac vješto iskoristio probijanja kroz premekanu prednju linije Zadra dok je Bašić britko kažnjavao iz »kantuna«. Uz također vrlo raspoložene Širka i Mikovića momci iz Krešimirovog grada pokazali su zube favoriziranim sjevernim susjedima, barem u tom prvom dijelu utakmice.


Bijeg u trećoj
Nastavak je ipak na vidjelo izbio očitu razliku u kvaliteti, a pomoglo je definitivno podizanje razine obrane na domaćoj strani. Rezultat pojačanog angažmana na defanzivnom kraju terena Zadru je donio i prvi bijeg na dvoznamenkastu prednost (68:50) nakon proteka sedam minuta u trećoj četvrtini. Zabili su Mršićevi igrači tri trice u tom razdoblju (Jordano dvije i Mavra jednu) dok je jedini koš iz igre na suprotnoj strani postigao Pleadin. Bio je to zapravo i početak kraja gostujućim nadanjima da mogu do još jednog abaligaškog skalpa ove sezone nakon što su svladali Cibonu i Split. Zašto nije bio i kraj već početak kraja objasnit će što su Zadrani u tri završne minute treće dionice uspjeli bitno pokvariti odličan dojam iz prethodnih sedam, dopustivši igračima Jeronima Šarina da bez većih problema prepolove 18 minusa (71:62). Narančasti su ubacili tri trice u tih 180 sekundi, preko Širka, Mikovića i Vlaića što je definitivno vratilo živost na parket u završnoj dionici. Međutim, dalje od toga gosti nisu uspjeli stići unatoč velikom htijenju. Posao su za domaće zgotovili Jordano s perimetra i Onuaku pod košem iako su Šibenčani konstantno održavali 10 do 12 minusa preciznim vanjskim šutom. U završne četiri minute se ušlo s devet viška za Mršićevu momčad (88:79), a onda je točku na i stavio Palokaj, kako drugo nego tricom, i to ukupno 15. na kontu domaćina. Najefikasnijim se pokazao Jordano s 23 ubačaja, Bursać je dodao 16 dok je kod gostiju prednjačio Miković s 19 koševa.
ZADAR 98 – ŠIBENKA 83
(21:21, 28:26, 22:15, 27:21)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Denis Hadžić, Marko Stanković i Ivan Šverko.
ZADAR: Carter, Jordano 23, Justice 14, Palokaj 13, Brala 1, Vuković 5, Bursać 16, Junaković 4, Mavra 8, Onuaku 8, Planinić 2, Kraljević 4. Trener: Veljko Mršić.
ŠIBENKA: Freeman 17, Bobek, Šarić, Gulin 6, Bašić 12, Antić, Miković 19, Pleadin 7, Vlaić 5, Širko 17, Jurković. Trener: Jeronimo Šarin.
Korona zaustavila Goricu i pomaknula početak doigravanja
Iz HKS-a je jučer stigla obavijest da se zbog pozitivnog nalaza na Covid-19 igrača KK Gorica te posljedično samoizolacije većeg dijela momčadi, po naputku HZJZ-a, odgađaju utakmice 29. kola: Gorica – Split i 32. kola: Alkar – Gorica. Zdravstveni problemi sastava pod vodstvom Josipa Sesara reflektirat će se i na kalendar natjecanja HT Premijer lige, tj. došlo je do izmjene već ranije utvrđenog termina početka doigravanja koji se pomiče za nekoliko dana. Naime, početak četvrtfinala doigravanja bio je planiran za 4. svibnja, a sada će doigravanje ipak morati pričekati 8. svibnja, što će sigurno dobro doći posebice ove sezone izraubanim abaligašima koji su tako dobili više od tjedan dana priprema za samu završnicu hrvatskog prvenstva.