Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Likovna kolonija nadahnjuje, oslikava radost i slobodu stvaranja

23.04.2021. 12:34


U povodu blagdana Sv. Jurja i Dana Župe Vir koji se slavi 23. travnja 2021., u organizaciji župnika don Jure Zubovića i Verice Kovač, predsjednice Hrvatske udruge kreativnih amatera (HUKA), uz sve propisane epidemiološke mjere održana je 2. Likovna kolonija Sveti Juraj – Vir 2021.
– Želja nam je darovati mjesto i ljude Vira umjetničkim djelima koja prikazuju njegove raznovrsne i bogate prirodne, povijesne i crkvene motive, kazao je don Jure na predstavljanju Likovne kolonije.


Sasvim drugačije
Virska likovna kolonija po sadržaju i programu sasvim je drugačija od uobičajenoga. Zbog korone pojedini umjetnici, članovi HUKA likovna djela stvaraju u Viru i Ninu, a većina likovnih umjetnika u svojim kućnim ateljeima.
– Nazočni likovni umjetnici na licu mjesta u kistu, bojama i platnu stvaraju u okruženju župne kuće, po Viru i Ninu sa skrivenim i manje skrivenim osobama, crkvenim znamenitostima, krajobrazom, kulturno-povijesnom baštinom, našim morem i životom kakvog su ga živjeli stanovnici prošlih stoljeća do danas, istaknuo je don Jure.
Umjetnost liječi, kaže on, budi draga sjećanja, pokreće radoznalost i produljuje život.
– Ova kolonija je obilje novih darova u životu i radu. Duhovno ozračje u kojem kolonija djeluje slikare nadahnjuje i daje im radost i slobodu stvaranja, a ponavljanje kolonije stvara poticajno raspoloženje i međusobnu suradnju. To se na slikama vidi i osjeća, poručio je don Jure dodajući kako je cilj odgojiti i naučiti obitelji da zavole još više duhovne i kulturne vrijednosti, istaknuo je virski župnik.


20 slikara i zasad 47 slika i portreta
Fascinantne slike već popunjavaju zidove vjeronaučne dvorane Župnog ureda Vir. Rezultat je impresivan, 20 slikara i zasad 47 slika i portreta.
– Žalim zahvaliti svojim suradnicima, članovima HUKA-e na sudjelovanju, kao i domaćinima na prekrasnom gostoprimstvu. Zahvaljujem i svim drugim slikarima koji s nama surađuju i rado dolaze na naše kolonije, kazala je Verica Kovač.
Umjetnost kista i boja spaja ljude, gradove i kontinente, povećava prijateljstvo, kreativnost duha i tijela, svakome daje prigodu i šansu za napredak.
– Svemu lijepom dođe kraj, ali svaki kraj znači i novi početak pa će tako Župni ured Vir i HAKA sasvim sigurno organizirati novo druženje, svojevrsni festival stvaralaštva, duhovnog ozračja i dobrog druženja, poručio je don Jure Zubović.




Sudionici likovne kolonije
Sudionici kolonije su: Sanela Škunca, Anđelka Bralić, Ana Bubić, Vera Antolić, Verica Kovač, Branko Antunović, Višnja Ščukanec, Mira Šnajder, Nedjeljko Tintor, Božica Vovk, Nada Katanec, Marija Tokić, Ingeborg Crnogaj, Jasenka Smrekar, Alenka Tominac, Ljiljana Trša, Višnjica Havelka, Robert Hinkelman, Đurđa Dobrovšek, Božidar Škofač.


EU projekt Aktivni u mirovini
U vjeronaučnoj dvorani održana je i radionica tkanja. Naime, HUKA provodi EU projekt Aktivni u mirovini pod nazivom Zlatne ruke unaprjeđenje kvalitete života umirovljenika kroz programe Hrvatske udruge kreativnih amatera. Projekt koji traje 24 mjeseca, a na raspolaganju ima bespovratnih 577.416 kuna. Svrha ovog projekta su programi, škole i radionice tkanja, slikanja, pletenja vunom, fotografije, izrade krema, sapuna, svijeća, nakita i drugo, što će doprinijeti uključivanju umirovljenika u društvo i smanjenju usamljenosti, razvijanju vještina i kreativnosti, te kroz konferencije i okrugle stolove jasno artikulirati probleme umirovljeničke populacije široj javnosti, kazala je Verica Kovač.