Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Strategija razvoja turizma za nove iskorake Pakoštana

23.04.2021. 12:39


Općina Pakoštane je sredina koja je u poraću napravila gotovo najveće iskorake u turizmu na području Zadarske županije, popevši se do predvodnika druge skupine ovdašnjih turističkih odredišta.


Iskorak u brojkama i kreativnosti
Predvode sredine iza onih koje rade preko milijun noćenja. Time je Pakoštane, do rata znano po Klubu Mediterane, nešto kampinga i privatnog smještaja, manje značajno od Sv Filipa i Jakova, ili Starigrada, pa i nekadašnjih zvjezda poput Kukljice i sl., makar i bez resorta, hotela ili marine, uz najveće stope rasta, preteklo mnoge. Uz brojke, nametnuli su se i kreativnošću i događanjima. Uz svoje užance, klape i tradicije, otvorili su spektar aktivnih sadržaja, te najveći iskorak – skok s obale ka – jezeru. Obnovom i stavljanjem u funkciju Maškovića hana, viteškim igrama, sastavnica je i pomorska bitka u Pakoštanima, i razigravanjem oko Vranskog jezera, su od ovdašnjih sredina napravili najviše za turizam u zaleđu.


D. Vulin: Pakoški turizam budućnosti
Strategija razvoja turizma Općine Pakoštane (Pakoštane, Drage, Vrana, Vrgada) za razdoblje od 2021. do 2025, čime TZ uz Općinu Pakoštana definira strategiju i metodologiju projekata, ka zacrtanim društvenim i ekonomskim ciljevima, najkraće komentira direktorica Turističke zajednice Pakoštana Danijela Vulin:
– Prioritet je kreiranje suvremenog turističkog proizvoda, uz razvoj i sinergiju specifičnih oblika turizma, aktivnog odmora i outdoora, nautičkog, kulturnog, ruralnog, odmorišnog turizma i ekoturizma uz jedinstveni doživljaj izvornog dalmatinskog ambijenta. Od izrazito sezonalne destinacije masovnog turizma, temeljem dobrog geoprometnog položaja, prirodne obdarenosti i raznolikosti, kulturne baštine i dosegnute razine turizma, tržišno usmjerenje i specijalizaciju bazirati ćemo na autohtonosti u cilju produljenja sezone. Turizam je industrija doživljaja koja počiva na pričama za pamćenje koje pubuđuju emocije. Strategija stavlja naglasak na razvoj avanturističkog, outdoor, sportskog i zelenog, te razvoj transformativnog i participativnog turizma, Uz nezaboravne priče i emocije kojima se promovira desetinacija, inovativna digitalna i tehnološka rješenja, online platforme koje povezuju ponudu i potražnju, prelazak su u »pametni turizam«, zaključuje Vulinka.