Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tomislav Fain po drugi put će predsjedavati UHPA-i

23.04.2021. 12:36


Po staroj »Na muci se poznaju junaci«, i slijedom dosadašnjeg vodstva, Tomislav Fain javio se kao jedini kandidat za predsjednika krovne udruge ovdašnjih turističkih agencija – UHPA-e. u najgorem razdoblju u povijesti agencijskog poslovanja, mimo rata.


Agencije bez (mogućnosti) posla
Većina agencija je 2020. spala na 15-tak posto posla iz 2019. i većina rasprodaje imovinu, ako je ima, da bi opstala, a ovog trenutka bolji dani su više u nadama nego u predviđanjima.
U takvim prilikama na online Skupštini UHPA-e održanoj prošli petak, Fain je ponovno izabran na četvrogodišnji mandat. Fain koji vodi najjaču agenciju na zadarskom prostoru aktivan je u UHPA-i od 2015. kao član Upravnog odbora. Član je Vijeća HTZ-a, Vijeća TZ Zadarske županije i Upravnog odbora Udruženja putničkih agencija pri HGK. 2017. godine izabran je za predsjednika UHPA-e, a 2018. za Deputy Directora u ECTAA-i (Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja). U obraćanju članovima osvrnuo se na aktualne probleme u čijem će rješavanju i nadalje aktivno sudjelovati.
– Pred nama je najteže razdoblje nakon rata za turistički sektor i uložit ćemo sve napore i resurse kako bismo osigurali produženje mjera za naše zaposlene, te pokrivanje fiksnih troškova koji znače opstanak za turističke agencije, istaknuo je Fain pozvavši sve članove iz preko 200 agencija da se pridruže u rješavanju problema.
Osvrnuo se i na dosadašnju podršku Vlade istaknuvši da je daleko od očekivanja turističke industrije.


Vapaji i nerazumjevanje
– Unatoč stalnim vapajima da nam se pomogne oko fiksnih troškova nismo naišli na razumijevanje Vlade, unatoč podršci Ministarstva turizma i sporta. Vidimo da Vlada, kada se potrudi i želi, može iznaći sredstva. U našem slučaju radi se o 10 milijuna mjesečno za sve agencije u zemlji, odnosno minimalnim sredstvima za spas za agencija, a koje ostvaruju 70% turističkog prometa u pred i post sezoni, te su neizbježna karika na putu oporavka turizma.
Suprotno?
– Nepomaganjem doći će do urušavanja i propasti našeg sektora i očigledno će taj posao u budućnosti raditi agencije iz nama susjednih zemalja, kojima su njihove vlasti velikodušno pomogle. Siguran sam da taj smjer nije u interesu niti hrvatskog turizma niti hrvatskog gospodarstva, zaključio je Fain.