Bakarić: Ovo što sad Rusija radi Ukrajini, to je Srbija radila nama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
»Termiti« odali počast poginulim i preminulim pripadnicima
Autor: 
Ovo što sad Rusija radi Ukrajini, to je Srbija radila nama. Tko god kritizira, neka sad pogleda tu situaciju i shvati značaj hrvatskog branitelja, branitelja koji je obranio svoju domovinu, žene i djecu, zaključio je Bakarić
Marin GOSPIĆ
Članovi Udruge ratnih veterana 84. gardijske bojne Termiti Zadar okupili su se na Gradskom groblju te odali počast poginulim i preminulim pripadnicima

Udruga ratnih veterana 84. gardijske bojne Termiti Zadar jučer je obilježila 28. godišnjicu osnivanja. Okupili su se na Gradskom groblju te odali počast poginulim i preminulim pripadnicima Termita nakon čega su se družili poslije dulje pauze što ih iznimno veseli.
Tihomir Bakarić Ćiro, predsjednik Udruge, prisjetio se početaka. Naime, prije uklapanja u 9. gardijsku brigadu »Vukovi« nosila je naziv 84. gardijska bojna HV - »Termiti«. Nastala je u travnju 1994. godine kao elitna postrojba koju su činili već iskusni branitelji. U njen sastav ušli su prvenstveno neki bivši pripadnici legendarne 204. vukovarske brigade HV, probrani branitelji iz 112. brigade HV i VII. domobranske pukovnije HV iz Zadra, zatim neki pripadnici drugih specijalnih postrojbi te manji dio pripadnika 4. gardijske brigade i jednog voda iz bojne »Rafael vitez Boban« HOS-a. Bojna Termiti bila je pod vodstvom vukovarskog branitelja pukovnika Ivice Arbanasa.

U borbi

U tijeku žestokih borbi na prostoru Herceg-Bosne, izuzetnog strateškog značaja 84. gardij. bojna Termiti dobiva u lipnju 1995. god. zadaću da sa dijelom svojih postrojbi ojača taj prostor. Na izrazito zahtjevnom terenu uspijevaju ovladati prostorom i u jednoj diverzantskoj akciji s dijelom 3. satnije usred bijela dana uništavaju jako neprijateljsko uporište četničke specijalne vojne policije, stvarajući paniku u neprijateljskim redovima, a dajući potpunu sigurnost na našoj strani. Postrojba drži crtu obrane na Velebitu (s Dalmatinske strane), a 24./25. srpnja 1995. god. izmješta se, te sudjeluje u akciji »Ljeto ‘95«. Cilj operacije je bio zaustaviti neprijateljsku ofenzivu na Bihać, osloboditi Bosansko Grahovo i Glamoč i stvoriti preduvjete za oslobađanje Knina i ostalog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici.
Za iznimne zasluge u osvajanju na juriš 47 dobro utvrđenih četničkih bunkera postrojba dobiva pismenu pohvalu Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Suška.
Složeni pravac u akciji »Oluja« imali su i Termiti. Termiti zajedno sa snagama specijalne policije zauzimaju dominantne kote Tulove Grede i Mali Alan gdje su već prvog dana akcije srpske snage pretrpjele teške gubitke u ljudstvu. Nakon ovladavanja neprijateljskih položaja na Velebitu dana 7. kolovoza izmještaju se na područje Gračaca. Nakon toga postrojba djeluje prema Srbu, te ovladava kanjonom rijeke Une, uz suradnju 4. i 7. gardijske brigade. Poslije akcije »Oluja« vrše smjene na južnom bojištu (Cavtat) da bi svojim prisustvom smekšala aspiracije Crne Gore i SRJ za poluotok Prevlaku.

Važnost hrvatskog branitelja

Po zapovijedi Ministarstva obrane RH, 84. gardijska bojna »Termiti iz Zadra prelazi u ustrojbenu strukturu 9. gardijske brigade » Vukovi«, kao 2. bojna 9. gardijske brigade.
- Ovo što sad Rusija radi Ukrajini, to je Srbija radila nama. Tko god kritizira, neka sad pogleda tu situaciju i shvati značaj hrvatskog branitelja, branitelja koji je obranio svoju domovinu, žene i djecu, zaključio je Bakarić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)