Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Starigradska škola otvorila vrata kreativnosti

22.05.2011. 22:00
Starigradska škola otvorila vrata kreativnosti


Četvrtaši su prikazali morsko dno od otpadnog materijala. Učenici PŠ Tribanj-Krušćica napravili su razglednice i slike od suhog cvijeća. Djeca predškolskog uzrasta od prirodnog i otpadnog materijala stvarali su kukce i košnicu. Pčele i gusjenice izradili su od spužve koju su obojili. Vedrana Baradić vodila je radionicu izrade lutki…


OŠ Starigrad Danom otvorenih vrata proslavila je danas Dan škole koji je ove godine obuhvatio i Dan biološke raznolikosti. Nizom kreativnih radionica i ekokvizom obogaćen je zabavno-edukativni program koji se održao na školskom igralištu.
Nagrađeni učenici
Ravnateljica Jadranka Marasović kazala je da se Dan škole tradicionalno obilježava na svetkovinu Sv. Jurja. No kako je ta svetkovina ove godine pala u Velikom tjednu, odlučili su Dan škole obilježiti u svibnju.
Podijeljene su nagrade najboljim učenicima u školskoj godini 2010./2011. Tako je od prvašića najboljom učenicom proglašena Lucija Tomić, a u PŠ Tribanj-Krušćica najbolji je Stipe Matak.
Marta Jurlina najbolja je učenica drugog razreda, a u trećem izabran je Ivan Bušljeta. Najbolji trećaš u područnoj školi je Matea Vukić. Od četvrtaša u matičnoj školi najbolja je Veronika Marasović, a u područnoj Antonia Vukić. U petom razredu najbolja je učenica Katarina Jukić, a u šestom David Ramić.
Katarina Milovac najbolja je učenica sedmog razreda, dok je Angela Bušljeta najbolja osmašica. Ovom je prigodom dodijeljena nagrada za najljepšu učionicu, a otišla je u ruke šestašima.
Veliku pozornost učenika privukao je ekokviz, a učenici od 5. do 8. razreda pokazali su znanje iz biološke raznolikosti. Stručno povjerenstvo u sastavu Josipa Marasović, Slaven Bušljeta, Marko Jurić, Josipa Mašić i Damira Tenze odlučilo je da su pobjednici ekokviza učenici petog razreda.
Na školskom igralištu održane su kreativne radionice u kojima su sudjelovali učenici od prvog do četvrtog razreda.
Učenici trećeg razreda izradili su radove od suhog cvijeća koje su prethodno obradili i prešali. Tema pejzaža bila je osnovna misao koja ih je motivirala na rad. Obrađeno cvijeće, koje su učenici sami nabrali, lijepili su na papir oslikan akvarelom.
Lutkice u narodnoj nošnji
Četvrtaši su prikazali morsko dno od otpadnog materijala. Učenici PŠ Tribanj-Krušćica napravili su razglednice i slike od suhog cvijeća. Djeca predškolskog uzrasta od prirodnog i otpadnog materijala stvarali su kukce i košnicu. Zanimljivo je bilo vidjeti da su pčele i gusjenice izradili od spužve koju su obojili.
Vedrana Baradić vodila je radionicu izrade lutki sa starigradskom narodnom nošnjom. Spomenka Dadić, koja je također sudjelovala u radu radionice, opisala je osnovne karakteristike starigradske nošnje.
– Nošnja se sastoji od crnog vuštana čiji je rub izvezen crvenim koncem. Oko pojasa vezan je crveni pojas. Na glavi je bijela marama ili, kako mi kažemo, vacol koji ima čipkasti rub, kazala je Dadić.
Učenici sedmog razreda sudjelovali su u izradi cvijeća i vazica. Voditeljica radionice knjižničarka Iva Radoš kazala je da su učenici izrađivali cvijeće od krep papira, cvjećarske trake i žice.
Suzana Milovac vodila je radionicu izrade ribica od prirodnog materijala.
– Učenici drugog razreda izrađivali su ribice od ljuskica pistača i od borovih šiškica koje su, nakon što su ih zalijepili, bojili, kazala je Milovac.
Na kraju programa svim sudionicima podijeljene su pohvale i diplome za sudjelovanje na natjecanjima, a najboljom radionicom proglašena je ona trećeg razreda.+