Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Biogradska ludijada prepuna brašna

23.05.2019. 14:23
Biogradska  ludijada prepuna  brašna


Veselo je jučer bilo u Biogradu, a razlog su 63 maturanata Srednje škole Biograd na Moru, gimnazijalci, ekonomisti, prodavači,  kuhari i konobari, brodomehaničari i brodograditelji, koji su se na parkiralištu škole i uokolo njega pod motom "Malo nas je al' nas ima"  oprostilo od srednjoškolskih klupa, ludilo.
Maturanti razrednika Zrinke Škara, Kate Kruneš, Božene Kero i Borisa Ivaniševića nisu jučer imali tradicionalnu roštiljadu, ali svi od reda  su u brašnu, kao nikad do sada. Ne smeta, u majicama s domišljatim  natpisima pjeva se, pleše, ljubi, luduje. Srećom ili ne nismo u Norveškoj, jer tamo ludijada, odnosno "russefeiring", traje punih mjesec  dana.
– Želim im puno uspjeha u budućem životu, bilo na poslu ili školovanju, kazao je Ivica Kero, ravnatelj, pozvavši maturante da se pristojno  ponašaju kako bi im ovaj dan ostao u najboljem sjećanju.
Pomiješanih osjećaja, zbunjeni, uzbuđeni, pomalo nervozni, i sretni i  tužni u isto vrijeme. Jedno je sigurno, svima je teško napustiti svoje prijatelje iz razreda s kojima su dijelili najbolje trenutke, školsko doba.
– Uspjeh je završiti jednu stepenicu u obrazovanju. Osjećamo se uzbuđeno, nervozno, sretno, oduševljeno, sve emocije su nam spojene u  jednu, u jednom će dahu maturantica od glave do pete u brašnu, da je  i majka ne bi prepoznala.
Dodala je i kako ih brzo očekuje povratak u stvarnost jer im slijede  pripreme za državnu maturu.
– Napokon je svemu došao kraj, još državna matura i slobodni smo.  Dakako, mogu na fakultet ili se za godinu ili dvije udati, ali je jedno sigurno, u nedjelju ću po prvi put u životu glasovati na nekim od izbora.  Glasovanje, pa s društvom na kapućino na rivi, odala se maturantica  koja je ipak bila izričita, samo bez imena.