Novi pogled na turbulentno razdoblje između sloma Austro-Ugarske Monarhije i stvaranje novih država u okvirima istočnojadranskog prostora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Predstavljen zbornik radova "U vrtlogu povijesnih zbivanja na istočnojadranskom prostoru – Početak 20. stoljeća"
Knjiga obrađuje promjene u političkom, nacionalnom i kulturno-prosvjetnom smislu u razdoblju kraja Habsburške Monarhije, Prvoga svjetskog rata i neposrednoga poraća na istočnojadranskom prostoru
Zvonko KUCELIN
Dr. sc. Branko Kasalo, izv. prof. dr. sc. Ante Bralić i prof. dr. sc. Mladen Ančić

Jučer je u Kneževoj palači predstavljen zbornik radova "U  vrtlogu povijesnih zbivanja na istočnojadranskom prostoru – Početak  20. stoljeća" koji je izašao u okviru znanstveno-istraživačkog projekta  "Raspad Habsburške Monarhije i transformacije na istočnojadranskom  prostoru (1917.-1923.)", kojeg je podržala i financirala Hrvatska zaklada  za znanost. Voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Ante Bralić okupio je tim  istraživača koji su pokušali na interdisciplinarnim osnovama rasvijetliti  turbulentno razdoblje između sloma Austro-Ugarske Monarhije i stvaranje novih država u okvirima istočnojadranskog prostora, njih devet,  od kojih su dvojica: prof. dr. sc. Mladen Ančić i dr. sc. Branko Kasalo bili i dio predstavljanja zbornika.

No prije njihovog izlaganja skup je pozdravio dr. sc. Josip Faričić u  ime izdavača naglasivši, između ostalog, kako je jedna od važnih odrednica knjige što je prevedena i na engleski čime će njen sadržaj biti vidljiviji međunarodnoj znanstvenoj zajednici, što nije bio čest slučaj do  sada, a što je svakako bio propust, kako je istakao. 

Složio se i doc. dr. sc. Zlatko Begonja, pročelnik Odjela za povijest  Sveučilišta, također izdvajajući, između ostalog, englesku verziju knjige.

- U kontekstu stogodišnjice Prvoga svjetskog rata u javnosti i historiografiji pojavio se veliki interes za navedeno razdoblje. U hrvatskoj  historiografiji postoji velika praznina u pogledu tematiziranja Prvog  svjetskog rata i procesa koje je on pokrenuo i promjena do kojih je doveo na hrvatskim prostorima. Razlozi takvog stanja uzrokovani su političkim i povijesnim okolnostima koje su nastupile nakon završetka Velikog rata. Stogodišnjica je bila izvanredan povod za nova povijesna istraživanja u čitavom svijetu, u što je uključena i hrvatska historiografija,  a ova monografija skroman je doprinos tom kolektivnom naporu.

Monografija "U vrtlogu povijesnih zbivanja na istočnojadranskom  prostoru – Početak 20. stoljeća" obrađuje promjene u političkom, nacionalnom i kulturno-prosvjetnom smislu u razdoblju kraja Habsburške Monarhije, Prvoga svjetskog rata i neposrednoga poraća na istočnojadranskom prostoru. Prati se rasap „starih“ struktura vlasti i političkih uređenja, kao i stvaranja novih odnosa nakon raspada stoljetnoga višenacionalnog Carstva. Pri tome je poseban fokus na prilagodbi  „starih“ elita prema novim događanjima, kratak je rezime knjige, što se  moglo čuti na predstavljanju.

S par riječi okupljenima su se obratili i Bralić, Ančić i Kasalo, svatko  iz svog kuta tematizirajući materijale koji će, kako se moglo čuti, dati  važan doprinos rasvjetljavanju tih kaotičnih vremena na spomenutom  prostoru.   

Suorganizator predstavljanja monografije u sklopu projekta NETWORLD, sufinaciranog iz programa dunavske transnacionalne suradnje je INOVAcija - Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika gonzalezandresloan
Pozdrav, Jeste li poslovni čovjek ili žena? Ako u nekom financijskom neredu ili trebate novac za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za plaćanje duga? Ako imate nisku kreditnu ocjenu, a banke / druge lokalne financijske institucije imaju poteškoća s dobivanjem kredita? Osobni zajam, širenje poslovanja, poduzetništvo i obuka, konsolidacija duga, krediti s teškim novcem. Pa, trebate zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga. Nudimo kredite s niskom kamatnom stopom od 2%, kontaktirajte nas s stalnim pratiocem kredita putem e-pošte: gonzalezandresloan@gmail.com