Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

»Iznenadile smo se kada su turisti stali za pult i progovorili na engleskom«

23.05.2020. 09:25


Popuštanjem mjera zaštite protiv pandemije koronavirusa u Zadar su ovih dana stigli i prvi turisti. Potvrdile su to djelatnice zadarskog Turističko – informativnog centra, koje su bile ugodno iznenađene kada su čule da je riječ o stranim gostima.
– Iznenadile smo se kada su turisti stali za pult i progovorili na engleskom jeziku. To, naravno, prošle godine u ovo doba ne bi bilo ništa neobično, jer bi sada TIC bio prepun stranaca koji inače počinju dolaziti od početka travnja, ali nakon popuštanja mjera pandemije koronavirusa, moram priznati da smo se ugodno iznenadile što polako pored domaćih, pristižu i strani gosti, poručila je djelatnica TIC-a.


Usmjereni prema srednjoeuropskom tržištu
Prema riječima Ante Galića iz Turističke zajednice grada Zadra, vrlo je nezahvalno bilo što prognozirati vezano za ovogodišnju turističku sezonu, s obzirom da živimo i funkcioniramo u dosad nezabilježenim eksperimentalnim uvjetima. Ipak Galić dalje objašnjava kako postoje naznake da bi moglo doći do slobodnijeg prekograničnog protoka ljudi.
– Jasno je da je zdravlje apsolutni prioritet i da se svi nadamo stabilizaciji epidemiološkog stanja i otvaranja tržišta i gospodarstva što će olakšati provedbu ljetnog dijela ovogodišnje turističke sezone, poručio je Galić ističući kako će konkurentne mjere i uvjeti poslovanja za djelatnike u turizmu i ugostiteljstvu zasigurno imati određeni turistički promet ovog ljeta.
Kako dalje objašnjava Galić, trenutni glavni interes zadarskog TZ-a usmjeren je prema srednjoeuropskom tržištu, te kroz aktivnu komunikaciju s hotelijerima, turističkim agencijama i tvrtkama u prometu sustavno radi na pripremi nadolazeće sezone. Jer, kako sada stvari stoje, situacija na turističkom tržištu nije dobra, bilježi pad turističkog prometa od čak 99 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Porazna statistika
-TZ grada Zadra u razdoblju od 1. do 18. svibnja bilježi ukupno 384 dolaska i 3.488 noćenja, što je usporedo s tim razdobljem od lani pad turističkog prometa za 99 posto u dolascima i 96 posto u noćenjima, te prema aktualnim podacima od 18. svibnja na našem području trenutno bilježimo 202 gosta od čega svega 64 strana, a što je usporedo s 2019. godinom pad od čak 95 posto, istaknuo je Galić.
Ipak i u ovom kriznom vremenu u kojem je turizam najviše pogođen, domaći gosti su najbrojniji i to sa ukupnim udjelom noćenja od čak 68 posto, nakon kojih po broju noćenja dolaze turisti iz Bosne i Hercegovine s udjelom od 7 posto, te Ukrajine s 5 posto noćenja dok su gosti iz Srbije i Kosova zabilježili tek 3 posto u ukupno ostvarenim noćenjima.
– Domaći gosti su ovom razdoblju ostvarili 2.356 noćenja, što je udio u noćenjima od 68 posto, dok su strani turisti ostvarili 1.132 noćenja, što čini 32 posto ukupnog turističkog prometa, objasnio je Galić.