Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mršić: Pobjedu moramo graditi posjed po posjed

23.05.2021. 07:22


Krešina dvorana danas će u 18 sati biti poprištem odlučujuće bitke za finale doigravanja hrvatskog prvenstva u kojem se još prekjučer našao Split riješivši se iz dvokoraka zagrebačke Cibone. Momčad Veljka Mršića neplanirano se našla u čupavoj situaciji jer u srazu s četvrtoplasiranom Goricom nije se dogodio očekivani scenarij.


Psihološki momentum
Očekivao se ipak prolaz iz dvije utakmice, no ogled u Velikoj Gorici je u potpunosti otišao u krivom smjeru i tako se polufinalna serija vratila u Zadar gdje će se i rasplesti s majstoricom koja je uvijek nezgodna, jer utakmica je to koja »para gaće« i vrlo zahtjevna s psihološke strane. A u tom psihološkom momentumu priznao je i trener Zadra bilo je grešaka u koracima prije tri dana kada se dopustilo ranjenim Sesarovim igračima da se napune samopouzdanjem i zakompliciraju život lideru, porazivši ih čak drugi put ove sezone u svojoj dvorani. Stoga, Veljko Mršić pred ovaj »biti ili ne biti« sraz s Goricom nije sigurno propustio ući u glave svojih igrača i ugraditi im spoznaju da u majstorici koja nosi finale nakon dugih osam godina čekanja nema mjesta nikakvim kalkulacijama i da se od prve sekunde, iz posjeda u posjed, mora trasirati put ka pobjedi.
– Čeka nas jedna teška utakmica, svaka majstorica je izazovna. Pobjednik ide u finale, ulog je velik. Gorica je pokazala da može igrati dobru košarku, nezgodni su s ovom petorkom sastavljenom od vanjskih igrača. Očekujem da ćemo biti bolji nego što smo bili u prošloj utakmici. Naš veliki cilj je plasman u finale i sve ćemo napraviti da to ostvarimo. Sigurno posjedujemo kvalitetu, ali neće se pobjeda sama po sebi dogoditi, moramo odigrati jednu dobru koncentriranu utakmicu na oba kraja terena i graditi pobjedu posjed po posjed. Tako ćemo doći tamo gdje želimo, a to je finale – najavio je Veljko Mršić završni obračun s Goricom koja od svih domaćih konkurenata nekako najbolje iskorištava slabosti njegovog sastava. Velika zasluga sigurno ide i na račun trenera Josipa Sesara koji usprkos činjenici da je primoran igrati bez dva jedina centra, Ljubičića i Bakovića, uspijeva pronaći dobitnu formulu na terenu, a Zadrani s druge strane nikaKo da oplode očitu širinu rostera i mnogobrojne »mismatch« situacije.


Niska petorka i vanjski šut
Gorica se u 80 minuta ove serije pod koševima borila s nominalnim »tricama«, Mazalinom i Mašićem, a u napadu su se orijentirali na vanjski šut koji ih je uistinu pomazio u drugoj utakmici, kad su pogodili 14 od 29 šutova za tri. Limitiranje vanjskog šuta gostiju sigurno je jedan od ciljeva Zadra pred ovu majstoricu u kojoj će se tražiti i učinkovitija partija njegovog kapetana Dominika Mavre, za razliku od sraza u Velikoj Gorici kad je ubacio tek četiri poena.
– Sami smo se doveli u ovu situaciju. Iskreno Gorica je odigrala dobru utakmicu, pogodili su dosta teških šuteva. Jednostavno moramo dobiti ovu majstoricu i moramo gledati prema finalu, nema druge opcije – istaknuo je Mavra.




Sesar: Zadar je favorit, ali i pod većim psihološkim teretom
Velikogoričani su lopticu pritiska uspješno prebacili na stranu Zadra koji pomalo nenadano prolaz u finale mora tražiti u majstorici. Igrači Josipa Sesara sigurno su što se tiče psihološkog pritiska u velikoj prednosti, a na tu kartu zaigrat će i trener Gorice.
– Trebamo odigrati obranu kao na prošloj utakmici i šuterski biti još bolje raspoloženi da bi mogli parirati Zadru. Opet ponavljam kao i prije prve utakmice da je Zadar veliki favorit u ovoj seriji. Međutim, sigurno je da će i oni sada osjećati psihološki teret koji je pred njima nakon poraza u Velikoj Gorici. U Zadar putujemo rasterećeni, odigrat ćemo najbolje što možemo i vidjet ćemo gdje će nas to odvesti – kazao je Sesar.