Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vican: Pandemija nas je osvijestila da budemo upućeni jedni na druge

23.05.2021. 08:30


Na licima vam se vide radost i ponos. Zadržite tu ljepotu i krijepite je svim svojim talentima i uvjerenjem da odlazite sa Sveučilišta profesionalno zreli i kompetentni. Diploma je jedro više na vašem životnom putu, kojim vjerojatno nećete otvoriti sva željena vrata. Susretat ćete i one koji će vas uvjeravati da je izvan Hrvatske ljepše i bolje. Nemojte misliti da nismo upućeni u "head hunting", lov na naše pametne mlade ljude s raskošnim ponudama za posao. Upitajte se prije donošenja odluke zašto je drugima i mnogima Hrvatska zanimljiva. Budite među onima koji ne posustaju u plimi problema samo držeći glavu iznad vode, nego onima koji su čvrsti u nadanju i vjeri da je cijela Hrvatska zemlja prilika. Budite ostrašćeni i u stvaranju bolje Hrvatske, poručila je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican promoventima koji su u subotu u Svečanoj dvorani svečano promovirani u magistrice i magistre različitih struka.


Odgođena promocija
Uz rektoricu Vican donedavne studente u magistre su promovirali prorektorica prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić te promotorica doc. dr. sc. Danijela Birt Katić, pročelnica Odjela za etnologiju i antropologiju. Zbog epidemioloških okolnosti dio od ukupno 81 magistrica i magistara nije nazočio promociji, prvotno planiranoj u prosincu prošle godine, te će im diplome biti naknadno uručene.
– Generacija ste kojoj je pandemija covida-19 stala na put i stavila nas sve zajedno pred nova iskušenja. Učinio nas je nesigurnima. Ali nije nam oduzeo snagu volje da prebrodimo tu iznenađujuću krizu. Osvijestio nas je u tome da budemo upućeni jedni na druge i da marimo jedni za druge. Ponosite se Sveučilištem s kojega nosite diplomu. Nastavite učiti. Ako čovjek uči u odrasloj dobi, on prosijava svoje znanje i nastavlja gradi svoju osobnost. Budite ispunjeni snagom, ustrajnošću i poduzetničkom nadahnutošću, poručila im je rektorica Vican na kraju svog govora.
Nakon prigodnog glazbenog broja, pjesme "Galeb i ja", koju su izveli studenti Tonći Tošić i Bruno Dugopoljac, uslijedila je svečana prisega uz obećanje kako će promoventi sve svoje snage upotrijebiti za dobrobit svog naroda i procvat domovine, te kako će znanje stečeno na Sveučilištu i dalje produbljivati teorijskim i praktičnim radom. Uoči same podjele diploma čestitala im je i promotorica doc. dr. sc. Danijela Birt Katić.
– Budite odvažni, budite oni koji će voditi, koji će ostvariti svoje potencijale, a pritom ostanite samokritični, i na tome gradite svoj životni put. Danas kada izađete kroz vrata pred vama će stajati novi izazovi, očekivanja, stremljenja. Neće biti lako, neće biti jednostavno, ali suočite se s njima uzdignute glave. Zadržite zdrave misli, budite jaki ljudi, pokažite ustrajnost, snagu u suočavanju s izazovima s kojima će Vaš put biti popločen, pokažite sentimentalnost, otvorenost prema slabijima od sebe, a negativnu kritiku pretvorite u izazov, poručila im je promotorica.


Suočavanje s izazovima
U 11 sati promovirani su: Melani Antolašić, Kristina Bobinac, Tanja Bućo, Ivona Delija Colić, Paula Čerina, Josip Ćapin, Ana-Marija Galiot, Jelena Glamać, Ante Grković, Marta Huber, Bianca Janković, Luka Kalcina, Petra Kolega, Rebeka Kralj, Stephanie Kurpez, Sanja Lacković, Diana Lokas, Matea Mandić, Marijana Markalaus, Zvonimir Matijević, Ana Motl Demo, Petra Pandurov, Marko Pavlović, Jelena Penić, Marta Perić, Antonija Prpić, Miroslav Sikirica, Mihovil Soldo, Marija Šimičević, Matea Širinić, Katarina Šutalo, Nikolina Telebar, Bruno Ušljebrka, Iva Vlaić Došen, Iva Znaor, Martina Vladisavljević, Ivona Vrlić, Željko Župan i Kristian Županić.
U 12 sati promovirani su: Antonela Bajlo, Filip Batur, Ante Bitunjac, Lidija Bobić, Sara Burin Jagić, Marta Čargo, Paula Čobanović, Ina Dragišić, Marija Đapić, Diana Galić, Gracia Glavičić, Valentina Graša, Sara Grubišić, Silvija Gusić Janjić, Darija Iličić, Ante Jurić, Ana Jurjević, Maja Krajačić, Jurica Kučić, Lea Kukuruzović, Matea Lončar, Toni Lovrović, Marija Marinović, Ivka Marušić, Marin Milić, Ana Močević, Marianne Morić, Ena Pavičić, Vita Pavić, Franka Perković, Vanja Petrović, Klara Rapan, Marija Rodić, Ivana Sršen, Danijela Šarić, Marija Šimičević, Mirna Šrajer, Jelena Tokić, Jelena Tomić, Jelena Vekić, Valentina Vlakić i Marko Židov.