Nakon požara, miševi i mačke novi stanari atraktivne nekretnine na Relji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U susjedstvu zabrinuti za zdravlje, jedva čekaju prodaju prostora
Moj prozor gleda točno na dvorište skladišta, te nerijetko gledamo pantagane kako šeću okolo i mačke koje ih pokatkad naganjaju. I ja i susjedi bojimo se jer je skladište godinama zapušteno, a požar je samo pogoršao ionako loše stanje, kazala je Jelenić
Marin GOSPIĆ
Unutarnje dvorište potpuno zapušteno, još stoje azbestne ploče

Nakon što je na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća još jednom pao prijedlog o prodaji bivšeg skladišta HAK-a na Relji, koje je, ionako napušteno i oronulo, zimus još više stradalo u požaru, javila nam se Sonja Jelenić, jedna od stanarki zgrade u neposrednom susjedstvu starog skladišta i kazala kako se stanari boje i da je požar uzrokovao širenje azbestnih čestica s krova.

Boje se azbestnih čestica

Nered nakon požara je počišćen sa strane koja gleda na Polikliniku, no dvorište je potpuno zapušteno i prljavo.

- Moj prozor gleda točno na dvorište skladišta, te nerijetko gledamo pantagane kako šeću okolo i mačke koje ih pokatkad naganjaju. I ja i susjedi bojimo se jer je skladište godinama zapušteno, a požar je samo pogoršao ionako loše stanje, kazala je Jelenić i naglasila kako je upravo ona jedna od osoba koja je vatrogasce alarmila zbog požara ove zime.

- Pripremala sam ručak i iz kuhinje primijetila kako se počelo iskriti i dimiti iz skladišta. U prvi sam tren pomislila kako umišljam, no onda se požar brzo počeo širiti. Vatrogasci su nasreću vrlo brzo došli, jer su primili raniji poziv. Kako bi što prije ugasili vatru, morali su sjekirama razbijati krov i usitnjavati azbest, što za nas stanare sada predstavlja veliki problem, jer se bojimo da azbestne čestice zagađuju okoliš i narušavaju naše zdravlje, kazala je Jelenić, koja je, kao i njeni susjedi, ogorčena sporošću donošenja odluke o prodaji skladišta, čija je sudbina od 2019. godine predmetom rasprava u Gradskom vijeću.

- Mene i moje susjede potencijalni investitor već je kontaktirao i ponudio obeštećenje u slučaju da dođe do rušenja skladišta. U prostornom je planu jedino predviđena izgradnja zgrade na toj čestici, te smatram da je to logično rješenje za valorizaciju ovog prostora. Priče kako je u gradu previše betona, a premalo parkova u našem kvartu ne prolaze, jer su oko nas parcele s privatnim vrtovima, koji neće nestati preko noći, poručila je Jelenić i kazala kako je Relja postala novi centar grada.

Relja je centar Zadra

- Poluotok sve više umire. U našem je susjedstvu bolnica, trgovinski centar, ljekarna, plaže i zelene površine, te treba što prije riješiti problem oronule i za zdravlje opasne građevine u samom centru grada. Meni je 67 godina, a moj je otac od grada dok sam još bila dijete dobio stan u kojem živim na privremeno korištenje, jer je zgrada već tada bila u lošem stanju i spremna za rušenje. Stanje se nije promijenilo u skoro 70 godina i odluka se stalno odgađa nauštrb građana, zaključila je Jelenić i pokazala nam unutarnje dvorište i popratne prostorije, koje su građene prije uvođenja modernih vodovodnih i kanalizacijskih sustava, gdje su i dalje vidljivi ostatci crne jame koja je služila za toalet.

Podsjećamo kako je pitanje prodaje bivšeg skladišta HAK-a na Relji bilo na tapetu na posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća, na kojima nikakva odluka nije donesena. Prodaja skladišta i pet poslovnih prostora u prizemlju prvi je put bila predložena još 2019. godine, a budućnost kompleksa vrijednog osam milijuna kuna u samom središtu grada još uvijek nije poznata.

Upit na ovu temu poslali smo na adresu UO-a za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, koji su nam kazali kako uvidom u prijave rađana u 2022. godini nisu pronašli ni jednu prijavu koja se odnosi na prostor bivšeg skladišta HAK-a. Druga adresa na koju smo poslali upit je ona Tomislava Korone, pročelnika UO-a za gospodarenje gradskom imovinom, od kojeg do zaključka ovog članka nismo dobili informaciju o sudbini ovog prostora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno