Provjera likovnih sposobnosti preduvjet za upis

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U ŠPUD-u tradicionalna radionica za osmaše
Iz Šibenika sam u Zadar došla samo radi ŠPUD-a, jer ovakvih programa nema u Šibeniku. Škola fenomenalna i profesori su susretljivi, zaključila je Radovčić
Marin GOSPIĆ
Radionicu je prošlo 50-ak osamaša iz Zadarske i Šibensko-kninske županije

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna organizirala je svoju tradicionalnu radionicu za osmaše, te potencijalnim budućim učenicima dala priliku da se iz prve ruke upoznaju s nastavnim programima i obrazovnim mogućnostima na praktičnom primjeru.

Priprema za prijemni ispit

Cilj radionice za osmaše je upoznati ih, ne samo sa školom, već i zahtjevima za prijemni ispit za upis u našu školu, kazala je profesorica Bojana Vukojević i dodala kako je odaziv na radionicu fenomenalan.

- Školu je posjetilo 50-ak osmaša iz Zadarske, pa čak i Šibensko-kninske županije. Radionica za osmaše izvrstan je način da djeca razbiju strah od crtanja i iz prve ruke vide kako izgleda prijemni ispit, tj. provjera likovnih sposobnosti, koja je preduvjet za upis u ŠPUD. Cilj je da kod učenika smanjimo razinu stresa koja se općenito vezuje uz odabir srednje škole, te ih korisnim savjetima usmjerimo na odabir najboljeg obrazovnog programa i kako što opuštenije pristupiti prijemnom ispitu, pojasnila je Vukojević i dodala kako ih na početku druženja nastavnici provedu kroz cijelu školu upoznajući ih s radnim prostorom i obrazovnim programima, a potom pristupaju samoj likovnoj radionici.
- ŠPUD učenike obrazuje u dva programa. Program A obuhvaća smjerove fotografskog dizajna, aranžersko-scenografskog dizajna i dizajna tekstila. B program obuhvaća slikarski dizajn, grafički dizajn i dizajn odjeće. Učenici često nisu upoznati s tim razlikama i osobitostima svih programa, tako da ih upoznajemo i s osobitostima svakog pojedinog smjera. Zadatak na radionici im je svima isti, a to je nacrtati zadani motiv s prijemnog ispita - stolicu. To je jako težak motiv, jer ujedno objedinjuje i crtanje proporcija, perspektivu i smještaj u formatu. Prijemni ispit sadrži i slikarski dio, u kojem miješaju boje i imaju zadatak postići ton koji je najbliži zadanom, pojasnila je Vukojević.

Podrška starijih učenika

Profesorima su se ove godine pridružili i prvaši, koji su sami prošle godine bili na radionici. Došli su dati podršku i pomoći budućim kolegama, uputiti pokoji dobar savjet. Svoje su razrednike pitali mogli li sudjelovati, jer im je samima iskustvo radionice bilo zanimljivo i presudno u odabiru škole i samog obrazovnog programa.

- Ja sam s mnogim prijateljima prošle godine prošla kroz isto iskustvo, te sam tada poželjela kraj sebe imati nekog od starijih učenika, koji bi nam svojim savjetima pomogli da se nosimo sa stresom samog zadatka, ali i odabira škole. Zbog toga se skupina nas prvaša odlučila doći u školu i osmašima dati savjete koji su nama nedostajali, kazala je Šibenčanka Marta Radovčić, koja je rodni Šibenik zamijenila Zadrom samo da bi mogla upisati ŠPUD.
- U Zadar sam došla samo radi ŠPUD-a, jer ovakvih programa nema u Šibeniku. Išla sam na prijemni i za školu u Splitu, no ŠPUD se ipak pokazao kao bolji i kvalitetniji odabir. Savjetujem osmašima da dobro razmisle o upisu u ŠPUD, jer je škola fenomenalna i profesori su susretljivi. Stolica je težak zadatak, no njen nas motiv prati kroz cijeli prvi razred, kazala je Radovčić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)