Klub istovremeno plaćao smještaj igračima u hotelima u Zadru i Poreču

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
SKANDAL U KK ZADRU Prozvani DORH i policija
Neki igrači zadarskog hotela nisu vidjeli niti znaju gdje se nalazi, a na "fiktivni" smještaj otišlo pola milijuna kuna
Marin GOSPIĆ
Ante Rubeša
Nakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća izazvao pravu buru prikazujući javno račune za smještaj igrača KK Zadar, a koje je potpisao sada već bivši direktor kluba Željko Žilavec, u kojima je razvidno da je za smještaj petnaestak igrača za 48 dana u kolovozu i rujnu prošle godine u jednom zadarskom hotelu u vlasništvu jednog od sponzora kluba, plaćeno preko pola milijuna kuna, gradski vijećnik Akcije mladih i predsjednik NO KK Zadar, Ante Rubeša na tome se nije zaustavio. Naime, na današnjoj konferenciji za novinare prikazao je skandalozne fakture iz kojih je razvidno kako je bivša uprava KK Zadar za najmanje četiri igrača lažirala troškove smještaja u prošloj godini. Naime, nakon turbulentnog Gradskog vijeća, Rubeša tvrdi kako mu se obratilo nekoliko igrača koji tvrde da nikada nisu boravili u spomenutom zadarskom hotelu, te da niti ne znaju gdje se nalazi spomenuti objekt u kojemu su navodno boravili. Košarkaši su prema novim saznanjima, kako je naveo Rubeša, bili u Poreču na pripremama u hotelu s pet zvjezdica na bazi punog pansiona po cijeni 748,97 kuna za noćenje, dok je KK Zadar za njih u istom periodu plaćao i troškove smještaja u zadarskom hotelu s četiri zvjezdice po cijeni od 1875 kuna na bazi polupansiona za noćenje.
 
- Nakon što su u javnost izašli računi s imenima i prezimenima igrača te terminima koje su oni navodno zauzimali u tom hotelu javilo nam se više igrača koji su nam potvrdili da oni u navedenom periodu nisu niti pristupili ulazu u taj hotel, a neki od njih ne znaju ni gdje se taj hotel nalazi. Ovo otvara neka pitanja, poput primjerice istrage DORH-a koji tada kada smo mi prije četiri mjeseca prezentirali ove podatke da je smještaj za 15-ak igrača u vremenskom periodu od niti 48 dana plaćeno preko 500 tisuća kuna nisu ustanovili nikakve nepravilnosti u radu Kluba. Kao što danas vidimo, neki od igrača nisu niti boravili tu. Igrači su ovdje kolateralne žrtve i za ništa nisu krivi. Kako bi vas uputili na konkretan kriminal, ovdje imamo termin dolaska igrača Kevona Harrisa, koji je u KK Zadar došao 27. kolovoza, a otišao 8. listopada 2021. godine. KK Zadar je krenuo na pripreme u Poreč i u ovim fakturama tamošnjeg hotela vidite da je Harris boravio tamo od 3. rujna do 9. rujna, dok je u isto to vrijeme od 27. kolovoza do 14. rujna navodno boravio i u zadarskom hotelu, dakle istovremeno u dva hotela u dva različita grada, istaknuo je Rubeša.
 
Ujedno je dao primjer i jednog kadeta od 16 godina koji živi u Đačkom domu za 600 kuna mjesečno, a za kojega je zadarskom hotelu plaćen iznos 71.440 kuna za 38 dana. Isto tako je naglasio činjenicu da je tom istom hotelu klub plaćao usluge praonice u iznosu od 30.000 kuna za 112 kg robe jer su tamo igrači odležavali koronu.
 
- Meni jednostavno nije jasno kako netko u Dalmaciji za primjerice pojedinačni iznos od 71.440 kuna nije zatražio bar jedan posto rabata, nema ga na niti jednom računu u koje imate uvid. Plaćeno je više od pola milijuna kuna, točnije 505 tisuća kuna, a da od vlasnika zadarskog hotela nitko od uprave kluba nije zatražio bilo kakav rabat na taj iznos, i to mi je bio jedan od najvećih dokaza da je tu počinjen kriminal. Ova saznanja smo dobili od više igrača koji su nam se javili jučer i kako smo ih htjeli zaštititi u cijeloj ovoj priči osobno sam jutros otišao na policiju i tražio sastanak s Tomislavom Škarom, voditeljem Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije te Željkom Pilipovićem, voditeljem Službe kriminalističke policije. Rekli su mi da je Škara na godišnjem, a gospodin Pilipović me spustio na službenicu. Tražio sam sastanak s čelnim ljudima, a oni me spuštaju na službenicu kojoj sam se zahvalio jer nakon što je prva istraga napravljena traljavo, rekao sam da joj ne želim iznijeti podatke već ću sazvati konferenciju za novinare i zato smo sada tu, naglasio je Rubeša.
 
Još jednom je izrazio nezadovoljstvo radom DORH-a po prijavi od prije četiri mjeseca te upozorio kako ga traljavost u postupanju u ovom slučaju upućuje na činjenicu da se nekoga štiti te upitao medije, kome prijaviti kriminalne radnje u klubu u RH, ako ne DORH-u i policiji.
 
- DORH je radio izvide i donio odluku da u radu kluba nema ništa sporno. I danas kada sam tražio sastanak s čelnim ljudima tih institucija oni su me spustili na nekakvu službenicu kojoj sam se ja samo zahvalio. Nakon što je prva istraga napravljena traljavo, ja sam bio prisiljen ove podatke iznijeti u javnost. Takav način i pristup na koji sam jutros naišao meni aludira da su i oni svjesni kako je prva istraga napravljena traljavo i na neki način stvara se sumnja da se tu nekoga štiti. Dan prije sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik UO za financije Ivan Mijolović zahvalili su prijašnjoj upravi koju smo mi smijenili upravo zbog ovih saznanja. Članovi HDZ-a su skupa s nama bili članovi NO i itekako su upoznati s ovim računima jer sam u elektronskoj korespondenciji s direktorom više puta postavljao pitanje zašto smo ovoliko plaćali te račune. Jasno mi je da je kolovoz dosta nezgodan za pronalazak smještaja jer su kapaciteti popunjeni, ali nije mi jasno zašto se bar u rujnu ti igrači nisu preselili u nekakve apartmane ili za 5000 kuna u neku vilu s bazenom u Crnom ili sl, upitao je Rubeša.
 
Još jednom se pred zadarskim medijima Rubeša upitao zašto ih nakon prijave DORH-u nitko nije kontaktirao.
 
- Kome se ja trebam obratiti za kriminal ovakvih razmjera u RH. Cvitanu, državnom inspektoratu, kome? Nadam se da ćemo nakon ovoga ovu priču završiti i interes javnosti usmjeriti ka institucijama koje bi trebale raditi ovaj posao, a ne ja. Gradonačelnik Dukić i pročelnik Mijolović su se zahvaljivali tim direktorima kojima smo mi unijeli turbulenciju u njihov posao, a u isto vrijeme smo imali par situacija u kojima se vidjelo kako je taj direktor funkcionirao, rezignirano je ustvrdio Rubeša.
 
Upozorio je i na situaciju u kojoj su se našli mladi juniori, kada su trebali ići na turnir u Mađarsku, a tada im je direktor Žilavec, kaže Rubeša, odbio dati 7.000 kuna za taj turnir i 3.000 kuna za ručak dok je u istom vremenskom razdoblju "fantomskoj udruzi" International Police Association (IPA) platio oko 30 tisuća kuna za tiskanje edukativnih brošura za učenike, odnosno za nešto što nema veze s košarkom.
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)