Kraljev: Tjednima ćemo se grijati na iznad 30 stupnjeva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ljeta počinju sve ranije i traju sve duže
U danima i tjednima koji su pred nama temperature će najvjerojatnije biti dosta visoke. Govorimo o temperaturama iznad 30 stupnjeva, kaže Kraljev
Marin GOSPIĆ
Traži se osvježenje u moru

Toplinski val koji je već zahvatio Sredozemlje i druge dijelove Europe očekuje se i Hrvatskoj. Temperature bi se mogle penjati i do nekoliko stupnjeva iznad 30 stupnjeva Celzijevih, a porast će i razina štetnog ultraljubičastog zračenja. Osim vrućina i ultraljubičastog zračenja razlog za brigu predstavlja i suša koja pogoduje širenju požara i ugrožava poljoprivredne kulture.

- U danima i tjednima koji su pred nama temperature će najvjerojatnije biti dosta visoke. Govorimo o temperaturama iznad 30 stupnjeva, izjavio je zadarski meteorolog Duško Kraljev. Takve temperature iako ne predstavljaju ništa neuobičajeno ili posebno ekstremno, ove godine pojavile su se znatno ranije. Visoke ljetne temperature već su prisutne iako je ljeto službeno tek počelo. Kraljev je objasnio da ljeta počinju sve ranije i traju sve duže što ostavlja snažne posljedice na klimu te život ljudi i svih ostalih organizama na Zemlji. Posebno su zabrinjavajuće, smatra Kraljev, visoke temperature mora i zraka koje nisu uobičajene za ovo doba godine.

- Vremenski ekstremi postaju sve češći i to stvara velike probleme, istaknuo je Kraljev.

Iako je teško predvidjeti kakvo je ljeto pred nama, trend visokih temperatura vjerojatno će se nastaviti. Pojava toplinskog vala u Europi te miješanje masa hladnog i toplog zraka već je stvorila probleme na sjeverozapadu Hrvatske u obliku tuče i nevremena. Međutim, na zadarskom području takvih problema ipak ne bi trebalo biti. Ono što zabrinjava jest mala količina oborina u mjesecima koji su prethodili nadolazećem toplinskom valu pa postoji mogućnost pojavljivanja prave suše.

Kraljev upozorava da su takva opasna sušna razdoblja kao i sve ekstremniji toplinski valovi u Europi izravna posljedica globalnog zagrijavanja.

- Cijeli svijet je pogođen klimatskim promjenama. Različita područja imaju različite probleme pa negdje imate obilne kiše ili ekstreme poput oluja i snažnih vjetrova, a negdje imate sušu, kaže Kraljev.

Kao jedan od glavnih razloga sve bržeg globalnog zagrijavanja Kraljev vidi zagađenje i otpuštanje štetnih spojeva u atmosferu što uzrokuje rast temperature i sve sporije hlađenje oceana i drugih područja na Zemlji.

Sušna razdoblja i toplinski valovi predstavljaju veliku opasnost i za pojavu velikih požara. Isušena vegetacija i velika područja pogođena manjkom padalina najosjetljivija su tijekom požarne sezone.

- Nadamo se da neće biti jakih vjetrova koji bi širili te požare, ali i ovi popodnevni vjetrovi u tom smislu mogu stvoriti velike probleme, izjavio je Kraljev te dodao da je trenutna situacija upozorenje da je priroda još uvijek mnogo snažnija od svih sredstava i rješenja koja sada posjedujemo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno