Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nezavisnost Kosova je legalna

Autor: Denis Romac

22.07.2010. 22:00
Nezavisnost Kosova je legalna


Kosovskom deklaracijom nije kršeno međunarodno pravo – presudilo je deset sudaca dok su četiri suca bili protiv
Kosovskom deklaracijom o neovisnosti od 17. veljače 2008. nije prekršeno međunarodno pravo, precizno, jasno i nedvosmisleno obznanio je jučer Međunarodni sud pravde u Den Haagu, objavljujući savjetodavno mišljenje o legalnosti jednostranog kosovskog akta o nezavisnosti.
Savjetodavno mišljenje ICJ-a, koje će biti poslano Općoj skupštini UN-a, pročitao je predsjednik suda Japanac Hisashi Owada, rekavši kako u međunarodnom pravu ne postoji eksplicitna zabrana jednostranog proglašenja neovisnosti, iako je takva zabrana implicirana u principima teritorijalnog integriteta, koji su važan i sastavni dio međunarodnog poretka. Međutim, ugnjetavani narodi imaju pravo na taj čin i jednostrano otcjepljenje, i to kada su žrtve eksploatacije i nasilja, jer Povelja UN-a priječi državama pretjeranu i neprimjerenu upotrebu sile nad svojim državljanima.
Sud je takvu odluku donio većinom od 10 glasova, dok su četiri suca bili protiv.
Tijekom iznošenja savjetodavnog mišljenja, predsjednik ICJ-a Owada detaljno je obrazložio što je sve prethodilo jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova. Od uspostave međunarodnog protektorata na Kosovu, preko misije specijalnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Marttija Ahtisaarija.
Dvosmislena rezolucija 1244
Sud se pritom usredotočio samo na ono što ga je Opća skupština točno upitala – je li jednostrana deklaracija o neovisnosti privremenih tijela lokalne samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom? – dok je pravo naroda na samoopredjeljenje, pravo na “popravnu secesiju” i slična pitanja ostavio izvan svog razmatranja. ICJ se pritom nije želio baviti posljedica proglašenja kosovske neovisnosti.
Mišljenje većine sudaca ICJ-a u prilog legalnosti kosovske neovisnosti nije pokolebala ni činjenica što proglašenje nezavisnosti nije predstavljalo akt kosovske skupštine, nego ga je ICJ shvatio kao akt predstavnika albanskog naroda.
Zatim se predsjednik ICJ-a okrenuo rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se u uvodu potvrđuje teritorijalni integritet Srbije. I u tom je slučaju sudac Owada najprije objasnio kontekst donošenja te rezolucije, koja je donesena u trenutku kada je bilo potrebno uspostaviti privremenu administraciju na Kosovu i rješavati humanitarna pitanja.
Sud smatra da rezolucija 1244 ne sprečava proglašenje neovisnosti, niti se takva zabrana može iščitati u njezinom tekstu, budući da je riječ o pokušaju konačnog rješavanja statusa Kosova. “Rezolucija 1244 u tom je pogledu u najboljem slučaju dvosmislena”, objasnio je Owada.
ICJ stavlja naglasak na privremenost režima vlasti na Kosovu koji je uspostavljen rezolucijom 1244, smatrajući kako je cilj tog privremenog pravnog režima bio privremeno ukidanje nadležnosti srpskog režima na Kosovu, iako rezolucija 1244 – u koju je Srbija polagala toliko nade – “ne prejudicira konačno rješenje”.
Podrška Amerike
Amerika je uoči objavljivanja snažno podržala kosovsku neovisnost, što je i logično, budući da je neovisno Kosovo američki projekt na Balkanu. Američki potpredsjednik Joe Biden ponovio u razgovoru s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem u Washingtonu kako Sjedinjene Države podupiru neovisnost Kosova, čija je budućnost unutar europskih i euroatlantskih institucija. Amerika želi do rujna, kada se ponovno okuplja Opća skupština UN-a, osigurati dodatnih 40 ili 50 priznanja Kosova, kako bi se pokazalo da je neovisnost Kosova nezaustavljiv proces i kako bi bilo dovoljno ruku za izglasavanje nove rezolucije o Kosovu, koja bi priznala postojeće stanje.
Kosovo je dosad priznalo 69 država, dok će Srbija snažno lobirati protiv američkog plana, ne bi li osigurala nastavak pregovora i ponovno otvaranje pitanja statusa Kosova. Nakon jučerašnjeg mišljenja ICJ-a, to je nemoguća misija.


Beograd: Pogaženo međunarodno pravo


Šef diplomacije Srbije Vuk Jeremić ponovio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. On je izjavio da će Beograd nastaviti sa mirnom diplomatskom borbom za Kosovo, navodeći da predstoji “teška borba”. Jeremić je ocijenio da je u ovom trenutku “najvažnije očuvati mir i stabilnost na teritoriju cijele pokrajine” i pozvao je građane da ne nasjedaju na provokacije. Naredni korak Srbije je pokretanje rasprave u Generalnoj skupštini UN, rekao je Jeremić.
Potpredsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocijenio je da je Međunarodni sud pravde u Haagu svojom odlukom “žestoko” pogazio međunarodno pravo. Patrijarh srpski Irinej pozvao je srpski narod da ostane sabran i jedinstven i da slogom doprinese naporima Srbije u miroljubivoj odbrani Kosova i Metohije bez obzira na odluku MSP-a, a radikali će, već danas, tražiti zakazivanje sjednice Skupštine Srbije i izričito tražiti od Vlade Srbije da zahtjeva sjednicu Vijeća sigurnosti UN, da otkaže Misiju Eulex-a i da se UNMIK vrati na Kosovo.




Priština: Pobjeda proslavljena uz pjenušac


Odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu, prištinske vlasti ocjenjuju kao svoju veliku pobjedu. U atmosferi ushićenja ali i olakšanja zbog odluke Međunaronog suda pravde u Vladi Kosova je organizirano praćenje prijenosa sjednice u Haagu. Ram Manaj, također zamjenik kosovskog premijera, smatra da je odluka “bumerang za hegemonističku politiku Srbije”. Dvojica zamenika premijera, ministri i dužnosnici Vlade nazdravili su pjenušcem.
Kosovo je jučer pozvalo Srbiju da se prema njemu odnosi kao prema suverenoj državi. “Očekujem da se Srbija okrene, obrati nam se i razgovara s nama o toliko pitanja od zajedničkog interesa, od zajedničke važnosti”, rekao je kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hiseni.


 


Sejdiu pozvao na priznanje Kosova


Mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) trebalo bi ukloniti svaku preostalu sumnju kod zemalja koje još nisu priznale Kosovo, rekao je u četvrtak kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu. Sejdiu je dan nazvao “blagoslovljenim za Kosovo i sve njegove građane”.
Sve zemlje koje dosad nisu priznale Kosovo pozvao je da to, nakon mišljenja ICJ-a da kosovska neovisnost nije suprotna međunarodnom pravu, učine što prije. Svim zemljama koje su podržavale neovisnost Kosova zahvalio je na takvoj politici.