Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ostanak dobre, ali i upitne prvoligaške nade

Autor: Šime Ćurko

22.07.2010. 22:00
Ostanak dobre, ali i  upitne prvoligaške nade

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Šibenik je najbolji primjer da “ne igraju imena” i zato ne treba širi defetizam, premda Zadru (još) nije uspjelo ono što tako savršeno dobro rade u susjedstvu
Dalibor Zebić nije oduševljen brojčanim stanjem momčadi pred početak sezone u Prvoj HNL. Ukupno 17 do 18 igrača, od kojih nemali dio onih bez iskustva u Prvoj HNL, nisu ohrabrujući podatak, posebno kada se zna da će nakon završetka sezone čak pet momčadi preseliti u Drugu ligu. Zebić je više puta znao reći da je igrački kadar “tanak”. Nije teško zaključiti da je tomu zaista tako da Zebićev vapaj “za još dva igrača” ne treba povezivati s izjavom koja se svojevremeno pripisivala Ottu Bariću kojem su uvijek “nedostajala dva igrača”. Na Stanovima su prihvatili rizik, a to znači i njegove posljedice koje mogu biti dalekosežne s obzirom na prekrajanje prvoligaškog društva. S druge strane, kad nema pravih pojačanja onda bolje da nema ni “pojačanja”, odnosno igrača koji su u Zadru bili toliko da mogu reći da su u karijeri nosili dres Zadra. Zaokret prema mladim domaćim snagama počeo se provoditi posljednje dvije do tri sezone, a rezultati su za sada tek djelomično vidljivi. Zadar ima domaći rukopis, ali taj rukopis nije uvijek čitljiv. Teško je, naime, govoriti o velikoj kvaliteti s obzirom na ono što su “plavi” pokazali u posljednje dvije sezone kada su se do posljednjeg kola borili za ostanak. Zadar igra rudarski nogomet u kojem nema mnogo ljepote, golovi padaju rijetko i to je ono što odvlači gledatelje s tribina. Dakako, ne treba očekivati da će svaka utakmica biti golijada, ali Zebićev bi Zadar u kvaliteti morao konačno napraviti korak naprijed.
Šibenik je najbolji primjer da “ne igraju imena” i zato ne treba širi defetizam, premda Zadru (još) nije uspjelo ono što tako savršeno dobro rade u susjedstvu. Opet, još nije kasno, nova prilika je pred vratima. Sutrašnjim gostovanjem kod Varteksa (Varaždina?) počinje nova sezona.
Vratari
Tomo Gluić u sezonu ulazi kao prvi, a Antonio Ježina kao drugi vratar. Lani je bilo obrnuto, Ježina je bio jedan od igrača koji je imao čvrstu poziciju u udarnoj postavi. Ježina lani nije branio loše, štoviše na nekim je utakmicama bio najzaslužniji za bod ili tri, koliko bi već osvojio Zadar. Gluić je na vrata stao krajem prošle sezone i ostvario zapažen nastup u posljednjem kolu protiv Zagreba. Ostalo nije bilo impresivno, premda je to bilo razdoblje u kojem se najprije momčad, a potom i igra Zadrana, zapravo raspala, pa je pravi zaključak o Gulićevim izvedbama teško dati. Kako bilo, Zadar ima dva domaća vratara, a s time se malo koji prvoligaš može pohvaliti. Vratarima se u Zadru dugo nije vjerovalo, pa su često dovođeni vratari sa strane koji su nerijetko bili i za klasu lošijih od domaćih. Subašić je, međutim, preokrenuo situaciju, Ježina je nastavio tim smjerom, a sada ja pravi ritam uhvatio i Gluić. Ne vjerujemo da se slično ne bi dogodilo i na nekim drugim pozicijama u momčadi na kojima za domaće igrače nije bilo strpljenja.
Obrana
Igra s korektorom i dva stopera očito će još dugo biti obrambena formacija zadarske momčadi. Za neke to znači staromodan nogomet, drugima je svejedno jer se ionako pamti samo rezultat. Za tri mjesta Zebić ima pet igrača. Skočibušiću poziciju zadnjeg čovjeka obrane može uzeti samo ozljeda, a Con i Puljić kreću u sezoni kao stoperi. Svoje mjesto tražit će po povratku iz reprezentacije i Tomislav Glumac. Jedini koji bi još mogao pomoći je Ferdo Milin i to na korektoru. Kad se zna da su obrambeni igrači skloniji izostancima zbog javnih opomena od ostalih, a uvijek treba računati i na moguće ozljede, Zadar je u obrambenom dijelu po igračkom kadru na donjoj rezervi. Ili na Stanovima računaju da će uvijek svi biti spremni?
Vezna linija
Igra s dva zadnja vezna znači da će u momčadi teško istovremeno biti mjesta za Ćurjurića i Mršića. I dok su neke pozicije, blago rečeno, kritične na zadnjem veznom otvorena je burza za zapošljavanje. Banović, Pezo, Jerbić, Begonja, Milin, možda i Surać. Banović je siguran, a uz njega mogao bi krenuti Pezo koji će na toj poziciji naslijediti Marina Ljubičića, još jednog igrača Hajduka koji je, kad nije išlo na Poljudu, nogometnu sreću potražio na Stanovima. Jerbić je imao dosta prilike prošlog proljeća, a Begonja bi mogao biti čimbenik iznenađenja. Milin je za sada daleko od prvih 11. Jasno je to i iz Zebićeve izjave da Milin “može razgovarati s Upravom o svom statusu”. Ipak, iskustva iz ranijih sezona govore da Milin, prije ili kasnije, upadne u prvu momčad. Raspored s dva zadnja vezna ne obećaje mnogo kreativnosti veznog reda. A za kreativnost će biti zaduženi Mršić i(li) Ćurjurić. Obojica su lani više bili u status džokera negoli igrača za početnu postavu.
Bočni igrači
Posebno poglavlje je lijevi bok. To je mjesto koje najbolje oslikava lošu politiku planiranja i stvaranja cjelovite momčadi. Jer bez pravog ljevaka na lijevoj strani teško je složiti pravu momčad. Perica Šare, prvo rješenje na lijevom boku, lani je bio junior i sada je gurnut u vatru. Silom prilika, ili je Šare zaista potencijal kojeg treba razvijati i podržati pokazat će se vrlo brzo. Uz Šaru od mogućih rješenja za to mjesto Zebić ima Mršića i Gregova, no o njihovoj igri na toj poziciji zadarski se strateg nije pohvalno izražavao u pripremnom razdoblju. Nakon šest godina primat na desnom boku izgubio je Josip Bilaver. Trenutačno mu je nadređeni Peraić, iako poznavajući ono što je pratilo i neke ranije (polu)sezone Bilavera nikako ne treba otpisati.
Napad
Terkeš nije “onaj” Terkeš i to je Zadranima veliki problem. Bez njegovim makar 10 do 12 golova momčad sa Stanovima u pravilu se nađe među nejneefikasnijim momčadima lige. Na pripremama je Terkeš često bio na klupi kad bi igrala nominalno prva momčad. Zebić govori o “izlaznim vratima”, ali veliko je pitanje gdje se danas može prodati Terkeš nakon što se to nije dogodilo u ljeto 2008. kada je imao titulu prvog strijelca Prve HNL. Santini je vjerojatno siguran da je “unutra”. Zanimljivim rješenjem pokazao se i Marko Gospić, igrač koji se Zadru svidio nakon odličnih igara u Raštanima. Za igrača koji dođe iz nižeg ranga uvijek je veliko pitanje prilagode, premda je Gospić za sada više nego dobar. Vrijeme je i da Franko Bilaver odigra nešto jer je za njega trebalo biti prilike i lani, posebno nakon ozljede Santinija.


NK Zadar 2010./11.


VRATARI
Antonio Ježina, Tomo Gluić, Ivan Perinić
OBRANA
Ante Sarić, Domagoj Torbarina, Ferdo Milin, Stjepan Skočibušić, Tomislav Glumac, Marin Con , Ante Puljić
VEZNI
Josip Bilaver, Antonio Mršić, Luka Begonja, Toni Pezo, Perica Šare, Ivan Ćurjurić, Igor Banović, Šime Gregov, Niko Peraić
NAPAD
Želimir Terkeš, Ivan Santini, Marko Gospić, Franko Bilave
Trener: Dalibor Zebić
Pomoćni trener: Zvonimir Jurić
Trener vratara: Tomislav Rogić
Kondicijski trener: Šime Tomašević




Došli/otišli


Došli: Marin Con (Pomorac), Marko Gospić, Niko Peraić, Šime Gregov (svi Raštane), Toni Pezo (posudba Hajduk).
Otišli: Davor Piškor, Bruno Šiklić, Tomislav Čuljak, Ante Mitrović, Marko Anić, Šime Maruna.


Svaka druga utakmica – poraz


U 14 sezona u Prvoj HNL Zadar je odigrao 432 utakmice u kojima je zabilježio 120 pobjeda, 108 remija i 204 poraza uz gol razliku 487:739. Momčad sa Stanova pri tome je osvojila 447 bodova (36.94%)


Zebić se nada izostanku ozljeda


Dalibor Zebić četvrtu sezonu zaredom povest će Zadar u novu sezonu u Prvoj HNL. Iza Zebića je 131 službena utakmica na klupi Zadra.
– Neću otkriti ništa novo ako kažem da nas čeka teška sezona. Nismo očekivali da će ispasti čak pet klubova i ne znam kome je u interesu odluka o smanjenju lige. Nama sigurno nije. Spremali smo se s igračima koje imamo, na priprema su nas zaobišle ozljede i nadam se da će tako biti kad počne sezone. Imamo dobru početnu jedanaestoricu, ali nemamo mnogo rješenje u slučaju izostanaka nekog od važnijih igrača. Naš je cilj ostanak u ligi, a sve više od toga bilo bi odlično. Nadam se i povratku publike, posebno kada se zna da u momčadi uglavnom igraju domaći igrači.