Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Trgovce na tržnici stanari polijevaju vodom

Autor: Dragana Glavočić

22.07.2010. 22:00
Trgovce na tržnici stanari polijevaju vodom

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Nismo problem mi trgovci, nego lokalni narkomani i alkoholičari koji se ovdje okupljaju, piju i galame. Osim toga, ista ta ekipa vrši nuždu iza zgrade. Možete samo zamisliti u kojim uvjetima radimo kad iza ugla smrdi mokraća na +35. Razumijemo stanare da im smeta buka i neugodni mirisi, ali to nije razlog da nas polijevaju vodom, napominje sugovornica
Stanari Voštarnice koji žive u blizini hotela “Iž” negodovali su zbog nesnosne buke i smrada koji dopire, kako su kazali, s obližnje divlje tržnice.
Naime, na platou ispred hotela pored Psihijatrijske ambulante nalazi se nekoliko štandova s povrćem. Stanari se žale da improvizirana tržnica nema sanitarni čvor, tako da nuždu vrše iza obližnje zgrade.
Zatvaranje prozora
U ljetnim mjesecima smrad je, kako ističu, nepodnošljiv tako da ne mogu otvoriti prozore u svojim stanovima. Nadalje ističu da su tržnice na Relji i na Poluotoku tako daleko da tamošnji stanari dnevnu spizu ne bi tamo mogli kupovati.
Izašli smo na teren i doista našli nekoliko improviziranih štandova na kojima se prodaje voće, povrće i riba. Prodavačice su kazale da ih je nedavno posjetila policija te je kamenim stupovima označila dokle mogu držati svoje štandove. No obližnji stanari su ovaj postupak policije protumačili kao da se ne dopušta parkiranje automobila u vlasništvu stanara, i to samo zato da se trgovcima dopusti ilegalno poslovanje.
Tamošnje prodavačice kazuju da je još za vrijeme talijanske okupacije na ovom mjestu postojala tržnica.
– Nismo problem mi trgovci, nego lokalni narkomani i alkoholičari koji se ovdje okupljaju, piju i galame. Osim toga, ista ta ekipa vrši nuždu iza zgrade. Možete samo zamisliti u kojim uvjetima radimo kad iza ugla smrdi mokraća na +35. Razumijemo stanare da im smeta buka i neugodni mirisi, ali to nije razlog da nas polijevaju vodom, napominje sugovornica. Idealno rješenje trgovci vide da se ovaj plato ispred hotela uredi u tržnicu. Naime, to je područje godinama neadekvatno iskorišteno.
Uređenje tržnice?
– Spremni smo platiti korištenje štanda samo da imamo pristojne uvjete za rad i uređeni sanitarni čvor. Mnoge obitelji žive od ovih štandova, napominje jedna od prodavačica.
Tijekom cijele godine, i po kiši i po suncu, na četiri improvizirana štanda prodavačice prodaju voće i povrće. Vikendom ima više prodavača “na divlje” koji svoju, vjerojatno ukradenu robu, kažu prodavačice, prodaju na kakvim kartonskim kutijama pored Doma za odgoj djece i mladeži.
– Vikendom nem je promet puno manji upravo zbog tih prodavača. Često nam se dogodi da cijeli dan prodajemo, a zaradimo 50 kuna jer kupce zaustave preprodavači pored Doma, navodi prodavačica.
Od Ivane Dadić, stručne suradnice za informiranje i protokol u Gradu Zadru, doznajemo da Komunalni redari i njihov voditelj Edo Fantela do sad nisu imali pritužbi od strane trgovaca i stanara.
– Postojeća tržnica samo je privremeno rješenje. Sigurno je da će uvijek biti onih koji će se žaliti ili negodovati zbog postojeće situacije. Starijim osobama odgovara što je tržnica na toj lokaciji jer mogu obaviti kupnju namirnica. Što se, pak, tiče protočnosti vozila i parkinga, stanje je zadovoljavajuće, zaključuje Dadić.