Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ljetna tvornica znanosti za mlade

22.07.2012. 22:00
Ljetna tvornica znanosti za mlade


Kulminacija jednotjednog proučavanja svijeta prirodnih znanosti bila je u subotu u holu Osnovne škole Valentin Klarin kada su sudionici radionica zajedno sa svojim mentorima predstavili svoje spoznaje i dostignuća kao male igrokaze


Kako izgleda tajanstveni život stanice, kako se programiraju igre i računalni programi, te kako osnove prirodoslovnih znanosti imati u malom prstu pokazali su radoznalim posjetiteljima u subotu prijepodne u Osnovnoj školi Valentin Klarin u Preku polaznici Ljetne tvornice znanosti, učenici u dobi od devet do 18 godina. Naime, subotnja prezentacija naučenog bila je “točka na i” brojnih znanstveno-obrazovnih sadržaja koje je 11 djece naučilo u trima radionicama tijekom tjedan dana koliko je trajala ovogodišnja Ljetna tvornica znanosti što se od 15. do 21. srpnja održavala u mjestu Preku na otoku Ugljanu.
– Radionice su prije šest godina osmislili i započeli studenti prirodoslovnih studija predvođeni kolegom Ivanom Novoselom. Tada, prije šest godina smo započeli sa 16 sudionika i radionicom koja se održavala u jednom gradu, a ove godine prijavilo se gotovo 160 djece, 60-ak mentora koji će sudjelovati u radu znanstveno-obrazovnih radionica u četiri hrvatska grada, odnosno mjesta. Naime, uz ovu radionicu u Preku paralelno je trajala radionica u Splitu, dok ovog tjedna započinju radionice u Samoboru i Čakovcu, kazala nam je Natalija Dunić, voditeljica “preške” tvornice znanosti, inače studentica fizike rodom iz Lukorana na otoku Ugljanu.
Cilj radionica je omogućiti mladima da dođu u kontakt sa znanošću na njima prikladan i zabavan način. Svaka od radionica je zamišljena kao mali znanstveni projekt u kojem dvoje mentora vode grupu mladih i omogućavaju im da sami otkriju zanimljive stvari o svijetu koji ih okružuje. Na takav način se motiviranoj djeci pruža mogućnost da kroz proces otkrivanja svijeta oko sebe zajedno s grupom svojih vršnjaka postanu svjesni svojih intelektualnih sposobnosti. Radionice se bave različitim područjima, pa su tako sudionici u četiri grada mogli birati aktivnosti iz područja biologije, kemije, fizike, geofizike, matematike, psihologije, informatike i arhitekture.
Kao što smo kazali kulminacija jednotjednog proučavanja svijeta prirodnih znanosti dogodila se u subotu u 11 sati u holu Osnovne škole Valentin Klarin kada su sudionici radionica zajedno sa svojim mentorima predstavili svoje spoznaje i dostignuća kao male igrokaze i sajma znanosti gdje su razgledajući štandove iz znanstvenih disciplina kemije i biologije, kao i informatički štand znatiželjni posjetitelji na zanimljiv način, uglavnom preko maštovitih demonstracija i pokusa mogli doznati osnove funkcioniranja stanice, glavna svojstva kiselina i lužina, te kako se programiraju jednostavne kompjutorske igrice.
– Bilo nam je uistinu izvrsno! Pogotovo se to moglo osjetiti kod djece, polaznika naših radionica. Možda njihovo zadovoljstvo najbolje oslikava jedna zgoda kada djevojčica kazala kako joj je ovo zanimljivo kao gradivo iz škole, ali još barem 50 puta uzbudljivije. Naravno, valja nam se zahvaliti OŠ Valentin Klarin, Općini Preko, Zadarskoj županiji, TZ Općine Preko i brojnim ugostiteljskim djelatnicima koji su naš napor prepoznali i podržali, zadovoljno nam je kazala Natalija Dunić.