Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

FOTOGALERIJA: Održana molitvena hodnja Koracima nade u istinu BulIć – Vukšić – Lišane

23.07.2018. 08:37
FOTOGALERIJA: Održana molitvena hodnja Koracima nade u istinu BulIć – Vukšić – Lišane


U spomen na 30 žrtava Domovinskog rata Župe sv. Mihovil Lišane i 27. obljetnicu progonstva hrvatskih žitelja u subotu je održana molitvena hodnja "Koracima nade u istinu" – Bulić, Vukšić, Lišane Ostrovičke.
Njegujući kulturu sjećanja deset godina za redom, obilježava se datum stradanja prvih hrvatskih žrtava stradalih od srpskih topničkih granata. Fra Mile Mamić i Josip Žulj – prvi hrvatski redarstvenik, poginuli su 17. srpnja 1991. godine u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića. Mještani Župe sv. Mihovil Lišane prisjetili su se i 27. obljetnice progonstva, te s posebnim pijetetom onih koji se nikada nisu vratili svojim kućama. U Župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno je 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene i osam crkava srušeno do temelja.
Program je započeo ispred spomen-obilježja prvog poginulog branitelja 113. šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću, nošenjem križa i molitvom Marijinog križnog puta. Hodnja obuhvaća dionicu od 12 kilometara, od Bulića – Vukšića – Lišana, uz crkvu sv. Kate do župnog groblja sv. Mihovila, gdje se molilo odrješenje za poginule hrvatske branitelje i civile. Tijekom hodnje svi sudionici molili su krunicu i pjevali duhovne pjesme. Nakon dolaska u Lišane položeni su vijenci i upaljene svijeće ispred križa koji je podignut u dvorištu crkve sv Nikole Tavelića. Svetu misu služio je mjesni župnik fra Luka Banić.
– Ova jubilarna deseta obljetnica u spomen stradavanja žrtava Domovinskog rata naše Župe sv.Mihovila, nama je dan kada se mi koji smo ostali povezujemo s onima kojih više nema. Kao ljudi ne bismo trebali biti opterećeni koliko nas ima u koloni sjećanja, nego bismo trebali imati oči tih naših žrtava ispred sebe i imati osjećaj da nas oni uvijek gledaju s neba. Želimo da ovo ostane sjeme, jer od samog početka hodnje glavna poruka je glasila 'da mi posijemo sjeme i da ne pitamo tko će žeti', rekla je Ivana Haberle, predsjednica Udruge žene u Domovinskom ratu.
Organizatori hodnje u: Udruga žene u Domovinskom ratu-Zadar, Općina Lišane Ostrovičke, župa sv.Mihovila,Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije, MO Bulić, MO Vukšić, KUD Vukšić, KUD Sv. Nikola Tavelić, DVD Lišane Ostrovičke i udruga Naše ruke.