Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Slavonski drmež podigao na noge sukošansku publiku

23.07.2019. 09:12
Slavonski drmež podigao na noge sukošansku publiku


Bolje da nestane selo nego običaji, riječi su narodne mudrosti koje najbolje oslikavaju spektakularnu manifestaciju, 21. Folklornu večer Sukošan 2019. s KUD-om Zlatna luka i dugogodišnjim prijateljima, KUD-om Matija Gubec Slavonski Kobaš i KUD-om Prigorski Zdenec iz Vidovca.
Prijateljstvo započeto 1998. godine
– Mi nismo tek 21 godinu sudionici folklorne večeri u ovom lijepom i nadasve gostoljubivom Sukošanu na obali nama najdražeg hrvatskog Jadrana, mi smo vječni prijatelji. Naše je prijateljstvo neraskidivo, poručio je Antun Pavetić, načelnik Općine Oriovac u čijem je sastavu i Slavonski Kobaš.
Naime, najprije KUD Zlatna luka, a potom Općina Sukošan, Turistička zajednica i NK Zlatna luka već su 21 godinu prijatelji s KUD-om iz Slavonskog Kobaša, naselja na rijeci Savi kod Slavonskog Broda s oko 1.400 stanovnika koje pripada općini Oriovac u Brodsko-posavskoj županiji.
Kobašani i Sukošanci su se upoznali još 1998. godine u Ivancu u Varaždinskoj županiji, na prvoj nacionalnoj izložbi domaćeg kruha i kolača, gdje su bili apsolutni pobjednici, frmentunjača Mirjane Veleslavić Nadinić je proglašena za najbolji kruh. Tada je još pjevala legendarna klapa Sukošanke, preteča klape Uzorita.
– Kako je prof. Ivan Lalić bio prijatelj iz vojske sa Sukošancem Božom Dijanom Makcem došli su do nas i tu je počelo veliko, neraskidivo prijateljstvo, podsjeća folklorašica Mirjana.
Uslijedili su godišnji međusobni posjeti Slavonaca u Dalmaciju i obrnuto. Na prvu godišnjicu prijateljstva u Sukošanu je organizirana povijesna Večer folklora s već impozantnim nizom od čak 21 godine.
– Prije devet godina pridružio se i KUD Prigorski Zdenec iz Vidovca, naselja zagrebačke gradske četvrti Podsljeme. Ekipa smo za pet, ma za deset plus, ponosno će Mirjana Veleslavić Nadinić.
Gosti su već tradicionalno bili sukošanska ženska klapa Uzorita i Kaja Lalić, satiričarka iz Slavonskog Kobaša. Za fascinantnu scenografiju je »krivac« Dragan Sinovčić, a za razglas Paulo Santini. Program veličanstvene manifestacije je vodila Iva Rončević iz Zadra.
– Hrvatska možda nije najbogatija zemlja na svijetu, ali naša nematerijalna baština čini nas bogatima, poručio je Nikola Niko Milošević.
Pjevali i folkoraši i publika
Tijekom nastupa KUD-a Prigorski Zdenec nije se stišavao pljesak razdragane publike na dupkom punom Sportskom centru Sukošan. Nastup KUD-a Matija Gubec, koji djeluje od 1968. godine, dodatno začinjem slavonskim ritmom podigao je publiku na noge.
– Lijepa Naša ima iznimno bogatu baštinu koju valja očuvati. Treba je samo njegovati, kazao je Antun Baćo Tunja, prvi folkloraš Kobaša.
Na fascinantnoj folklornoj manifestaciji u društvu Nike Miloševića, Antuna Pavetića, sukošanskog donačelnika Filipa Dražića i Katarine Bebek, direktorice Komunalnog društva Zlatna luka Sukošan d.o.o., bili su i voditelj Kobašana Antun Baćo Tunja te, voditeljica Vidovčana Snježana Komuštar i drugi.
Nakon razmjene brojnih darova zajednički su pjevali i folkoraši i publika. A sve je završilo urnebesnim slavonskim kolom i drmežom.