Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Veličanstvena slika na Glavnom mulu u Sv. Filip i Jakovu

23.07.2019. 09:16
Veličanstvena slika na Glavnom mulu u Sv. Filip i Jakovu


Brojni Filipjanci, mještani okolnih mjesta s mora i kraja, kao i mnogi turisti, okupili su se na Glavnom mulu u Sv. Filip i Jakovu gdje je bio priređen spektakularni etno-gastro i zabavni program, deveta po redu manifestacija Večer folklora i pomidora »Brodom po Pašmanskom kanalu ».
Veliki uspjeh usprkos promijenama
– Riječ je o manifestaciji kojom oživljavamo, da ne padne u zaborav nekadašnja tradicija komunikacije kopna i otoka koja je u prošlosti bila puno življa i učestalija, kazao je Ivan Eškinja Lantana, predsjednik KUD-a Sv. Roko, domaćina manifestacije koja je i ove godine doživjela uspjeh usprkos promijeni koncepcije.
Naime, ove godine u poprilično promijenjenoj koncepciji manifestacije, bez narodnih igara, izbora miss folklorašica i s manjim brojem sudionika, promijenjen je naziv manifestacije, umjesto Večeri folklora i tradicijskih igara »Brodom po Pašmanskom kanalu«, sad je Večer folklora i pomidora »Brodom po Pašmanskom kanalu ».
Za spizu Renato Kraljev, za zabavu Fumada
U programu su sudjelovali: KUD Sv. Luka iz Ždrelca na otoku Pašmanu, KUD Kukljica iz Kukljice na otoku Ugljanu, KUD Zlatna luka iz Sukošana i domaćini KUD Sv. Roko. Za spizu je brinuo poznati masterchef Renato Kraljev, a za zabavu klapa Fumada.
– U današnje vrijeme je primjetno kako otoci i kopno nemaju istu povezanost kao nekoć te smo odlučili obnoviti način komunikacije između otoka i kopna. U stara vremena nije bilo mobitela, auta i brzih brodova već se putovalo gajetama te su ljudi svakodnevno putovali, družili se i komunicirali, podsjeća Lantana, prvi čuvar filipjanske škrinje narodnog blaga.
Veličanstvena slika, blještavilo svjetla s brodova, mul osvjetljen feralima i vatrama, a nebo puno dima s brojnih roštilja. Među nazočnima načelnik Zoran Pelicarić Peco, veliki broj Slovenaca, Čeha, Slovaka, Poljaka, Mađara, kontinentalnih žitelja Hrvatske te desetak Južnokoreanaca i mladi bračni par iz Japana, supružnici Matsumoto.
Filipjanski ljetni šušur
– Naša općina podržava ovu manifestaciju kao i sve ostale manifestacije i ovim putem se zahvaljujem svima od organizatora, neumornog entuzijasta Ivice Eškinje Lantane kao i mještanima koji se uvijek rado odazovu ovakvim manifestacijama. Hvala vam, što njegujete kulturnu baštinu svoga mjesta i kraja i što ste dio te prebogate baštine donijeli večeras u Sv. Filip i Jakov, kazao je Zoran Pelicarić Peco.
Na filipjanskoj rivi bio je to istinski ljetni šušur, dobre spize i domaćeg vina, sve besplatno.
Veličanstvena slika, blještavilo svjetla s brodova, mul osvjetljen feralima i vatrama, a nebo puno dima s roštilja. A u svečanom salonu legendarnog broda Michelle za sve sudionike je bilo ića i pića do »mile volje«.