Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zanimanje za zadarski jazz festival i u Skandinaviji

23.07.2019. 11:45
Zanimanje za zadarski jazz festival i u Skandinaviji


Zanimanje za Zadar Jazz & Blues festival, njegovo peto izdanje koje u sklopu Zadarskog kazališnog ljeta startasutra, daleko je nadmašilo lokalne okvire. Kako doznajemo od ravnatelja Renata Švorinića za karte za koncert vokalne atrakcije s Kube i američke blues legende Erica Bibba, čiji je koncert 26. srpnja, interes su pokazali i Skandinavci, prve su ulaznice prodane u Oslu i to čim je datum definiran. Eric Bibb (gitara, vokal) u Zadar stiže u pratnji Staffana Astnera na električnoj i akustičnoj gitari, Nevillea Malcoma na bas gitari i Paula Robinsona na bubnjevima, a zadarska će publika biti u prestižnoj prilici uživati u nastupu glazbenika koji je, između ostalog, bio i dva puta nominiran za Grammya.
– Vi ste ono što bi blues ovoga stoljeća trebao biti, rekao je Bibbu poznati glumac Dan Aykroys pa ne čudi da je upravo njegov nastup bio motivacija gostima s dalekog sjevera Europe se odluče za Zadar za odmor.
– Dolaze nam svjetske zvijezde i to po prvi puta u Zadar. Na programu su tri koncerta i kao i sve ove godine prije, kada se za Zadar Jazz & Blues festival tražila karta više, isto očekujemo i ovaj put, za što itekako imamo temelje s obzirom da se ulaznice izvrsno prodaju, ponosan je Švorinić.
Nisu Skandinavci jedini kupili svoje karte za zadarski jazz festival. Iz Hrvatskog narodnog kazališta doznajemo da su karte išle i u Veliku Britaniju, Poljsku, Italiju, Austriju, Sloveniju…
Festival otvara VOCAL SAMPLING s Cube čiji su članovi: René Baños Pascual – voditelj, skladatelj i aranžer te:
Oscar Porro Jimenez, Reinaldo Sanler Maseda, Pedro Guillermo, Bernard Coto, Luis Alberto, Alzaga Mora, Ruben Dario i Perez Guerra. Njihova je specifičnost da svojim glasovima oponašaju zvukove instrumenata što publiku diljem svijeta ostavlja bez daha. Drugi dan su na programu JOSEPH BOWIE & THE BASTARDZ, američko-nizozemsko-hrvatska kombinacija. Na terasu Muzeja antičkog stakla stižu: Joseph Bowie (glas/trombon/ udaraljke), MC Stewlocks (rap/glas/ MC), Alen Svetopetrić (bas gitara), Sin Banovic (bubnjevi), Gojko Tomljanović (klavijature), Ivan Johnny Premelč (saksofon) i Jex Zoran Jaeger (gitara). Joseph Bowie je jedan od najboljih svjetskih trombonista, funk legenda i utemeljitelj kultnog benda Defunkt. Već desetak godina surađuje s jakim domaćim jazz & funk snagama, konkretno grupomThe Bastardz, s kojima stiže i u Zadar, a na nastupu će mu se pridružiti i jedan od najboljih nizozemskih rappera – MC Stewlocks.