Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dosadašnja mjerenja pokazala izvrsnu kakvoću mora

23.07.2020. 14:33


U tijeku je peto ovogodišnje ispitivanje kvalitete morske vode na području Zadarske županije koje provodi Zavod za javno zdravstvo Zadar. Zbog okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa, što za posljedicu ima znatno manji broj kupača od uobičajenog, ove sezone uzorkovanje se provodi na znatno manjem broju lokacija. Tako se kvaliteta mora ispituje na 37 točaka u Zadarskoj županiji, dok je primjerice prošle godine ovim ispitivanjima bilo obuhvaćeno 99 točaka.


Hladno more za ovo doba
– Dosadašnja ispitivanja pokazala su izvrsnu kakvoću mora, odnosno I. kategoriju, što je bilo i očekivano, posebno s obzirom na dosta hladno more u danima uzorkovanja, kao i na manje kupača od uobičajenog u špici sezone, kaže dipl. ing. Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, te navodi da je sredinom srpnja temperatura mora iznosila oko 22 stupnja, što je neuobičajeno za ovo doba kada je morska voda na većini plaža znala biti oko 24, 25 stupnjeva.
Osim zbog povećanog broja kupača, povremena onečišćenja tijekom ljeta na plažama Zadarske županije mogu biti i rezultat kiša, vjetrova ili dotoka vode s kopna koja može biti onečišćena, no u pravilu su kratkotrajna i ne utječu na opću sliku mora koja je na zadarskom području redovito izvrsne kakvoće.
I ovosezonska mjerenja uklapaju se u takvu najvišu ocjenu, te je za pretpostaviti da će i preostala polovica mjerenja dati jednake rezultate, iako su, kaže Pucar, uvijek mogući i neki izolirani ekscesi.


Mjerenja do početka listopada
Mada je zbog epidemioloških razloga ovoga srpnja u zadarskom akvatoriju znatno manje i nautičara, vlasnici plovila pozivaju se i ovom prigodom na odgovorno ponašanje, odnosno da sa svojih brodova i jahti ne ispuštaju u more onečišćeni sadržaj.
Kao i svake godine, podsjetimo, ispitivanje kakvoće mora započelo je sredinom svibnja, a provodit će se sve do početka listopada kontinuirano svakih petnaest dana.
Kategorizacija kvalitete morske vode razvrstana je inače u četiri kategorije – I. kategorija (izvrsna kakvoća), II. (dobra), III. (zadovoljavajuća), dok je pod IV. kategorijom more »nezadovoljavajuće« kakvoće, odnosno loše kakvoće. Prema Europskoj direktivi o upravljaju kakvoćom vode za kupanje, voda za kupanje na točki koja je svrstana pod »loše« tijekom pet uzastopnih godina, trebalo bi uvesti trajnu zabranu kupanja ili trajno upozorenje protiv kupanja, no država može uvesti trajnu zabranu kupanja ili trajno upozorenje protiv kupanja i prije isteka petogodišnjeg razdoblja, ako smatra da postizanje »zadovoljavajuće« kakvoće nije moguće ili je preskupo.
Inače, o kakvoći mora na području Zadarske županije kupači se mogu informirati i na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo, kao i preko aplikacije za pregled izmjerenih vrijednosti.