Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Veći dio plaže na Boriku neće se naplaćivati

23.07.2021. 10:32


Za sjednicu Županijskog vijeća, koja će se održati u ponedjeljka 26. srpnja, Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet pripremio je prijedlog odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja uređene posebne plaže Borik. U otvorenom roku za prikupljanje ponuda, ponudu je dostavio jedan ponuditelj, a javno otvaranje ponuda održano je 31. ožujka ove godine.


Zaprimljena samo jedna ponuda
U postupku javnog otvaranja ponuda Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru je utvrdilo kako je ponudu dostavio: BORIK d.o.o. Nakon provedenog javnog otvaranja ponuda, Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru provelo je postupak pregleda i ocjene dostavljene ponude sukladno uvjetima i kriterijima iz dokumentacije za nadmetanje. Nakon ocjene ponude prema propisanim kriterijima Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru ocijenilo je ponudu najpovoljnijom, ujedno i jedinom ponudom u postupku davanja koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra – uređene posebne plaže Borik, s mogućnosti ograđivanja i naplate ulaska na plažu i dijelu mora, ukupne površine 22.347 m², od čega obuhvat kopnenog dijela koncesije iznosi 11.190 m², dok obuhvat morskog dijela koncesije čini 11.157 m². Stalni dio naknade za koncesiju iznosi 6,00 kn po m² zauzete površine dok promjenjivi dio naknade za koncesiju iznosi 5,00 % ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja djelatnosti i pružanja usluga na predmetnom pomorskom dobru te 1,00 % od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom ulaznica. Ponuđeni iznos ukupnog investicijskog ulaganja prema studiji gospodarske opravdanosti jest 2.431.200,00 kn.
– Područje obuhvaćeno ovom koncesijom je nešto manje nego što je to bilo u prethodnom razdoblju i obuhvaća samo prostor ispred kampa, dok onaj dio gdje i dolazi najveći broj ljudi nije obuhvaćen ovom koncesijom, rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet, Krešimir Laštro. Dakle, kako je rekao Laštro, veći dio plaže ostaje u općoj upotrebi te se neće naplaćivati ulaz na plažu, taj se dio eventualno može koristiti kroz koncesijska odobrenja za jednostavnije djelatnosti, poput suncobrana, ležaljki i slično.


​Evidentirano gotovo 300 uređenih plaža
– Koncesija uključuje pravo ograđivanja i naplatu ulaska u ovom dijelu, što onda nailazi na otpor javnosti, međutim već dugi niz godina prostor tog resorta funkcionirao je na taj način pa ovo nije novost, rekao je Laštro te je dodao kako građanima ostaje slobodan onaj veći i atraktivniji dio plaže sa šetnicom.
Pročelnik je napomeno kako su u regionalnom planu upravljanja i uređivanja plaža evidentirali 299 plaža u cijeloj županiji za koje je određena neka razina uređenosti ili sadržaja, a samo je jedan mali dio tih plaža pod koncesijom.
– Županija je koncesije dala na samo 14 plaža, od čega je samo sedam ograđeno i to su plaže povezane uz turistička naselja i resorte, kao što je to slučaj s Turisthotelom u Zatonu, Borik, Crvena luka, Punta Skala i slično pa možemo reći kako je veliki broj plaža slobodan i otvoren za sve naše građane, a ovih sedam, zaključio je Laštro, na tako veliki broj evidentiranih plaža i nije značajan broj.