Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kad je koncentrirana, Blanku teško netko može pobijediti

Autor: Toni Bilić

22.08.2009. 22:00
Kad je koncentrirana, Blanku teško netko može pobijediti


Blanka je u Berlin stigla fizički i psihički spremna i samo je bila koncentirana da skače što bolje može. I zbog toga je obranila titulu. Mislim da je sve bilo više nego savršeno – kaže Marinović
Dok Joško Vlašić, otac i trener svjetske prvakinje u skoku uvis Blanke Vlašić, brine o fizičkoj spremi svoje kćeri, Bojan Marinović zadužen je za tehničku izvedbu skoka. Na Olimpijskom stadionu u Berlinu Blanka je tehnički gotovo savršeno skakala.
– Puno je teže obraniti neku titulu nego je po prvi put osvojiti. Natjecanje je bilo strašno naporno, uzbudljivo i neizvjesno. Znali smo da će Ruskinja Ana Čičerova biti u vrhunskoj formi,jer je riječ o vrhunskoj skakačici uvis. Isto tako znali smo da će Ariane Friderich učiniti sve da pred svojim navijačima još jednom pobijedi Blanku i osvoji titulu svjetske prvakinje koju je toliko glasno najavljivala. Blanka je još jednom pokazala i potvrdila da kada se nalazi u optimalnoj formi i kada je maksimalno koncentirana na natjecanje teško je netko može pobijediti. Ona je u Berlin stigla fizički i psihički potpuno spremna i samo je bila koncentirana da skače što bolje može. I zbog toga je obranila titulu svjetske prvakinje koju je prije dvije godine osvojila u Osaki. Mislim da je sve bilo više nego savršeno – riječi su trenera Bojana Marinovića.
Blanka je tijekom finala djelovala jako mirno. Leži li tu tajna uspjeha osvajanja svjetske zlatne medalje?
– Da, upravo u toj njezinoj mirnoći, gotovo savršenoj koncentraciji tijekom cijelog natjecanja, kako ste i sami primijetili, leži tajna njezinog uspjeha. I dok je Blanka bila sasvim mirna, gotovo opuštena, na Friedrich se moglo vidjeti da je nervozna, jer je cijela Njemačka očekivala od nje zlatnu medalju. Toj nervozi je i sama pridonijela izjavama prije Svjetskog prvenstva kada je kroz medije najavljivala sigurnu pobjedu, da će skakati kao raketa, da je nitko neće moći ugroziti, pa čak ni aktualna svjetska prvakinja Blanka Vlašić. Sve te njezine izjave samo su išle na ruku Blanki, a kod Ariane su stvorili dodatno opterećenje i nervozu. Istina, Blanka je izvana izgledala mirno, no unutra je sve “vrilo”. Puno smo radili na psihičkoj pripremi, jer je bilo strašno važno da bude što mirnija, stabilnija.
Kada ste bili svjesni da je Blanka blizu obrane titule svjetske prvakinje iz Osake?
– Kada je osigurala medalju, bilo je puno lakše. Dok god Ariane Friedrich nije pala letvica na 206 centimetara, nitko nije mogao biti siguran da će Blanka obraniti titulu svjetske prvakinje.
Da je Friedrich preskočila 206 centimetara, da li bi Blanka imala snage za preskočiti 208 centimetara?
– Uvjeren sam da bi Blanka preskočila 208 centimetara da je to bilo potrebno, jer je skok na 204 centimetara bio više nego sjajno izveden, imala je u nogama prostora i za još veći skok. Uostalom, vidjeli ste da je drugi pokušaj na 210 centimetara bio više nego dobar.
Što ste joj rekli prije početka natjecanja?
– Nema tu nekakve posebne priče, prije svakog natjecanja popričamo o tehnici skakanja, što treba učiniti na određenoj visini. Ona je preiskusna skakačica da bi joj trebalo nešto posebno napominjati.
Koliko je Ariane Friedrich samu sebe uništila izjavama prije početka Svjetskog prvenstva kojima je najavljivala sigurno osvajanje zlatne medalje?
– Friedrich je platila danak neiskustvu, jer ona je ipak nova među najboljim svjetskim skakačicama u skoku uvis, bez obzira što je riječ o izuzetno kvalitetnoj skakačici. Nema ona iza sebe toliko iskustva i nastupa na velikim natjecanjima. Možda je ona svojim izjavama išla sebe hrabriti, no dogodilo se upravo suprotno, samo si je na leđa natovarila nepotrebni uteg koji ju je u konačnici koštao osvajanja zlatne medalje. To je ipak njezin problem.
Blanki je još sada samo ostalo da na OI u Londonu osvoji zlatnu medalju, ali prije toga da obori svjetski rekord. Koliko je uistinu blizu da preskoči 210 centimetara?
– Već sam vam rekao da je drugi skok na 210 centimetara bio više nego dobar. Teško je prognozirati kada će se to dogoditi, ali mogao bi doći. Uostalom, kada tri puta pokušate preskočiti tu visinu i to na Svjetskom prvenstvu, to je dovoljan pokazatelj da je svjetski rekord negdje vrlo blizu, da tih 210 centimetara nije prepreka koju Blanka ne bi mogla u dogledno vrijeme preskočiti.