Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Sindikalci Liburnije poslali pismo potpore za štrajk upozorenja

23.08.2019. 08:44
Sindikalci Liburnije poslali pismo potpore za štrajk upozorenja


Zadarska Liburnija nije uključena u štrajk upozorenja vozača autobusa jer ne patricipira u Državnom proračunu, opcija štrajka je za one koji se sufinaciraju iz Državnog proračuna, ali smo poslali pismo potpore štrajku. Ono što drugi traže mi već imamo ostvareno. Problem je, primjerice u Slavoniji gdje su obavezni prevoziti djecu, ali linije su nerentabilne i imaju problem obnove voznog parka koji treba biti prilagođen za prijevoz djece, ističe Marin Sikirić iz Hrvatskog sindikata prometa i veza, sindikalni povjerenik u Liburniji u kojoj djeluje i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika.
Kako navodi Sikirić, ni sindikalni čelnik Stjepan Lisičak nije vidio razloga da vozači zadarske Liburnije sudjeluju u ovom štrajku upozorenja, no ono što su mogli i trebali napraviti je, kaže on, pismo potpore, a posebno vezano i za zahtjev da se vozači autobusa budu tretirani kao službene osobe kako bi ih se zaštitilo od svakodnevnih napada, vrijeđanja i maltretiranja.
Naime, na nacionalnom nivou sindikalci ističu kako su obraćali Vladi po pitanju povećanja plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, Pravilnika o obavljanju javnolinijskog prijevoza putnika te uvođenja statusa službene osobe za vozače autobusa, no nitko nije reagirao na njihove zahtjeve. To je bio okidač za štrajk upozorenja, ali i za prijeteću najavu obustave prijevoza prvoga dana nove školske godine 9. rujna.